sidor

fredag 29 april 2016

Teknik: Foga ihop metalltråd med wire crimp connectors






Om du inte vill eller saknar utrustning att löda ihop metalltråd så finns det alternativ. Vilket du väljer beror på designen - det kan vara att surra ändarna med en tunnare tråd, dölja skarven bakom pärlor, avsluta med öglor som inte möts osv. Ett smidigt och relativt diskret sätt är att använda sig av wire crimp tubes (iäven kallade crimp connectors). De ser ut som extra stora och ovanligt långa klämtuber och är gjorda för att klämmas fast på lite grövre metalltrådar, ca 1,5-2,2 mm. Hur de används kan du se i videon ovan.

Klämtuberna kommer från Beadalons varumärke Artistic Wire i fyra dimensioner och tre utförande (ren koppar, mässingsfärg och silverpläterat). Men ett alternativ vore förstås att göra egna tuber av tunna kopparrör.

Beadalons klämtuber kan du läsa mer om här.



Nyhet: Candy senste tillskottet inom tvåhålspärlor






Candy är en ny tvåhålig pärla från Preciosa. Den 8 mm stora pärlan beskriv som en "låg cabochon" med rund bas. En annan beskrivning vore kanske att de är som coinpärlor (min första tanke var Swarovskis coin pearls), men med en tydlig, helt platt, undersida. Något som gör att de skiljer sig från både platta DiscDuo och höga 2-hole Cabochon (båda något mindre än Candy med en diameter på 6 mm).

Preciosa har i skrivande stund två olika gratisprojekt med den nya pärlan på sin hemsida: Candy bracelets, som passar även till nybörjare, och Mossy cushion bracelet.


Candy har lagts till Lista över flerhåliga pärlor. Tidigare har Arcos och CoCo bead lagts till den ständigt växande listan.


torsdag 28 april 2016

Pärltillverkning: Sandade facetterade lerpärlor






I Facetterade lerpärlor visades hur du kan skära facetter på frihand i pärlor av polymerlera. Hos Kittenhood får du instruktioner till liknande pärlor av lufttorkande lera. Här har dock facetterna skapats genom att lerpärlorna sandas ned med slippapper, en teknik som snarare påminner om den som används för att facettera metall.

Facetterna blir inte lika tydliga som i de skurna pärlorna (se länk i inledningen), men de kan framhävas genom att målas i olika nyanser.


Foto: Kittenhood


onsdag 27 april 2016

Projekt: Facetterad kopparring






Smycken med oregelbundna facetter gjorda i lera har tidigare nämnts här på bloggen i inlägg som Facetterade lerringar och -armband och Facetterade lerpärlor. Samma design kan förstås även användas i andra material som trä och metall.

Hur du gör en ring med oregelbundna facetter i koppar kan du lära dig i JonathonZ:s instructable. Se även kommentarerna för mer detaljer kring hur själva facetteringen görs.


Foto: JonathonZ


tisdag 26 april 2016

Nyhet: Prima Design Team Call 2016-2017






Prima Marketing är ett amerikanskt företag som skapar material för scrappare och andra pysslare (med speciellt fokus på blomdekorationer). Som många företag har de ett designteam (förkortat DT), som de förnyar med jämna mellanrum.

Nu söker de nya kreativa designers från runt om i världen, som vill skapa projekt inom något av fem definierade områden (från kort och heminredning till journals och videotutorials) och det är kanske speciellt det tredje området som kan vara av intresse för denna bloggs läsare. Det omfattar nämligen mixed media, alterade objekt och smycken.

Viktiga egenskaper för dig som söker är att du är aktiv på sociala medier, kan ta foton av god kvalitet (för nätet och tryck), kan skapa projekt inom en give deadline och stark designkänsla. Som medlem i deras DT ska du skapa tre projekt per månad under en sexmånadersperiod (vilken sedan kan förlängas med ytterligare sex månader i taget). Notera att du också måste kunna visa upp tre projekt du skapat med material från Prima för att komma i fråga. Prima hittar du i de flesta scrap- och pysselbutiker i Sverige så det är ingen svårighet att hitta material om du inte arbetat med deras produkter förr.

Sista datum för att anmäla intresse är 1 juni 2016. Fullständig information finner du här.


UPPDATERAD 4/5 med fungerande länk.

Tävling: Lima Beads Earth Day Inspiration {2016-05-18}






Amerikanska pärlbutiken Lima Beads har låtit sig inspireras av jorden inför Earth Day och uppmuntrar dig att dela med dig av dina "earthy and organic ideas" i deras designgalleri.

Om du lägger upp en bild senaste 18:e maj har du chans att vinna ett av två presentkort på 50 USD hos Lima Beads samt en hemlig mix med varuprov. En vinnare utses av allmänheten som får rösta på sin favorit (observera att de röstar under tävlingstiden så det kan löna sig att vara tidigt ute!) och en vinnare utses av en jury bestående av pärlbutikens personal.

Fullständig tävlingsinformation finner du här.


måndag 25 april 2016

Nyhet: Nya pärlor från Puca






Puca, som ligger bakom den trekantiga tvåhålspärlan Kheops, har i helgen presenterat två nya pärlor: Arcos och Minos. Arcos har en krökt form av den typ som brukar användas som änglavingar, men den har hela tre parallella hål. Storlek 5x10 mm. Minos är en liten (2,5x3 mm) cylindisk pärla, som passar perfekt mellan två spegelvända Arcospärlor.

Puca har flera exempel på hur pärlorna kan användas på sin blogg. Mönstren hittar du i hennes DaWandabutik. Ett par av dem får du också på köpet när du beställer Arcos och/eller Minos hos Perles de Cristal där pärlorna hade premiär.


Arcos har lagts till i Lista över flerhåliga pärlor.


Foto: Puca


fredag 22 april 2016

För barn: Djurhalsband i trä







Pysselbolaget har många pärl- och smyckesprojekt för barnfamiljer. Det senaste är dessa roliga och unika djurhalsband. De består av några enkla delar: två träpärlor, en avsågad bit trälist och snöre. På träbiten målas det valda djurets ansikte och pärlorna blir öron eller, som i fallet med grodan, ögon.

Instruktionerna hittar du här.


Foto: Pysselbolaget


torsdag 21 april 2016

Mässa: Syfestivalen i Göteborg byter datum och plats






Intresset för Syfestivalen i Göteborg i sommar har varit så stort att arrangörerna efter överläggningar kommit fram till att mässan ska flyttas till nya, större lokaler, vilket också betyder att man måste byta datum. Ny tid och plats är Svenska Mässan (entré 8) 26-28 augusti.

Har du redan köpt förköpsbiljett så gäller den, men det går att begära återköp via  biljettförsäljaren Tickster om du inte har möjlighet att besöka mässan på det nya datumet. Tickster kommer att skicka ut ett mail till alla berörda om detta.

Namnet till trots är Syfestivalen ofta av intresse för pärlare då flera pärlbutiker brukar närvara och det även ges workshops inom smyckestillverkning/pärlande.



Blog hop: ABS Beady Link Party varje måndag






Art Bead Scene Blog vill uppmuntra pärlare att blogga och har därför börjat med en ny aktivitet varje månad, vilken de kallar Beady Link Party. De inbjuder alla sina läsare med bloggar att dela med sig av en länk till förra veckans favoritinlägg i varje måndagsinlägg.

För att kvalificera sig ska ditt blogginlägg, förstås, handla om pärlor eller smycken och det ska ha varit skrivet föregående vecka eller åtminstone inte vara mer än några veckor gammalt. Senast onsdag måste du lägga upp din länk för att delta. Som motprestation ska du besöka minst två andra bloggare som deltar i länkpartyt eftersom tanken med arrangemanget är att uppmuntra pärlbloggare att mötas och få bloggandet att växa.

Beady Link Party är öppet för smyckestillverkare, pärltillverkare och gruppbloggar av pärlare. Fullständig information finner du här.


onsdag 20 april 2016

Humor: Lite mer pärlhumor






Lite pärlhumor så här på morgonkvisten? Här är ytterligare lite skämt för pärlare – eller kanske för de som måste stå ut med smyckestillverkare.

Sketchen ovan kommer från Above Average. Skämtet nedan kommer från Beads Magic, som har en hel radda memeinspirerad igenkänningshumor för pärlare i detta blogginlägg.




Och, slutligen, från okänd källa:





tisdag 19 april 2016

Träff: Bead Cruise 2017






Igår öppnades anmälan till Bead Cruise 2017, en veckolång karibisk pärlkryssning som avseglar i mitten av februari nästa år.

Bead Cruise har arrangerats i flera år nu av Heather Powers (Humblebeads) och varje år är det en ny rutt och ett nytt skepp som gäller. 2017 är destinationerna Roatán (honduransk ö), Belize City och Cozumel (mexikansk ö) med frivilliga excursioner till mayaruiner i Belize och nationalparken på Cozumel. På skeppet arrangeras halvdags- och heldagskurser samt kvällspass med både demonstrationer och projekt, cocktailparty med maskeradtema, pärlbasaar, designtävling och pendant exchange. Plus förstås alla de aktiviteter som skeppet tillhandahåller med bland annat äventyrsbad, klätterväggar, minigolf och skridskobana.

Kanske inte ett realistiskt val av pärlträff för många svenska pärlare, men är du nyfiken på kryssningen kan du läsa mer om den på Bead Cruises hemsida.


För barn: Tetrisbitar






Nostalgi möter familjepyssel hos Moms & Crafters i projektet Tetris magnets. Här monteras fyrkantiga träpärlor i glada färger ihop till klassiska tetrisbitar som används till magneter.

Istället för att göra magneter av tetrisbitarna skulle de förstås även kunna träs på ett halsband (om man bara positionerar hålen rätt och inte fyller dem med lim; skulle man råka vrida en pärla fel eller vill man ha ett nytt hål är det förstås enkelt att borra det själv). Eller för den delen, limmas på en broschnål för broscher som kan bäras en och en eller kombineras.


Foto: Moms & Crafters


måndag 18 april 2016

Projekt: Peyotearmband med muttrar






Muttrar, speciellt i små dimensioner, kan fungera väl som pärlor och användas på många vis. En teknik där de kommer väl till sin rätt är peyote. Två varianter på peyotearmband med muttrar finner du i Marilyn Mullins projekt Nuts for peyote (se fotot ovan) respektive på bloggen A Little Fashion (fotot nedan). Notera skillnanderna beroende åt vilket håll man syr ihop pärlorna.

Vill du inte betala för projektet ovan så kan du även läsa det gratis i Googles digitalisering av Creative Beading vol. 6 (s. 48-9). Direktlänk här.


Tips: Liksom cubes passar muttrar bra för nybörjare på peyote eftersom de raka kanterna gör att pärlorna håller sig på plats och sammanfogas tätt, något som gör det betydligt lättare att få kontroll över pärlorna än när man använder seed beads/rocaillepärlor.




Foto: Bead & Button (övre) respektive A Little Fashion (nedre)


fredag 15 april 2016

Hem och trädgård: Pärlgirland






Vill du skapa något modell större med dina träpärlor och något som kräver lite mer pärlsömnad än xxl-halsbandet så har designlovefest instruktioner till en pärlgirland, som liknar ett uppförstorat halsband.

Träpärlor kan också bara träs på rad för en enklare girland, som den pastellfärgade på Strömsöhemsidan.




Foto: designlovefest


torsdag 14 april 2016

Projekt: Stansade och stämplade träpärlor






Stansar för metall kan även användas på andra material som lera (innan den härdas), läder, kartong – och trä. Hur det kan användas för att mönstra näver har tidigare nämnts i Färgglada näverarmband, men man kan också använda det på trä, exempelvis för att göra egna bokstavspärlor vilket du finner instruktioner till hos Northstory. Hon stansar bokstäver på de mindre pärlorna och hela ord på de större.

Praktiskt då du alltid har de bokstäver som behövs. Dessutom finns bokstavsstansar i olika typsnitt likväl som olika storlekar (ja, det finns även set i andra alfabet än det latinska), vilket ger större valfrihet att få bokstavspärlor som är precis som man vill ha dem.

Hon använder sig även av gummistämplar för att skapa ytterligare bokstavspärlor, en teknik som passar bra om små barn vill vara med och skapa.






Tips 1: På samma sätt som vissa beställer specialdesignade stansar med sin logga för att "signera" smycken av metall eller tags som fästs på pärlsmycken så kan du använda en logostans för att signera träsmycken på baksidan.

Tips 2: Pärlorna kan förstås också färgas eller målas och du kan använda dig av samma teknik som på stansad metall med färg som appliceras och torkas av så att det enbart stannar i fördjupningen.

Tips 3: För ett exempel på hur du kan stansa och stämpla färg samtidigt, se Tamaras "happy sticks" (efter kartongskyltarna).


Foto: Northstory


onsdag 13 april 2016

Pärltillverkning: Enkla mönstrade rondeller i lera






På bloggen jibby and juna kan du finna instruktioner till dessa enkla, mönstrade pärlor. Hon använder sig av polymerlera, men tekniken kan förstås även användas på andra typer av leror om du föredrar det.

Genevieve har även några ytterligare gratisprojekt på bloggen. Du hittar dem här.


För nybörjare: Notera att hon bara beskriver hur du får till formen och mönstret. Om du inte arbetat med polymerlera förr, läs instruktionerna på förpackningen för hur du ska bearbeta och baka leran. Det finns även många sajter på nätet som lär ut grunderna, se t. ex. Polypedia online och/eller Polymer Clay Cyclopedia.


Foto: jibby and juna/Genevieve Williamson


tisdag 12 april 2016

Noterat: Doftande smycken på parfymmässa






Att parfymera smycken är inte något nytt, bärbara dofter har i olika inkarnationer använts i århundraden och årtusenden, men i modern form verkar de ha varit något av en mindre trend på den stora parfymmässan Esxence i Milano ("the scent of excellence - the art perfumery's event") i år.

Marlen Elliot Harrison har skrivit en artikel om detta på parfymsajten Fragrantica: Fragrant Jewels – A Look at New Ways to Wear Scent. Han rapporterar om doftsatta hängen och armband av material som papper, lava, porslin och ädelmetall. Klassiska pomandrar och parfymmedaljonger blandas med mönstrade porslinssmycken och italienska lavahängen. Läs och låt dig inspireras!

Mest spännande ur designsynpunkt är nog smyckena från Orn, som skapat en kollektion i ett speciellt pappersmaterial behandlat för att kunna behålla sin parfymdoft i flera veckor. En del av kollektionen ser du på bilden ovan, mer smycken finner du på deras hemsida.


~*~

För dig som vill göra egna doftande smycken, se de tidigare inläggen Parfymmedaljonger, Armband för eteriska oljor och Väldoftande pärlor. (Ytterligare ett blogginlägg på temat kan snart vara på gång.) Andra parfymrelaterade inlägg inkluderar Skapa en kreativ miljö med dofter, Parfym inspirerad av guldsmedja och Luftfräschare med träpärlor. Och slutligen, en liten varning: Plast och parfym en dålig kombination.


Foto: Orn Jewelry


måndag 11 april 2016

Tävling: JillyBeads Challenge Pack {2016-05-12}





Brittiska pärlbutiken JillyBeads har en ny kitutmaning där du ska skapa något med pärlmixen ovan. Använd hur mycket eller lite av mixen som du känner för. Du kan också lägga till smyckesdelar och diverse utöver det som ingår i utmaningskitet.

Visar du ditt resultat för JillyBeads på Twitter eller Facebook så har du chansen att vinna ett presentkort på 10 GBP i deras butik. Kit och fullständig information finner du här. Sista tävlingsdag är 12 maj.

PS! Det är förstås inget krav att delta i tävlingen, du kan köpa kitet även om du inte vill eller hinner bli färdig att tävla med din kreation.


Foto: JillyBeads


Tävling: Skapamer.se vill kora bästa DIY-bloggaren






Pyssel- och hobbybutiken Skapamer.se vill kora Sveriges bästa DIY-blogg 2016 och de vill ha din nominering av vad du anser vara den bästa bloggen inom kreativitet, hobby och pyssel. Kriterierna för att nomineras är att bloggen handlar om stickning, virkning, pyssel, scrapbooking, teckning, måleri, pärlor eller något annat arbete gjort med handen, ett hantverk helt enkelt.

Bland kandidaterna gallrar butiken fram de bloggar de anser är bäst och sedan är det upp till allmänheten att rösta fram vinnaren, som förutom äran får ett presentkort på 3 000 kr att handla i deras nätbutik för. Du kan nominera bloggar fram till den 31:e oktober 2016 och därefter börjar omröstningen. Vinnaren utses den 15:e december. Fullständig information finner du här.


Även om du inte har en bra nominering på gång så kan det vara värt att hålla ett öga på sidan då de kommer att publicera de utvalda bloggarna efter hand. Mars månads topp 10 hittar du här exempelvis. Med andra ord en bra källa för dig som vill hitta inspiration och projekt. Även om ingen blogg hittills är någon utpräglad pärl- eller smyckesblogg så finns där redan ett par sajter som ibland inkluderar små pärl-/smyckesprojekt.


fredag 8 april 2016

Övrigt: Katter och pärlor – B&B vill se dina foton





Ja, på det temat kan mycket sägas! Kombinationen katter och pärlor är vansklig. Härligt med en katt som myser i knät när man pärlar eller ligger på en stol intill, men inte lika roligt när de välter ut en stor burk rocaillepärlor eller hoppar upp med leriga tassar i fototältet när man håller på att fota ett färskt smycke.

Bead & Button har dock främst fokus på det roliga då de nu efterlyser bilder på din "cat on the mat", det vill säga katter som inte kan hålla sig ifrån pärlmattan, för ett fotogalleri på hemsidan. (Andra husdjur som också vill vara på pärlmattan är också välkomna.) Läs mer om detta här.

Där kan du även läsa om hur de spånat på produkter för kattälskande pärlare (eller är det pärlande kattälskare?) så som pärlmatteskydd och rena labbmiljöer för att skydda pärlorna från busiga tassar. Missa för övrigt inte heller en tidigare bloggpost på sajten som handlar om ett mysterium med försvunna pärlor och, förstås, en helt oskyldig katt...


Randa "hjälper" mig att fota ett armband.

PS! Mer kattema här på bloggen hittar du här. Från söta pärlor till att utnyttja kattlådan.


Foto: Bead & Button (övre)


torsdag 7 april 2016

Inspiration: Rama in ärvda smycken






Ett ärvt smycke kan ha ett stort känslomässigt värde, men av olika orsaker kanske man inte kan eller vill bära det, inte ens om man väljer att göra om det till ett bärbart smycke (många låter smida om ärvda vigselringar till exempelvis hängen). Det finns dock alternativ till att bara låta skatterna ligga undangömda i ett skrin eller en låda. Ett sådant är att skapa en tavla som framhäver den ursprungliga ägaren samtidigt som man låter smycket/smyckena synas.

Ovan syns ett exempel från Carter Avenue Fram Shop där ett foto av en mamma omgärdas av hennes smycken. I andra fall finns det kanske ett speciellt smycke, något tavlan från Wendy Davis Custom Framing nedan ger ett bra exempel på.

Notera namnskylten, som gör det lätt att identifiera kvinnan för släktforskare och andra intresserade (det är alltid en god idé att skriva namn och gärna några ytterligare uppgifter om personen på fram- eller baksidan innan släktingar och ättlingar glömmer bort vilka de gamla fotona avbildar).




Smycket behöver inte utgöra fokalpunkten i tavlan, det kan också vara en detalj i berättelsen om en person. "Family history shadowbox collage" kallar Malibu Gallery Omaha sitt arbete nedan. Här är det porträttbilder och text som är i fokus. Även smyckena, i detta fall mannens klockkedja och vad som verkar vara en brosch med guldstoft, har tillhörande beskrivningar. Här berättas ett pars liv i foton, text och några utvalda efterlämnade objekt.




Smyckena kan också vara en av många föremål som efterlämnats och som tillsammans berättar om en person som lämnat oss. Tavlan nedan är egentligen ingen minnessak efter en person utan en inramad samling, men den kan tjäna som inspiration här. Bilden kommer från bloggen Bird Nest On The Ground och visar bloggarens vän mr. G:s samlingar. Notera hur den djupa ramen gör det möjligt att placera en liten nalle och porslinsfigurer på den.




Broscher och berlocker är speciellt tacksamma eftersom de är enkla att fästa på ett underlag. Vissa samlade på broscher, vilket kan ge en stor mängd dekorativa smycken att skapa med. Varje brosch kan dessutom komma med ett minne, vilket gör att tavlan fylls med många små anektoder. Tavlan nedan tillhör Robin Bourbonnais och kommer med en berättelse som berör just detta.

I created this shadow box using my mother's collection of brooches. It was placed on display at her memorial service. It was heart-warming to see her old friends point to a particular pin and remember her wearing it, or better yet, they remembered giving it to her.


Män kanske sällan hade smycken, men förutom vigselringar är ofta fickur vanliga arvegods efter dem. Nedan syns två exempel, det vänstra från The Art Shop och det högra från Art & Frames.




Att rama in ett kärt arvegods behöver inte vara komplicerat och designen behöver inte vara avancerad, vilket Krysmelo visar med sin enkla tavla för sin farmors vigselringar. Hon visar också steg för steg hur hon ramade in dem för den som vill göra något liknande.




Maple & Magnolia är inne på samma spår och ramar in några gamla broscher. Hon kallar det sentimental art. Även hennes bloggpost har instruktioner till tavlorna.




Som synes i exemplen ovan finns det två vägar att gå för att skapa dessa tavlor: antingen gör du dem själv eller så överlåter du det åt experterna på en ramverkstad. De kan hjälpa dig både med det estetiska (passande ramar, layout etc) och det tekniska (fästa smyckena).


Fotnot: För mer om inramning, se Rama in och montera dina pärlbroderier.


Foto: Se text för källor


onsdag 6 april 2016

Teknik: Ladder stitch








Ladder stitch är en pärlsömnadsteknik som används antingen som en egen teknik eller för att skapa en bas för herringbone/ndebele eller brick stitch.

Det finns tre olika sätt att skapa en så kallad bead ladder. Den vanligaste är att sy ihop pärlorna en i taget med en tråd, som sys i cirklar. Vanlig är också tvånålstekniken där pärlorna sys ihop en och en med två korsande trådar. Minst vanlig är en alternativ metod där man först trär alla pärlor som behövs på en tråd och sedan går tillbaka och syr ihop dem. Alla dessa tre varianter visas i Bead & Buttons videotutorial Ladder Stitch Variations. Illustrationer (och steg-för-stegbeskrivning) finner du sedan i detta faktablad. Där beskrivs också hur du syr ihop din bead ladder till en ring, vilket görs bl. a. när man syr tubular eller circular herringbone och brick stitch.

När man gör en bas för herringbone sys ofta en bead ladder med dubbla pärlor. Mer om att sy ladder stitch med dubblerade pärlor kan du läsa om i Olika starter för herringbone. En bra illustration finns bl. a. hos Whimbeads.

Ladder stitch fungerar förstås även med tvåhålspärlor som Tila. Se animationen hos Fire Mountain Gems.


Embellished ladder stitch och variationer

Embellished ladder stitch används för att beskriva mönster där man gör en bas av ladder stitch och sedan syr ytterligare pärlor på denna bas. Vanligast är kanske varianter som den här (se även B&B) och denna. Se även projekt som Daisy Lane.

Ladder stitch behöver inte sys i en rak rad. För mer avancerade varianter kan sektioner av ladder stitch sys ihop. Se exempelvis Twisted Squares BraceletBasket Weave Links, Deep-Sea Ladder och Ladder Stitch Cubes Bracelet. En teknik för att sy ihop flera rader ladder stitch med tvåhålspärlor kan du finna i projektet Multi-Strand Braclet with Tila Beads.


Ladder stitch med metalltråd

Ladder stitch med två trådar (tvånålsteknik) är också en vanlig teknik när man gör pärldjur och pärlblommor med metalltråd. Då träs en eller flera pärlor åt gången beroende på vilken bredd man vill ha. I pärlblommor kallas detta ibland för viktoriansk teknik till skillnad från fransk teknik (som gett begreppet french beaded flowers, även om tekniken använts/används i flera länder) där pärlorna träs på ett annat vis. Ett exempel på hur ett enkelt blad träs på detta vis kan du se här.


Annan typ av ladder stitch

Ibland kallas den metod som används för att sy fast pärlor mellan två lädersnoddar också för ladder stitch, även om tekniken och utseendet skiljer sig från "äkta" ladder stitch. Denna teknik, som du kan se exempel på här, kallas ibland även wrapped cord eller liknande.


tisdag 5 april 2016

Material: Stenplockning och allemansrätten






Vi har väl alla plockat på oss några stenar här och där, kanske med tanken att göra något fint smycke av dem, men vet du om att detta är olagligt att plocka med sig sten utan markägarens tillstånd? Någon enstaka småsten lär dock ingen polisanmäla dig för.

Så här skriver Naturvårdsverket om det hela i sin guide till Allemansrätten:
Det är inte tillåtet att knacka loss sten ur berg eller hugga in sitt namn i berghällar. I lagen finns sten med bland sådant som inte är tillåtet att ta med sig utan markägarens medgivande. Att plocka med sig enstaka mindre stenar från naturen, kan ändå knappast räknas som brottsligt.

Straffet för olaglig stenplockning är reglerat i Brottsbalken 12 kap. 2§ (och, om det anses grovt, 3§). Det räknas som ett skadegörelsebrott.

Extra stränga begränsningar kan gälla för naturreservat. Detta är speciellt viktigt att tänka på om man är på en plats man inte känner väl och därför kan missa att det är ett skyddat område.

Även andra lagar kan skydda stenar. Det gäller inte minst så kallade varphögar eller slagghögar då de kan ligga i kulturminnesskyddade områden och/eller räknas som fornlämningar. Slagg kanske inte låter så intressant för smycken, men faktum är att den kan resultera i vackra material som exempelvis den blå eller gröna bergslagsstenen.

Stenmurar, stenbrunnar, odlingsrösen med mera kan åtnjuta biotopsskydd eller skyddas som fornminnen om de är tillräckligt gamla, men det är väl ingen som får för sig att plocka loss stenar ur dem hoppas jag.

Detta är ingen komplett redovisning av vilka lagar som skyddar vilka stenar. Tanken är mest att uppmärksamma något, som jag tror få tänker på. Att plocka enstaka stenar är ju så vanligt, inte minst i barnaåren. Vem har någonsin en tanke på att det skulle kunna vara olagligt?


måndag 4 april 2016

Tävlingar och utmaningar: Aprilutmaningar





Ny månad betyder nya utmaningar för pärlare och smyckestillverkare. Här är en sammanfattning av aktuella månadsutmaningar (för andra under månaden aktuella utmaningar/tävlingar, se tidigare inlägg i kategorin Tävlingar och utmaningar). Som vanligt en mix av både rena utmaningar utan priser involverade samt utmaningar med tävlingsmoment och/eller utlottade priser. Numer finner du även några års- och veckoutmaningar utöver de månatliga i listan.

OBS! Många månadsutmaningar håller på månaden ut eller avslutas upp till en vecka före månadsskiftet, men exakta datum kan variera stort så läs regler och information noga för att inte missa din deadline.

~*~


50 Years of Newbery Medal Winners: Book-Inspired Art for 2016
Michelle Machs årslånga projekt i år har tema böcker böcker som vunnit Newberymedaljen, ett amerikanskt pris för barnlitteratur, och hon inbjuder andra till att också delta i denna utmaning. Varje vecka har en bok som tema och du kan delta som läsare (berätta vad du tyckte om boken) eller kreatör (skapa något inspirerat av boken, behöver ej vara smycken/pärlor). Presentation sker varje tisdag. Det är inget krav att du måste delta varje vecka utan du kan hoppa på och av efter vad som passar dig. Fullständig info finner du här.


52 Week Challenge: Pendants
I år pågår en ny årslång veckoutmaning som går ut på att skapa ett hänge per vecka under detta år, dock utan krav på att man måste "pärla ikapp" om man börjat efter vecka 1 utan då börjar man den vecka man känner för och forsätter sedan året ut. (Det är iallafall målet, många gånger kommer saker emellan som gör att årslånga utmaningar kantas av avbrott och eftersläpningar i realiteten.) Deltar du i 52-utmaningen så finns det en FB-grupp där du visar upp dina alster för andra deltagare. Läs mer om utmaningen här.


Adventures in Making
The DIY Craft Challenge är tillbaka. Nytt år, nya månatliga temautmaningar öppna för pysslare och kreativa inom olika områden. Läs mer om utmaningen här.


Art Jewelry Elements
AJE har både "vanliga" månadsutmaningar – där du kan delta med ett färdigt smycke (med pärla/smyckeskomponenter som är handgjorda av dig eller någon annan) eller skapa din egen pärla/smyckeskomponent, eller något annat konstnärligt verk – och Compoent of the Month. I Component of the Month tävlar du om att vinna en av månadens komponenter och sedan skapa något med den i tid för en blog reveal i slutet av månaden. Utlottningarna varar bara ett par dagar runt månadsskiftet så håll ögonen öppna för att delta.

Se AJE för mer information.


Art Bead Scene Blog
Tema för månadens art bead-utmaning är ovanstående målning. Tänk på att det som vanligt är krav på att använda minst en art bead, köpt eller egentillverkad (se bloggen för definition). Vinsten var månad utgörs vanligtvis också av art beads. Numer kan bidrag också utgöras av dina egentillverkade art beads. Bilderna ska numer läggas upp på Pinterest istället för Flickr. Läs mer om utmaningen här.


Art Jewelry Magazine
Amerikanska Art Jewelry magazine har månadsutmaningar för smyckestillverkare som du kan läsa om här.


Bead Journal Project
Årslånga pärlutmaningen Bead Journal Project har numer en något annorlunda och mer individuell form där deltagarna själva sätter upp sina mål med avseende inte bara på pärlarbetenas/ "dagbokssidornas" storlek och form utan också antalet arbeten som de vill göra (mot tidigare gemensamma målet på en "sida" per månad) och när du vill börja. Information om BJP samt hur du blir medlem i den nya gruppen hittar du här.


Earrings Everyday
Månadsutmaingar för dig som gillar att göra örhängen. Utmaningen går ut på att, inspirerad av månadens utvalda inspiration (t ex ett foto, en målning, en konstinstallation, en film, en dikt, en person, en plats etc), plocka fram vad du har i gömmorna och skapa ett par örhängen. Blogga sedan om det för en blog hop den tredje fredagen i månaden. Mer information om månadens utmaning hittar du här.


Monthly Makers
Det engelska namnet till trots är detta en svensk utmaning, som arrangeras av tolv pyssel-/DIY-bloggare. Den tionde varje månad presenteras månadens tema och sedan har du fram till deadlinen den 28:e att skapa något på detta tema. För mer information, se deras hemsida (för teman etc klickar du dig sedan vidare till deras FB-grupp och/eller Instagram).


Operation Tackle That Bead Stash
OTTBS tänker framöver blanda temautmaningar med de vanliga färgutmaningarna. Som vanligt får du här lov att delta med kreationer baserade på andras mönster så länge du anger designerns namn (gärna med länk). Bloggens fokus ligger på att använda pärlor man redan har hemma: inget krav för utmaningen, men det uppskattas. Pärlmakare kan delta med sina pärlor, inte bara färdiga alster. Alla alster måste vara gjorda specifikt för utmaningen. Bland de som deltar i utmaningen kommer en vinnare, som får ett pris från månadens sponsor, att lottas fram. Läs mer om utmaningen här.


Year of Jewelry 2015
Year of Jewelry (YOJ), en årslång utmaning där du ska tillverka ett smycke på ett tema varje vecka, är i gång även i år. Information finns på denna Facebooksida (hoppas jag: man måste logga in så jag, som saknar FB-konto, kan inte se något).


Känner du till fler återkommande månadsutmaningar för pärlare och smyckestillverkare? Tipsa gärna! 
Fler tävlingar och utmaningar hittar du under en egen kategori här i bloggen, men glöm inte att du även finner ytterligare utlottningar, tävlingar med mera på mitt pinterestboard.

fredag 1 april 2016

Projekt: Handmåla laserskurna hängen






På kanadensiska pärlbutiken BeadFX:s blogg tipsas om hur du kan göra laserskurna trähängen mer personliga och färgglad genom att färglägga dem med oljebaserade märkpennor. Något som passar de som gillar trenden med målarböcker för vuxna?

Uppdatering: du kan nu läsa mer om detta i butikens inspirationsprojekt Colour Me Happy.


Foto: BeadFX