sidor

torsdag 30 oktober 2008

Pärltillverkning: Polymerlera

Att skapa pärlor i polymerlera är populärt, näst lampwork den teknik som pärlare oftast vill lära sig för att göra egna pärlor. Och det är kanske inte så konstigt: den färgglada plastleran ger stora möjligheter till att leka med färg och form, den är lätt att få tag i, enkel att börja arbeta med då den kräver få verktyg och endast en hushållsugn för att härdas -- och inte minst finns kan den dekoreras på många olika sätt. Med polymerlera kan du antingen imitera andra material som halvädelsten, keramik, lampwork och dichro eller skapa unika effekter med tekniker som mokume gane eller mica shift (läs mer om det i länkarna nedan). Den kan till och med doftsättas, som jag skrev om i Väldoftande pärlor.


Vad är polymerlera?
Polymerlera (eng. polymer clay, polyclay, pc) är en plastprodukt, som kanske främst är känd under sådana varumärken som Cernit, Fimo, Sculpey och Kato Polyclay. Cernit och Fimo hittar du i de flesta hobbybutiker och på nätet kan du även finna Sculpey i Sverige. Kinn säljer en lera vid namn Modelyne. Det finns också pärlbutiker som säljer lera och tillbehör så som EJR Beads och Perles & Co samt specialister som Polymer Clay Pit i England (samt ännu fler i USA, där materialet är mycket populärt).

Vilket märke du föredrar är delvis en smaksak: alla har sina för- och nackdelar och vissa märken passar bättre till vissa tekniker. Du kan läsa mer om andras synpunkter i länkarna nedan, men testa också själv. Ett test med olika leror kan du läsa om här. Hos henne kan du även lära dig att göra färg av dina leror. Tänk även på att lerorna har åldersgräns. Vissa leror ska inte användas av barn under 3 år och andra inte av barn under 8 år. Övriga barn ska endast använda polymerlera under vuxens tillsyn. Plastlera ska inte värmas upp över den temperatur som rekommenderas av tillverkaren -- låt gärna fläkten stå på så eventuella ångor inte stannar i rummet.

Var börjar man?
Det finns flera bra sajter för den som vill lära sig mer om polymerlera. Glass Attic, Polymer Clay Central och Polyzine är några platser att börja på. Den första sajten kan vara lite oöverskådlig i början, men när man väl vant sig så finns här mycket, mycket information om allt som rör polymerlera. Missa inte heller Youtube, som jag alltid tjatar om, se t ex Mrs Wright, Expert Village och PolymerclayTV. Panduro har en vägledning för Fimo på svenska. Det finns även en tidning för dig som vill arbeta med polymerlera, Polymer Café, samt ett paneuropeiskt forum, European Polymer Clay People -- som även anordnar en stor träff i Frankrike nästa år. Förutom det finns flera böcker om polymerlera och polymerpärltillverkning.

Pärltillverkning
"Allt" om pärltillverkning hittar du på Glass Attics pärlsida. Många tutorials hittar du även hos Polymer Clay Central, Polymer Clay Beads (har flera videoinstruktioner), Fimo och Desiree's Desired Creations. Hos den senare kan du bl a lära dig att göra ihåliga, "dubbla" pärlor. The Clay Store har några projekt till pärlor och smycken.

Andra tutorials av intresse kan vara dessa: shaving cream beads, inked rubber stamped beads, fold over beads, cernitpärlor med mönster (på svenska), Faux anodized niobium (rullade pärlor), inramade pärlemorpärlor, glitterpärlor, feather beads, doggy bead, saturn beads -- ser ut som de låter, dekalpärlor av låtsastatueringar, pumpkin bead (inkl. montering), leaf accent bead (av rullade canes), stora sliderpärlor med transfers, faux fiorato (weddingcake) beads, Donna Kato: Cool Summer Beads (pdf), Candy Glass Beads, clay coiled beads, asian print beads, glow in the dark jade (pendant bead), stamped beads, Multi-layered bead, Terracotta beads, Sarajane: The Beady Bathroom, inramad cabochon, polymer clay carved beads, målade pärlor, PöRRö's Shiny Flat Beads (without sanding), pillow beads, E-Z heart (eg inte pärla, men fin form att göra pärlor av), "lampwork" beads (prickiga), plaid beads (dvs rutiga), Valentine Heart Beads, new leaf beads, "stencil beads" och slutligen hollow tube beads.

Art Jewelry har två gratisprojekt: Making Waves med platta runda pärlor samt Glass Act där du kan lära dig att ge pc-pärlor glaslyster (observera att du måste registrera dig). Du kan även köpa projekt, som t ex hur du gör denna handmålade cabochon. Även hos Beading Daily online store kan du köpa projekt. Hos Eugena's Creation kan du köpa tutorials till bl a hennes kända teknik för faux cloisonné.

Humble Beads ger också tio tips för att skapa bättre pärlor och även LuBelle Beads ger lite olika tips. Instruktioner till att trumla pärlor hittar du här samt instruktioner till ett torkställ för pärlor här.


TIPS: På flera av sajterna ovan, speciellt Sculpey och HGTV, finns även andra smyckesprojekt som inte innehåller pärlor. Jag har inte länkat direkt till dem, men kolla själv sajterna för fler instruktioner om du är intresserad. Missa inte heller projekettipsen under Söta bakelser och efterrätter av polymerlera.

tisdag 28 oktober 2008

Kultur: Pärlarbete som konstverk

Även om de flesta av oss svenska pärlare främst gör smycken så kan pärlor användas till mycket mer, från pyssel till konsthantverk till konst. Vi har nog alla hört talas om wearable art, dvs smycken eller kläder som har uttalade konstnärliga kvaliteter (tyvärr kan bekvämligheten komma i andra hand -- det är inte alltid så bärbart som ordet medger). Dessa smycken används som just smycken, men ses lika ofta på konstgallerier. En klassisk typ av weable art är de grandiosa pärlbroderade halsband du kan se hos exempelvis Sherry Serafini eller Heidi Kummli.

Men pärlkonst behöver inte bara vara smycken. Det finns många pärlkonstnärer som skapar tavlor och skulpturer med pärlor, främst i sydda tekniker. Dessa konstnärer använder pärlor som medium för att skapa sina verk. Det handlar inte om att pynta en skulptur med en pärla eller två utan att enbart eller nästan enbart skapa med hjälp av pärltekniker. Nedan följer en kort presentation av ett urval (amerikanska) pärlkonstnärer.

Min favorit bland pärlkonstnärer är Natasha St Michael, som gör vackra skulpturer inspirerad av inte minst lavar och molekyler. Vissa av skulpturerna är liggande medan andra hänger fritt i luften. Det är inte bara resultatet som imponerar utan även arbetsinsatsen: det kan ta henne upp till fem månader att skapa ett verk. Du kan läsa en intervju med henne här.

Jag är också stort fan av NanC Meinhardt, som specialiserat sig på att arbeta i freeform RAW. Det kan nämnas att skulpturen Between a Rock and a Hard Place, skapade hon då en vän kämpade mot cancer. Pärlorna kan vara ett sätt att skapa konst likväl som att bearbeta sorg eller andra svåra känslor. Svåra känslor och reaktioner på det som händer i vår värld är också centralt för Joyce Scott, som bland annat gjort skulpturer och halsband på teman som barnamord, situationen i Afrika, drogberoende med mera. Faktum är att pärlor kan vara kontroversiella: hennes verk har emellanåt skapat debatt där de blottar de mörka sidorna av den moderna världen.

Söker du något gladare och mer färgsprakande kanske du föredrar Liz Manfredini eller Betsy Youngquist, som skapar skulpturer i starka färger och med en god portion humor. Youngquist gör bland annat fantasifulla djurskulpturer medan Manfredini gillar att skapa människor som vågar visa hud. Konst handlar inte bara om mörka känslor eller att bearbeta nutiden -- det är kul också.
Mer pärlade dockor, kärl och boxar hittar du hos Julia Pretl (Darkhare gallery), som även säljer mönster.

Är du naturromantiker ska du inte missa Jo Woods fina tavlor på naturtema. Påminner lite om den stil du kan hitta i handarbetskatalogernas broderier. Vacker och lättillgänglig konst. Och gillar du fåglar måste du se Patricia Kraemers verk: hon skapar vackra fåglar i pärlbroderi och sydda, men inte bara med seeds och andra småpärlor utan även lite större pressglas- och kristallpärlor mm.

De syns kanske inte så ofta på forum och i pärltidningarna, men det finns män som pärlar också. Bland pärlkonstnärerna hittar du bland annat David Chatt, Dustin Wedekind (känd från Beadwork som Bead Boy) samt Steven & William. Det enda de har gemensamt är att de är män, i övrigt har de vitt skilda stilar: de senare gör moderna installationer med pärlarbete som göms i boxar, Wedekind skapar inte minst spännande fantasyfigurer och Chatt visar upp skulpturer och kärl med färg och humor (han har bl a pärlat bacon!).

Slutligen, hos Beadwork finns även ett galleri för utställningen Beadwork IV: Beaded Figures. Där hittar du ännu fler skulpturer från olika pärlkonstnärer. Se också Beadwork III: The Beaded Cloth.

söndag 26 oktober 2008

Mönstertips: Varning för spindlar!

Det har poppat upp tydliga tecken på att Halloween närmat sig de senaste veckorna, både i nyhetsbreven från de amerikanska pärlbutikerna och i Kalletidningarna (det är syrran som prenumererar -- jag bara gratisläser...). Denna ursprungligen keltiska högtid kom till USA via irländska invandrare -- ungefär samtidigt som vi i Sverige importerade jultomten och julgranen från Tyskland -- och som under 1990-talet nått Sverige till vissas glädje och andras irritation. Här firar vi högtiden under sista oktober, men i USA är det en månadslång fest med kulmen vid månadsskiftet. Jag har inget Halloweentema här, men är ändå inspirerad av stämningen. Halloween handlar åtminstone delvis om att skrämmas så vad passar bättre än spindlar då? Nu är nog vissa glada att jag inte alltid har mycket bilder här, eller hur? ;-)

Klassiska spindlar av pärlor och metalltråd kan du lära dig att skapa hos Bead Studio (hänge) och Jewelrymaking.about.com (örhängen). En lite lyxigare spindel i samma stil, av kristallpärlor hittar du här -- hon nämner julgranshänge som ett möjligt användningsområde(!). Du kan även hitta videoinstruktioner på Youtube samt HGTV (sök på sider och välj videon Crystal dragonfly and spider). För dig som arbetar med polymerlera kanske instruktionerna på Polka Dot Creations lockar? En större variant av polymerlera och bicones hittar du hos Michaels. En lyxig och välgjord spindel i kristall hittar du även hos Kiwa.

Gillar du pärldjur hittar du instruktioner till en platt och två tredimensionella spindlar hos Perles de Rocaille samt ännu en variant här respektive här. Se också Allt om Pärlor. Du kan också göra spindlar med ponnypärlor eller på säkerhetsnålar. Föredrar du något "gosigare" kan du hos Fusionbeads och Artbeads lära dig göra spindlar av ullpärlor. De förstnämnda blir enkla örhängen medan de sistnämnda mest är tänkta som dekoration och pyntade därefter.

Missa för allt i världen inte Margo Potters spindelnätshalsband -- med tillhörande spindel på hennes blog! Via den hittade jag även detta hänge (varning för realistisk spindelbild). Inspireras även av halsband och handblomma hos R&T (tyvärr finns inga skrivna instruktioner i skrivande stund). Örhängen med lurviga spindlar och spindelnät finner du hos Cut Out+Keep. Föredrar du sydda tekniker kan du på bead-patterns.com köpa flera mönster, t ex Sarah Fraziers Anansiörhängen, Sigrid Wynne-Evans örhängesspindlar med dinglande ben, Barbara Ellis coola armband eller Pinjinsas röda spindel.

Vill du testa på att gjuta en spindel, metall eller plast (resin/harts) så finns instruktioner till hos jewelrymaking.about.com.

Spindlar behöver förstås nät. Ett klassiskt sätt att göra ett spindelnät hittar du i R&T:s fönsterdekoration. Se även hänget hos DIY Network. Ett pärlat nät, komplett med liten spindel, hittar du hos Arts & Crafts Ideas. FMG har instruktioner till ett drömfångarinspirerade nät av pärlsilke. Även hos Michaels hittar du drömfångare med nät och spindel. Att en drömfångare påminner om ett spindelnät är ingen tillfällighet: flera legender om drömfångaren tar upp spindlarna som ursprunget till dem.


PS! Du kan också göra det enkelt för dig och köpa pärlor med spindelmotiv. Det finns allt från kinesisk lampwork till tjeckiska pressglaspärlor som är dekorerade med eller formade som spindlar. Det finns även mycket hängen och berlocker med spindlar.

Pärltillverkning: Träpärlor



Trä är ett material som är lätt att hitta, men som ofta inte är det första valet bland de som vill göra pärlor. Material som glas (lampworking) och polymerlera är mycket populärare. Det märks inte minst om du vill söka information om träpärltillverkning utöver att bara måla färdiga, obehandlade pärlorna med hobbyfärg.

En anledning är troligen att det är ganska tidsödande att göra runda och ovala pärlor själv, samtidigt som de är väldigt billiga att köpa in färdiga. Därför har jag valt att här både fokusera på tillverkning av pärlor och dekoration av dem, vilket omfattar färdigköpta träpärlor. Några länkar går dessutom till färdiga träpärlor som exempel på hur du kan dekorera dem i de fall jag inte hittat några instruktioner.


Val av material
Det finns ett stort urval både inhemska och exotiska träslag att välja mellan i fackhandeln. Tänk på att olika träslag är olika svåra att arbeta med: vissa är mjuka och enkla att forma medan andra är hårda och svårbearbetade. Prova dig fram eller fråga t ex när du köper träbitar. Förutom vanligt trä kan du även ha tur att hitta laminerat trä, som består av olika träslag i olika färger. Ofärgade runda träpärlor hittar du billigt hos hobbybutiker som exempelvis Panduro eller Slöjd-detaljer. Se även din lokala hobby- eller pärlbutik. I pärlbutiker kan du även hitta andra enfärgade pärlor, målade eller omålade, att utgå från.


Såga och svarva
Den enklaste sortens träpärlor kan göras genom att till exempel en tunn gren eller träbit (rundstav?) sågas i lagom stora bitar. Sedan är det bara att borra ett hål och sandppra. Läs mer om detta sätt att tillverka träpärlor här. Något mer avancerat är att forma pärlan i en svarv. Vill du ha platta pärlor kan du helt enkelt såga ut en form från en träbit. Hur du gör en cabochon kan du lära i Amy Bells projekt Wood Prism, som finns att köpa från Art Jewelry.


Snidade och karvade mönster
Några av världens vackraste träpärlor är de så kallade ojimepärlorna, som är handsnidade i detaljerade tredimensionella motiv. Jag har inte hittat några instruktioner till detta imponerande konsthantverk, men här finns en gratis e-bok om netsuketillverkning. Detta kräver en hel del kunskap, men kan förhoppningsvis inspirera även nybörjare. Betydligt enklare då är att endast snida mönster i träet som dessa väldoftande sandelträpärlor eller dessa pärlor som först färgats och sedan mönstrats. Ett snidat mönster kan även fyllas i med färg.

För att snida trä finns speciella verktyg, karvsnittsknivar, och mönster kan även göras med exempelvis små skålfräsar. På Cut Out+Keep hittar du instruktioner till pärlor vars mönster karvas ut med en spik. Tänk på att hålla handverktygen vassa för att arbeta säkert med dem. Du kan även snida/mönstra färdiga pärlor -- vilket för oss in på nästa del: att dekorera pärlor.


Färga och måla
Det enklaste sättet att dekorera en träpärla är att färga den. Ett enkelt sätt att färga många pärlor samtidigt är att doppa dem i ett färgbad, se instruktioner hos Panduro och bildsvit hos Martha Stewart.

Förutom att färga en pärla helt kan du också måla motiv. Se exempel från Sirlig och Perles & Co. Om du inte vill använda vanlig trä- eller hobbyfärg finns även bets. Med bets, som finns framförallt i bruna tränyanser, får du en halvgenomskinlig yta där du fortfarande kan se ådrorna i träet. Betsen skyddas med ett speciellt, matt betslack (ej att förväxla med lackbets). Perfekt om du vill använda färdiga träpärlor, men med känsla av ett mörkare, exotiskt träslag.

Vill du har en stor yta att måla på, med tycker en rund pärla blir för klumpig kan du såga av sidorna på en rund och vips får du en plattrund pärla som passar t ex som fokalpärla. Du kan även limma ihop två träknapper och borra ett hål. En träknapp fungerar även som cabochon.


Förgyllning
Du kan även förgylla träpärlor. På DIY Network kan du lära dig "fuskförgyllning" med guldpenna, men du kan också förgylla med bladmetall (bladmetall i guld- och silverfärg, koppar samt abalone finns att köpa i hobbybutiker). Det kan vara lite småpilligt, men principen är enkel -- följ bara instruktionerna på förpackningen. Det du behöver är bladmetall, häftgrund och schellack (eller annan skyddslack). Metallen flyttas enklast med en mjuk pensel.


Decoupage
Hos HGTV kan du lära dig att skapa pärlor som påminner om dekalpärlor i porslin med hjälp av stämplar, stämpelfärg och en glansig coating. Pärlan kräver många steg, men ser också lyxig ut. Tekniken är delvis decoupage. Mer om decoupagepärlor kan du läsa i ett eget inlägg.



fredag 24 oktober 2008

Mönstertips: Inrutat -- sy pärlor på metallnät

Jag råkade snubbla över några annorlunda tillbehör till pärlarbete förra veckan, som hade det gemensamt att de enklast hittas i byggvaruhuset eller järnaffären. Dels var det ett armband av swarovskikristaller och metallnät. Samma teknik kan även användas för att göra annat än smycken, som exempelvis dessa solfångare. Och dels var det en pärlad väska, med en bas av plastnät. Tekniken i de olika fallen är lika, men med den skillnaden att på armbanden sys pärlorna fast rad för rad medan de på väskan sys på diagonalen. Att sy fast pärlor i ett rutnät är i sig kanske inte allt för ovanligt, men med lite fantasi kan det användas på många olika sätt, från barnhobby till konsthantverk.

Även tunnare nät som putsduk kan användas för att brodera pärlor på som i detta armband. Då påminner det lite om pärlbroderi på aida eller stramalj (som jag kommer att ta upp vid ett senare tillfälle). Liknande nät kan även köpas i vissa hobbybutiker. Metallnät kan också användas i smycken utan pärlor -- se Mariana Eriksson och Birgitta Videgårds bok Smycka dig från 1997 (ej att förväxlas med boken med samma namn, men andra författare, från 2006).


Tips: Flera av dessa projekt finns även att se som video på HGTV:s video center. Tyvärr går det inte att länka direkt till respektive inslag så du får själv söka efter dem. Sökningen är ganska precis så testa olika sökord för att få bra träffar och bara på ett ord åt gången.

onsdag 22 oktober 2008

Teknik: Pärlblommor


Med bara seed beads (rocaille) och tunn metalltråd kan du göra fina pärlblommor. Det finns flera olika tekniker för att skapa blommorna, men grundteknikerna kan delas in i två grupper: fransk och viktoriansk/engelsk teknik. Den franska tekniker är den vi kanske främst förknippar med pärlblommor och har den fördel att metalltråden oftast går igenom varje pärla bara en gång till skillnad från de viktorianska teknikerna som mest kan liknas vid ladder stitch. En jämförelse mellan de två teknikerna hittar du hos Beaded Flower Encyclopedia.

På den hemsidan kan du också lära dig mer om grunderna, t ex vilken typ av tråd du ska använda, vilka pärlstorlekar som fungerar bäst och hur du stammar upp dina blommor. Mer om grunder samt en bra genomgång av olika tekniker hittar du hos Beaded Flowers/Kralenbloemen, som även har lite olika mönster, och Bead Flower Patterns (pdf-fil). Bildinstruktioner på fransk teknik hittar du hos ryska BiCer samt hos Kimbery Chapman och se även denna video på Youtube. Än fler tekniker hittar du hos italienska Perline och även tyska Perlenblumen. Förutom hemsidorna finns det flera böcker i ämnet. Sök i din bokhandel eller hos Amazon på beaded flowers eller french beaded flowers.

Det var grunderna -- fler mönster hittar du hos Rings & Things (ros), HGTV (grunder och påsklilja), BeadJewelryMaking (ros), Perline (många olika), Kimberly Chapman (träd), Beadsmania (körsbärsblom), BiCer (obs! 2 sidor -- se även teknologisidan), The Glass Butterfly Etc (orkidé och fuchsia), Arbre en Perles (flera olika -- klicka på menu för att se bilder på färdiga arbeten), Rue des Perles (lönnlöv), Floriperles (citron-, apelsin- och körsbärsträd), Perlenblumen (många olika), Les Perles de Rocaille (se under les fleurs och les arbres), Tomato Beads (flera olika), Bead Studio (fantasiblomma), Margo's Beadie Critter Collection (enkla fantasiblommor), B&B (enkla löv av R. Kanakoff) samt B&B (tvåfärgad teros). Betalmönster hittar du hos Bead Flower Patterns, Beaded Garden och Dalene Kelly (bead-patterns.com). Hose Beaded Garden hittar du också en nyare variant av pärlblommor som använder swarovskikristaller istället för seed beads.

Som synes ovan har jag använt blomtekniken (ladder stitch/viktoriansk teknik) för att göra ett hänge. Vanligtvis stammas blommorna upp och används som dekoration, men fler instruktioner på smycken med pärlblommor hittar du hos Craftbits, My Lovely Beads och Oh So Crafty.


Vad är då ganutell?

I några av länkarna ovan finner du även blommor i en maltesisk teknik som kallas ganutell. Dessa blommor görs av metalltråd, molla, träns och broderigarn och påminner en del om pärlblommor, men utan pärlor. På sin höjd kan några pärlor användas som pistiller eller liknande. Mer om detta hantverk kan du läsa på Maria Kerrs hemsida. Hon har även skrivit en bok med instruktioner, utgiven av brittiska Scientific Wire Company (vad jag kan se är Bokus enda svenska bokhandeln som för titeln, men de är också dyrast -- själv köpte jag mitt exemplar från en engelsk pärlbutik). För fler exempel på blommor, se Ganutell Blossoms och Ganutell.net. Och när jag ändå är inne på "pärlfria" blommor måste jag nämna australiensiska Flowers that Last och deras stumpbyxeblommor.

måndag 20 oktober 2008

Hem och trädgård: Oversized outdoor beads






Det blir lite mer pärltillverkning idag -- av det mer udda slaget...

Denna idé, som du hittar på DIY Network, presenterades av TV-programmet B. Original, och det får man nog kalla det hela. En video hittar du här. "Pärlorna" är helt enkelt en typ av flytdon som används av fiskare och som här målats och trätts på tjocka linor. De använder pärlorna för att -- färgstarkt -- smycka hus och trädgård. Det är kanske inte i allas smak, men som idé kan det vara en kul grej att spinna vidare på: Vad skulle du göra med så stora pärlor? Kan de i lite mer nedtonade färger funka i din trädgård? Eller skulle du göra ett jättehalsband passande jätten Vist? Eller kanske de kan användas till något helt annat?


Foto: DIY Network


Pärltillverkning: Keramikpärlor

Nordvästskåne har länge varit en keramikbygd så kanske är det inte konstigt att jag väljer att ta upp detta material som annars kanske inte är det vanligaste bland pärltillverkare på hobbynivå. Keramik är ett urgammalt material som fortfarande är populärt i pärlor. I butikerna kan du hitta allt från rustika grekiska keramikpärlor till kinesiska dekalpärlor i porslin, både storpack med massproducerade pärlor och unika art beads.

För dig som själv vill prova på att göra pärlor i keramik eller porslin kan Beads of Clay vara en bra utgångspunkt. Där hittar du såväl länkar till tutorials från kända pärlmakare (under education) som en yahoo-grupp där du kan diskutera med andra pärltillverkare. Bland länkarna finns bl a Mystic Spiral, som beskriver de olika stegen från att göra hålen i pärlorna till bränning och dekoration. Även Ceramic Bead Artists har ett antal steg-för-steginstruktioner kring allt från att stämpla pärlor till att bygga pärllådor för brännugnen. Föredrar du rörliga bilder så hittar du instruktioner från Natalie Pappas (NKP Design) och Mary Harding på Youtube.

Fler instruktioner till pärlor, eller kanske främst hängen, hittar du hos HGTV: ihålig fokalpärla, dubbelsidigt keramikhänge, Scraffitohänge samt färgglada pärlor. Dessutom finns det några böcker, på engelska, om keramikpärltillverkning, t ex Ceramic Bead Jewelry av Jennifer Heynen (2008, Lark Books).

"Problemet" med keramik är att det kräver en riktig brännugn, något de flesta av oss saknar. Jag är inte så hemma i keramikvärlden måste jag erkänna, men jag har för mig att vissa keramiker och kursanordnare "hyr ut" plats i sina ugnar. Är du sugen på att testa på keramikpärlor kan det vara något att kolla upp. Det anordnas också kurser i keramik och drejning på flera håll i landet där du kan lära dig mer. Naturskolan i Lund beskriver i Naturskolebladet 60:2006 hur du kan tillverka lerpärlor på gammeldags vis, genom att bränna dem i en plåtburk i en eldstad.

Det finns också vita porslinspärlor att köpa, som du kan måla själv med porslinsfärger som härdas i en vanlig hushållsugn -- ett alternativ för den som vill dekorera egna pärlor. Vanliga vita porslinspärlor finns i flera pärlbutiker och ABC Leksaker har ett kit (för barn) med pärlor, färg och tillbehör.


PS! Jag kommer snart att även skriva om pärltillverkning i andra typer av lera, så som silverlera och polymerlera, också. Vill du skapa polymerpärlor eller -hängen som ser ut som riktig keramik, kolla in denna tutorial.

fredag 17 oktober 2008

Teknik: Textila tekniker i metalltråd

Många tekniker som vi främst förknippar med tråd och garn kan också med fördel användas för att göra smycken i metalltråd. Mest känt är kanske metalltrådsvirkning, men andra tekniker som kan användas är stickning, gaffelvirkning, påtning, frivoliteter, makramé, knutar, flätning, vävning, kumihimo med flera.

Det finns en del skillnader mellan att använda fiber och metall, t ex kan metalltråd inte böjas på samma sätt och den är "stummare" än garn. Resultatet blir därför också oftast luftigare och även på andra vis lite annorlunda mot om du använt fiber. Avsluten kan också ofta göras lite annorlunda eftersom metall kan hålla sin form på ett annat sätt. På sätt och vis är dessa tekniker, när de utförs i metalltråd, inte samma tekniker som när de utförs i fiber. En person som kan virka har en fördel när det kommer till att virka exempelvis ett silver armband, men personen måste samtidigt lära sig att förstå och handskas med ett material som uppför sig väldigt annorlunda jämfört med garn och tråd.

Nedan har jag sammanställt lite länkar och boktips till olika tekniker. Det är främst instruktioner men också rena inspirationssidor i de fall instruktionerna på nätet är få.


Virkning och gaffelvirkning
Vi börjar "från början". Den vanligaste tekniken i detta fack är troligen, som jag tidigare nämnde, virkning. Instruktioner till armband respektive smyckeset hittar du hos Panduro och Slöjd-detaljer. Virkskola och virktips kan du hitta hos Hemmets Journal. Lite mer instruktioner kring hur du virkar med pärlor samt inspiration hittar du hos StitchDiva. Där hittar du även instruktioner till gaffelvirkning. (se även denna tutorial för gaffelvirkade örhängen på samma sajt). Mer tips och instruktioner för vanlig virkning hittar du på suite101 , som också har instruktioner till en virkad ring med cabochon.

Föredrar du att virka enkla luftmaskekedjor, se dessa armbandsinstruktioner, CraftyPods blomhängen samt Potter Crafts halsband i bågar. Gillar du luftmaskevirkning så hittar du också instruktioner till flerradiga halsband i Sara Withers och Stephanie Burnhams bok Pärlteknik (2007, Prisma). Vill du göra ett grövre virkat armband så se Stephanie Rigers Tough Cuff på Art Jewelry. Det finns många mer mönster ute på nätet, men jag stannar vid detta för denna gång. För tips på cirkulär virkning, se Craftstylish.


Påtning
På suite101 nämns även spool knitting, alltså påtning på svenska. Även detta kan du läsa mer om i Pärlteknik. En påtdocka kan du enkelt göra själv, men det finns också färdiga att köpa i såväl trä som plast. Numer finns det även en påtdocka speciellt för metalltråd, kallad Wyr Knittr. Ett halsband gjort med denna "knittr" hittar du hos DIY Network (se även detta halsband).

Föredrar du en gammeldags påtdocka så kan hitta instruktioner hos Wig Jig (se även här fler variationer), jewelrymaking.about.com och Beadsisters -- observera att en påtdocka kan ha allt från tre till fem "piggar", men tekniken är den samma. Ett elegant påtat pärlarmband hittar du hos HGTV. Du behöver inte trä pärlorna på tråden: i dessa örhängen fästs pärlorna inuti den färdiga tuben.


Stickning
Påtningen för oss vidare till en närbesläktad teknik: stickning. Även här kan du hitta instruktioner i Withers och Burnhams bok. Instruktioner till ett enkelt pärlarmband hittar du hos Artistic Wire. Vill du gå bortom smyckestillverkning så kan jag även tipsa om den pärlstickade väskan på DIY Network. Mer stickat och virkat kan du hitta i andra svenskspråkiga pärlböcker som Smycken och annat fint av pärlor och metalltråd av Tone Joner och Lisa Jacobsen (2001, Richter).


Frivoliteter och knyppling
Vissa tekniker finns det inte så mycket instruktioner till (åtminstone på nätet). Till dessa hör frivoliteter och knyppling. Knyppling har jag inte alls sett instruktioner till, men du lär kunna hitta böcker om vanlig knyppling på ditt bibliotek. Se även Föreningen Svenska Spetsars hemsida. Inspiration till knyppling med metalltråd hittar du hos Uniqhantverk, Rosemary Shepherd och Miss Me Design (kronor och tiaror).

Instruktioner till vanliga frivoliteter finner du hos Frivolitetsknuten. Frivoliteter i metalltråd kan du läsa mer om här.


Makramé
Något som du kan hittar mer fakta kring är makramé. Mikromakramé eller pärlmakramé har blivit populärt på sistone och du hittar mycket instruktioner både på nätet och i gamla böcker från 70-talet. Grunderna på svenska hittar du bl a här. Instruktioner till ett virkat och makraméknutet armband av Keren Peled hittar du hos HGTV och där finner du även hennes Hair Clasp, ett hårspänne av silvertråd och kristallpärlor. På Kerens hemsida hittar också mycket inspirerande smycken i metalltråd. Se också de här örhängena.


Knutar
Du kan även använda andra typer av knutar än makramé. Hos de Cor's hittar du tutorial till smycken gjorda i kinesiska knutar och hos Loren Damewood kan du lära dig att fläta en valknop i metalltråd. Andra enkla knutar som lätt kan göras i metalltråd är den enkla "lyckoknuten" (se foto under inlägget om koppar).

Många keltiskinspirerade knutar, som kan omvandlas till metalltråd hittar du också i Suzen Millodots Celtic Knots for Beaded Jewellery (2006, Search Press).


Flätning
Från knutar är inte steget långt till flätning, som du väldigt enkelt kan gå från tråd till metalltråd med och du kan även fläta med grova dimensioner, något som inte passar de andra teknikerna. Om du inte kan så många olika flätor rekommenderar jag att du lånar en bok om tenntrådsflätning där många olika typer av platta och runda flätor finns beskrivna.

Flätade smycken hittar du instruktioner till hos Wig Jig. Se också Cheryl Coccaros flätade armband (pdf). Och varför inte testa att fläta i friform, vilket fungerar med metalltråd? Mer länkar hittar du under Keltiskt med metalltråd.


Kumihimo
En teknik jag gillar är kumihimo. Åtminstone i dessa enklare varianter. För de som inte känner till det så är kumihimo en typ av japanska snörflätning som görs med en speciellt ställning kallad marudai (hårkullorna använder en liknande) eller en bricka som hålls i handen, vilken enkelt kan tillverkas själv. Hur du väver en snodd med metalltråd kan lära dig hos Beads, Baubles & Jewels -- observera att sajten är gratis, men kräver att du registrerar dig som användare.


Vävning
Slutligen, från en typ av vävning till en annan. Du kan väva metalltråd med vävstol, bandvävstol eller bandgrind. För den typen av vävda smycken se Mariana Erikssons och Birgitta Videgårds bok Smycka dig (1997, Natur & Kultur -- observera att det inte är samma bok som Malla Másdóttirs bok från 2001 med samma namn). Tyvärr tar boken inte upp grunderna för vävning så de får du hitta i någon annan grundbok.

Se också Mary Hettmanspergers bok Fabulous Woven Jewelry (2006, Lark Books), som visar hur du väver med metalltråd med tekniker från korgmakeri och utan vävredskapen från den textila världen. Slutligen vill jag också tipsa om denna video.


Andra tekniker
För andra i grunden textila eller korgmakartekniker i metalltråd se -- utöver Hettmanspergers bok -- t ex Jewelry Lessons eller Delia Stones tutorials där du bland annat finner basket weave och netting/looping som är en variant av spetssöm. Se även Basketweave, twining och netting.

torsdag 16 oktober 2008

Pärltillverkning: Färga dina egna sötvattenspärlor

För den som gillar sötvattenspärlor är det idag inte särskilt svårt att hitta alla möjliga former i alla möjliga färger, men det kan också vara kul att veta att det går att färga sina egna pärlor. Med lite träning och experimentlusta kan du färga dem i precis den nyans du själv vill. En fördel om du exempelvis vill göra ett smycke med mycket färger, men bara några få pärlor i varje färg. Det skulle också kunna vara intressant för dig som vill göra ombrésmycken: doppa pärlor olika antal gånger i samma färgbad. En annan fördel är att du vet precis vad det är för kemikalier du behandlar dina pärlor med och kan ta hand om restvattnet på ett miljömässigt ansvarsfullt vis.

Det ska sägas att instruktionerna som finns på nätet lämnar mycket öppet för egna experiment. Jag ger ingen garanti på att du kommer att lyckas direkt utan bered dig på att försöka med olika pigment och fixermedel för att få en färg som är både snygg och någorlunda hållbar. Köp på dig lite vita strängar i billiga former (t ex nuggets eller cornflakes) som provpärlor. Om du färgar dina egna pärlor rekommenderar jag starkt att du inte säljer smycken med dem innan du försäkrat dig om att färgen varken bleks för fort eller färgar av sig!

Det finns två typer av pigment att färga sötvattenspärlor med: färdigköpt färgpulver eller naturliga färgämnen. Om du vill använda färger från naturen tänk på att du behöver väldigt mycket växtmaterial för att ens få lite färg -- och färgen på blomman/bladen/nöten/kryddan är inte nödvändigtvis färgen du får på pärlorna. Det enklaste är att färga vita (blekta) pärlor eftersom det gör slutresultatet lättare att förutse, men du kan även färga naturligt färgade pärlor.

Instruktioner kan du hitta hos How To Dye Pearls (inkl. tips på naturliga färgämnen. OBS! 100328 var sajten osäker enligt antivirusprogrammen!), Pearls to Dye For (tefärgning), Fire Mountain Gems: Dye Your Own Pearls, BlossomLuxe Jewels: Dye Your Own Freshwater Pearls, How to Dye Pearls, How to Dye Freshwater Pearls, I Want to Dye Pearls och Becka's Project Journal: An experiment -- how to dye pearls. Fler tips kan du få i denna tråd på Pearl-Guide, som tar sin utgångspunkt i historiska sätt att färga pärlor (koschenill, saffran, solblekning). Där nämns även att färger som används till äggfärgning även kan användas till pärlor så länge de inte innehåller eller kräver tillsättning av vinäger/ättika då detta kan skada lystern. I andra instruktioner förekommer ättika eller vinäger, som används för att fixera färg på tyg osv, men det bör man vara försiktig med då den kan lösa upp pärlan helt. De flesta färger som nämns här bleks i solen med tiden.


TIPS: Även pärlemor/snäckskal, ben, trä och korall är pärlmaterial, som lätt absorberar färgpigment så det är inte bara begränsat till sötvattenspärlor. Se även Färga plastpärlor och luciteblommor själv, Färga glass pearls samt Träpärlor. Speciellt benpärlor kan även färgas av te.

måndag 13 oktober 2008

Mönstertips: Rörliga bilder -- video tutorials och animerade instruktioner

Skrivna texter och foton eller illustrationer i alla ära, oavsett hur välgjorda de än är så kan det ibland vara svårt att lära sig vissa moment eller "den rätta knycken" från dessa ögonblicksbilder. Samtidigt kan det vara dyrt och långt till närmsta kurs, som kanske ändå inte omfattar de tekniker som du vill lära dig. Det finns, åtminstone från USA, filmer att köpa för den hugade, men även de kostar en slant. Men med sajter som YouTube och modern teknik har det blivit enkelt och billigt för vem som helst att skapa instruktionsvideor, som de lägger ut gratis precis som vore det skrivna instruktioner på en hemsida. Idag har dessa videors popularitet attraherat även några av de större pärlbutikerna och pärltidningarna, som nu gratis erbjuder välgjorda filmsnuttar om olika tekniker och projekt.

Som oftast är dessa videor engelskspråkiga, men se inte språket som ett problem om du har svårt att förstå talad engelska: bara att se en person använda en teknik kan ge mycket, även om vad de säger går en förbi. Det som verkade så konstigt eller svårbegripligt i text klarnar när man faktiskt får se någon annan göra det. Ibland går det också att upptäcka de där små, små detaljerna i tekniken som är skillnaden mellan succé och pannkaka, men som är svåra att läsa sig till -- jag vet många som lärt sig göra snygga öglor först efter att ha sett en video eller två på YouTube. Det kan vara något av en aha-upplevelse.

Den första och största platsen för pärlaren att söka sig till är föga förvånande YouTube. Här finns allt från halvdana till mycket sevärda videor om de mesta inom pärlor och smyckestillverkning. Som alltid med så här omfattande sajter är det svåra att hitta guldkornen: en sökning kan antingen ge en uppsjö träffar eller helt missa det man söker. Några tips på ställen att börja är Auntie's Beads och Jewelry Supply för olika tekniker och grunder samt Beaducation för trådarbete och metall. I övrigt handlar det bara om att söka sig fram. Observera att vissa bara erbjuder småsnuttar för att marknadsföra sina DVD:er istället för fullständiga instruktioner.

YouTube är dock inte enda platsen att hitta gratisvideo på. Det finns flera sajter som erbjuder dig avsnitt från amerikanska TV-program som Jewelry Making (DIY Network), Carol Duvall Show (HGTV) och Beads, Baubles and Jewels (HowToTVOnline.com -- kräver registrering). Pärlbutiker som har gratisvideo på sina hemsidor inkluderar Auntie's Beads, Jewelry Supply, Wire-Sculpture och Fire Mountain Gems. Beaducation och BeadTV erbjuder också video på nätet, men mot en kostnad: hos de förra betalar du för varje tutorial medan de andra är mer som ett vanligt TV-kanalsabonnemang. Andra sajter av intresse är Expert Village och Brightcove samt Kalmbachs tidningar (Art Jewelry, Bead & Button och BeadStyle), som erbjuder gratis videor mot att du registrerar dig på hemsidan. Observera att vissa av dessa sajter överlappar så du kan hitta samma videor och avsändare på mer än ett ställe.

Beadcrochet.comkan du lära dig pärlvirkning från video på ett annorlunda vis. Här är varje moment uppdelat på en video -- anpassat för både höger- och vänsterhänta -- och du kan välja att spela upp den i normal hastighet eller extra långsamt. Det finns inget tal till bilderna utan då hänvisas du till de traditionella instruktionerna i ord och (still)bild. Videon är här mer komplement än fullständig tutorial. På många sätt är det mer animerade steg-för-steg-instruktioner än video.

Rörliga bilder behöver alltså inte vara liktydigt med inspelade människor, separat från text. Det finns flera hemsidor där du kan lära dig pärltekniker genom animarade bilder/videor. Ett exempel på detta är Swarovskis Create Your Style. Gillar du seed beads kan du hitta allt från broderi till sydda tekniker förklarat i ord och animationer hos Beads East/Bead Pattern Central. Animerade instruktioner till sydda tekniker hittar du även hos Silver Hill Design (odd- & even-count peyote), Beady Boop (odd-count och ökningar) samt Sharon Bateman (brick stitch, peyote och square stitch).

Nyhet: Ny, spännande sajt från Eni Oken & friends

Då och då uppdaterar jag min nu väldigt långa lista över mönstersajter och för ett tag sedan lade jag till Jewelry Lessons. Sajten, som grundats av Eni Oken, är skapad som en mötesplats för alla som är intresserade framförallt av trådarbete. Här finns olika avdelningar med artiklar, tips, frågor och svar, galleri, forum och inte minst tutorial (gratis- och betal i olika svårighetsgrader). Ledorden är learn, share, teach, earn och tanken är att nybörjare här kan lära från vana användare och vana användare från experterna. Du kan här sälja dina egna tutorials och skriva artiklar om du har erfarenhet och vill dela med dig av dina kunskaper. För att bli lärare måste du genomgå en utvärdering så att endast de som har kunskaper och skrivförmåga nog får sälja instruktioner.

Väl värt ett besök!


PS! Jag är medveten om att listan börjar bli otympligt lång så det kan vara svårt att se när jag lägger till nytt. Idealiskt hade varit att göra en tematisk indelning, men det är svårt om jag inte vill lägga samma länk under flera olika olika rubriker vilket jag inte tänker göra(för bökigt). Vissa länkar är bara en sorts innehåll medan andra är väldigt blandat. Just nu lutar det mot en indelning efter språk och länkar med specifikt innehåll kommer nog med tiden att flyttas till inlägg -- detta var från början min tanke med pärlblomslänkarna t ex.

fredag 10 oktober 2008

Material: Jade – den kejserliga stenen och dess oäktingar


***Detta är ett långt inlägg. För dig som inte är intresserad av historia: Scrolla nedåt till nästa underrubrik så finner du mer information om olika typer av äkta och oäkta jade.***

Jade har använts av människan i kanske 7 000 år. De äldsta artifakterna som hittats har varit i form av knappar och pärlor, men den sega jaden användes även till bland annat vapen och redskap. I förhistorisk tid användes jade till vapen även i Europa, men i historisk tid var stenen okänd som smyckesmaterial för de flesta tills portugiserna tog med sig jade från Kina och senare spanjorerna från Nya Världen. Även om jade främst förknippas med grönt så kan äkta jadeit även naturligt ha andra nyanser av till exempel bleklila, rosa eller blå. Nefrit är antingen grön eller gräddvit. Jadeit är sällsyntare än nefrit och därmed också betydligt dyrare. Idag bryts nefrit främst i Kina och Ryssland medan den mesta jadeiten finns i Burma.

Namnet jade (uttalas ja:-de eller jäjd), som vi fått via engelskan, kommer från spanskans piedra de la ijada som betyder sten mot njurlidande. Även nefrit kommer från latinets ord för njure. Jade användes nämligen mot njurproblem och anses av vissa än idag hjälpa vid problem med olika inre organ. Stenen anses även stärka kroppen och främja ett långt liv samt stimulera kreativitet samtidigt som den har en harmoniserande effekt. I många kulturer ansågs jade vara en skyddande och lyckobringande sten. De gamla egyptierna beundrade jade och tillskrev den egenskaper som kärlek, inre ro, harmoni och balans.

Det är kanske främst som vackert snidad utsmyckning vi förknippar jade med såväl Kina som Centralamerikas högkulturer där den hade en framstående plats. Medan guld och silver var statusmaterial för smycken i Europa så ansågs nefritisk jade vara det lyxigaste materialet i Östasien. Även om jade värderades högt i andra delar av världen så värderade ingen jade högre än kineserna. I Kina blev jade den kejserliga ädelstenen och under antiken fick endast aristokrater bära den. Jade användes inte bara till smycken utan också möbler, sniderier och diverse objekt som stöd till kalligrafipenslar, begravningskläder och opiumpipskaft. Pulveriserad jade intog som ett universalmedel mot allehanda sjukdomar. Jade vördades dessutom då den ansågs vara essensen av himmel och jord. Konfucius konstaterade att jade hade elva dygder och stenen blev därmed en symbol för etik. Än idag ses den som symbol för det goda, sköna och värdefulla. Jade har även haft liknande symbolvärden i andra asiatiska länder som Korea.

I Centralamerika använd olmekerna, toltekerna och mayaindianerna jade för skriftplattor, sniderier och masker. Även de värderade jade högre än guld och stenen användes ofta för rituella ändamål. Maorierna på Nya Zeeland använde jade till redskap och vapen såväl som till dekoration, inte minst i form av hängen (hei-tiki) som än idag kan kan köpas och bärs av såväl maorier som turister. Hängena ansågs ha kraft och vårdades som arvegods eller gavs som gåvor vid överenskommelser.


Jade eller "jade" -- om äkta och oäkta vara

Det finns mycket sten som säljs som jade, men som inte är det. I en genomsnittlig pärlbutik är det inte mycket av det som kallas jade som faktiskt är äkta vara. På bilden ovan är ingen av pärlorna och troligen inte sigillet äkta jade. De rosa är candy jade, löven såldes som bara jade och chipsen new jade. Resten av pärlorna är exempel på mineral som ibland säljs som jade (marmor, aventurin och vesuvianit). Det gäller med andra ord att veta lite om ”fuskjade” innan man handlar – annars riskerar det sluta med besvikelser.

I Europa kallades den vackra gröna stenen från Asien och Amerika för jade, men det var först 1863 som en vetenskapsman upptäckte att det rörde sig om två skilda mineral, som döptes till nefrit respektive jadeit. Idag räknas både dessa material som äkta jade. På den tid då det saknades avancerad teknik för att särskilja olika material var det inte ovanligt att vissa mineral som serpentin misstogs för jade.

Stenar som serpentin, bowenit, agat/karneol, aventurin, dolomitmarmor, grossulargranat, krysopras, kvarts, kalcit, kalcedon, amazonit, vesuvianit och täljsten säljs ibland under olika jadenamn. Men det handlar inte bara om att säljarna skulle luras: kinesernas tecken för jade är yu, men detta ord kan även avse andra dekorativa stenar än just det vi i Väst kallar för jade. Inte minst agater. Därför kan det bli fel då kinesiska säljare översätter sitt ord yu till engelskans jade, helt enligt sina ordböcker, vilket skapar missförstånd när de säljer sina stenar till västerlänningar. P g a missförståndet kan du i princip hitta stenpärlor i vilket material som helst där ordet jade följer på stenens egentliga namn, t ex garnet jade eller agate jade. Äkta jade heter på mandarin ying yu (jadeit) respektive ruan yu (nefrit).

Nedan följer en långt från komplett lista på olika namn som du kan stöta på, främst på oäkta jade men även på "äkta vara".

Afghan jade: grön eller gul serpentin från Afghanistan.

Afghanistan jade: troligen kalcit eller kalksten, som färgas (ljus)grön. Kommer inte från Afghanistan och ska ej förväxlas med Afghan jade.

African jade (Garnet Jade, Buddstone, Transvaal Jade): Opak grossulargranat från Afrika.

Alaska jade: pektolit.

Albite jade (Water mill stone): Albit.

American jade: vesuvianit.

B. C. jade: I British Columbia utvinns äkta nefrit, men tyvärr är mycket av det som säljs som B. C. jade bara färgad ’new jade’. Färgen är så populär att nefrit från Taiwan ibland färgas mörkare och säljs som B. C. jade.

Black "jade": billig svart sten som täckts med en glansig svart coating för att efterlikna dyrbar äkta svart jade. Ibland döljer sig serpentin bakom namnet.

Burma jade (imperial jade, Myanmar jade): äkta jadeit. För att få kallas imperial jade ska den burmesiska jaden vara obehandlad. Detta är den riktigt dyrbara jaden.

Candy jade: en färgad vit sten. Ofta har den starka karamellfärger eller så är den fläckvis infärgad i en eller flera nyanser.

Chalchihuitl: aztekiskt ord för grön sten som i Mexiko används för jade, men också för sniderier i andra gröna stenar som marmor, serpentin och turkos m fl.

China jade (green jade): en oftast mjölkig grön serpentin.

Ching Hai jade: en typ av marmor från Ching Hai i Kina.

Diopsidjadeite: omfacit (omphacite), som är besläktad med jadeit.

Ghost jade: består av nefrit, men i så grovkornig form att den inte räknas som jade.

Golden jade: kvarts i gula nyanser.

Grave jade (New Zealand Greenstone, New Zealand Jade, Spinach Jade, Tomb Jade): äkta nefrit, som kan variera i färg från gräddvit till mörkt grå eller grön beroende på järnhalt.

Indian jade: aventurin

Inky jadeite jade: omfacit med möjliga inslag av jadeit.

Jadeit: Äkta jade av den dyrare och mer sällsynta varianten, men den (relativt sett) billigare nefriten kan ibland också ges en intensivare färg och säljas som jadeit. Engelsk stavning: jadeite.

Jadite: Halvgenomskinligt eller opakt grönt glas, som påminner om eller imiterar jade.

Japanese jade: vit agat med gröna fläckar.

Korean jade: Är inte serpentin utan aktinolit, enligt R&T, och är idag ovanligt på marknaden. Nefrit är en mikrokristallin kompakt aggregatform av aktinolit så korean jade är nära släkt med äkta jade. Enligt Wikipedia och GemRocks är korean jade som säljs idag serpentin.

Leopard jade: äkta jade med fläckar, som påminner om leopardens päls.

Malaysia jade: infärgad halvgenomskinlig kvarts, ofta i starka, klara färger.

Maori stone: nyzeeländsk nefrit, speciellt då den används av maorier.

Mayaite: jadeit från Centralamerika, som användes av mayaindianerna. Kan även vara omfacit.

Mexican jade: kalcit, ofta infärgad.

Morning dew jade: äkta jade med glittrande små fläckar.

Mountain jade: infärgad dolomit (marmor).

Mutton fat jade: äkta jade, oftast nefrit, med cremevit färg.

New jade: bowenit, en typ av blekgrön serpentin. Vanlig bland pärlor.

Olive jade (peridot stone): en olivfärgad, gulgrön typ av serpentin.

Oregon jade: grön jaspis från Oregon.

Purple jade: lilafärgad aventurin, kan äv. vara färgad serpentin eller annan kvarts.

Queensland jade: krysopraskalcedon.

Rainbow jade: Se candy jade, ofta flerfärgad.

Red jade: röd kvarts.

Shanghai jade: äkta jadeit som marknadsförs från Shanghai.

Silver jade: kvarts.

Silver peak jade: malakit

Snowflake jade (jade matrix): sten som består mestadels av amfibol.

Soocho jade (även stavat soochow eller zushou jade): serpentin som fått sin färg genom upphettning till en viss temperatur. Vanligast är mixer av blågröna eller gulröda nyanser. Färgerna är inte lika skarpa som infärgad ”jade”, utan lite jordigare. R&T likställer Soocho jade med antiqued jade, som är infärgad bowenit/serpentin och GemRocks nämner att namnet kan dölja täljsten. Namnet Soo Cho/Zu Shou kommer efter området där stenen utvinns.

Tangawaite
: nefrit från Nya Zeeland.

Tree jade: grön sten med vita fläckar. Okänt vilken typ av sten det egentligen är.

White jade: blanding av kvarts och albit, men kan också vara en vit variant av ”jaderna” ovan.

Den finns många andra exempel än de ovan på stenar som inkorrekt marknadsförs som jade: se källorna nedan för att läsa om fler typer. Även ett gammalt kinesiskt glas kallat beijingglas, som använts sedan mingdynastin, säljs ibland felaktigt som jade då det skapats för att efterlikna stenen och snidas liksom den. Jadite (observera stavningen) är ett ibland förekommande namn som används för translucent eller opakt grönt glas.



Källor:
Fire Mountain Gems Encyclo-BEADia Gem Notes
GemRocks (sammanställd av professor emeritus R. V. Dietrich)
International Colored Gemstone Association: Gem by Gem
Mindat.org
Nationalencyklopedin
Rings & Things Gemstone Index
Wikipedia

onsdag 8 oktober 2008

Teknik: Sy friform

Friform är ett spännande sätt att sy med pärlor mer eller mindre improviserat. Till skillnad från det vanliga sättet att sy så blandar du pärlstorlekar och -former så att resultatet blir ett livfullt och busigt arbete. Främst används de vanliga pärlorna som seed beads, cylinder beads, stavpärlor, cubes, drops osv, men ibland används även större pärlor som accenter. Vissa tekniker luftiga medan andra är kompakta, vissa bubblar och snurrar medan andra är platta. Exakt hur det ser ut är upp till dig. Friform blir sällan som man tänkt sig, men det är en del av vad som gör friform så intressant. Friform fungerar både till smycken och till rena konstverk.

Det är en fördel att kunna en teknik innan man försöker sig på friform. Kan du flera tekniker kan du även experimentera med av blanda dem (vissa kombinationer är enklare än andra att få ihop). Grunderna kan du lära dig på exempelvis Pärlplatsen och Beadwork.about.com eller böcker som Pärlteknik. Det kan vara lite läskigt i början att helt plötsligt blanda pärlor och sy utan raka linjer och bestämda mönster, men jag kan ärligt säga att jag aldrig hört någon ångra att de börjat sy friform.


Den kanske vanligaste tekniken för friform är peyote, som ibland nästan är synonymt med att sy friform. En bra tutorial jag hört mycket gott om är Whimbeads. Fler gratisinstruktioner hittar du hos Beadwork.about.com och bead-patterns.com. Oftast är de instruktioner som finns för armband, men det finns undantag som Tina Koyamas Doodle Beads -- pärlade pärlor i friform.

En annan teknik som lämpar sig bra till friform är right-angle weave. Friform RAW kan delas in i två huvudtyper, dels kan du som hos Morticia's Magical Bead Tour sy klassisk RAW med fyra pärlor i varje "ring", men blanda pärlstorlekar, och dels kan du variera antalet pärlor i "ringarna" för ett luftigt arbete à la NanC Meinhardt. En bra tutorial, som även ger allmänna tips för att sy friform oavsett teknik, fanns i Beadwork February/March 2008 -- rekommenderas! En bild på hennes armband finner du här. Instruktioner till Janet Francis halsband hittar du hos Beading Daily. Även det halsbandet är gjort i luftig free-form RAW, men "snällare" än NanCs armband.

I samma nummer av Beadwork fanns Kim Otterbeins Modern Lace Necklace, ett halsband i friform-netting. En lite bättre bild på halsbandet finns här. Jag har inte sett några instruktioner på nätet, men principen är den samma som för andra friformsarbeten: hon blandar former och storlekar och syr bågar med varierande antal pärlor. Jag har även sett vertikal netting i friform nämnas, men aldrig sett instruktioner.

Ytterligare en teknik som passar för friform är brick stitch. Också här har jag inte sett några direkta instruktioner på nätet, men det fanns en mycket informativ och inspirerande tutorial av Tina Koyama i Beadwork October/November 2008. En bild på halsbandet finns på hennes hemsida. Ett mer avancerat projekt kan du köpa via Bead & Button, Diane Karzens Ring of Stones (inkluderar stenar infattade i RAW).

Herringbone/Ndebele kan också sys i friform, men jag har inte sett några instruktioner eller projekt i tekniker på nätet. NanC Meinhardt har en kurs i tekniken, se hennes hemsida för beskrivning av den. Se även länkarna längre ned till inspirationsbilder.

Som jag nämnde tidigare så är det möjligt att blanda olika tekniker i friform. Några exempel på detta hittar du hos Feathered Fibers, Carole Ohl, Beth Stone, Joanne Strehle Bast samt Catherine Vondenhuevel, som även använder tekniker jag inte nämnt ovan i sina "thought catchers". Du kan också arbeta lager-på-lager genom sy pärlor ovanpå en bas för ett maffigare intryck. Ett annorlunda arbete som blandar friformpeyote med trådarbete hittar du gratis instruktioner till hos Mazel Tov Jewelry Treasures.

Om du tycker det är svårt att påbörja ett friformsarbete kanske du kan få inspiration från Jean Campbell på Beading Daily, som tipsar om att skapa en bas för friform genom att sy ihop sydda "stuvar": spara alla misslyckade eller övergivna projekt, påbörjade arbeten som blev fel och ful småbitar som du annars repat upp och använd dem.

Tutorials och projekt i all ära, friform handlar om att följa sin intuition och fantasi. Förutom tips och tillvägagångssätt i de ovan nämnda instruktionerna så tycker jag du ska bildgoogla lite för att hitta mer inspiration och idéer, som får igång dig. Jag hittade bland annat ett halsband i free-form herringbone, ett spännande halsband i netting och brick, rivoliarmband i netting, brick stitch-hjärta, eldigt peyotehalsband, lila peyotehänge, peyotehalsband med känsla av en övergiven trädgård, armband med strandkänsla, herringbonearmband, spännande blomma i freeform herringbone, peyote och herringbone på spiral rope, brick stitch-hänge av Tina Koyama. Jag avslutar med några fina halsband som visar att freeform även kan vara nätt.


PS! Det finns även andra pärltekniker där friform förekommer, så som trådarbete, virkning och pärlbroderi, men de kommer jag att ta upp vid senare tillfällen.

måndag 6 oktober 2008

Manekis projekt: Swarovskihalsband






Detta halsband brukar jag kalla 'mitt första swarovskihalsband'. Det var ett av de första halsband jag gjorde i metalltråd -- och det gav mersmak. Som det brukar vara är jag idag inte eld och lågor över min nybörjardesign, men samtidigt har jag fått förfrågningar av andra som har velat låna av den och jag vet av egen erfarenhet att det är ett bra nybörjarprojekt. Så därför delar jag nu med mig av instruktionerna till detta lilla festhalsband.

Tänk på att detta var en tidig design och den är på inget vis fulländad. Det finns detaljer jag idag skulle gjort annorlunda, men jag väljer ändå att beskriva originalhalsbandet och lämnar modifikationerna till dig. Se mitt halsband som en skiss som du kan utveckla, inte som ett färdigt mönster.

Har du inte arbetat med en jig tidigare så kan du få många bra tips från Wig Jig University. En bra video för nybörjare kan du hitta här. Jag kommer att hänvisa till videon då det är lättare att se hur det görs än att läsa sig till det. Jag "förutsätter" också att du kan göra en snurrögla, om inte se instruktioner hos Designshop eller på YouTube. Samt att du kan öppna och stänga motringar på rätt sätt, se bild här. Mönsterjiggar kan se lite olika ut och ha olika avstånd mellan hålen beroende på modell. Du kan därför behöva modifiera mitt mönster för att inte länkarna ska bli för långa eller missformade. Gör några testlänkar först för att kontrollera att de blir lagom stora.


Material:

0,8 mm mjuk eller halvhård metalltråd av valfritt slag
10 hattpinnar
motringar, ung. 4-5 mm yttre diameter
16 swarovski 4 mm bicone, färg A
25 swarovski 4 mm bicone, färg B
1 swarovskihjärta 10 mm, färg A
1 kroklås, färdigköpt eller egentillverkat (se Gör dina egna lås)

Verktyg: mönsterjig, spetstänger, rundtång, avbitare, plattång med nylonkäftar

Teknik: Trådarbete/metalltrådsarbete/wirework/wire wrapping


1. Trä bicones på hattpinnarna. På hälften av dem trär du 1 A följt av 1 B. På resten trär du 1 B, 1 A, 1 B. Avsluta med snurrögla.

2. Hjärthänget: Klipp en bit metalltråd och böj enligt första skissen nedan, ungefär en tredjedel ned. b är den korta änden. Trä på hjärtat på ände b och böj tråden uppåt mot a och snurra fast. Var försiktig så att du inte skadar hålet på hjärtat, som kan naggas om man trycker för hårt. Trä på 1 st bicone i färg B och avsluta med en snurrögla.



3. Länkarna: För halsbandet på fotot krävs 20 st länkar. Öka eller minska antalet efter hur långt ditt halsband ska bli. Det är bättre att göra några extra länkar än att ha för få. Börja med att placera ut två 'piggar' på jiggen efter mönstret nedan. Klipp en bit metalltråd något längre än den färdiga länken. Gör en ögla och lägg den om den ena piggen med öppningen i öglan nedåt. För tråden från piggen till den andra och gör en ögla som går "uppåt". Ta loss från jiggen och kapa bort överflödig tråd så att båda ändarna ser likadana ut. Platta till länken med nylontången några gånger.


4. Mittlänken: Lägg jiggen på snedden och placera ut tre piggar. De första ska ligga på samma rad med tre hål emellan. Hoppa över en rad och lägg en pigg på nästa rad, mittemellan de två andra. Den länk kan du också variera efter eget tycke och smak. Gör en länk enligt samma princip som ovan. Öglorna ska båda ha öppningen nedåt. Trimma tråden och platta till med nylontång.



5. Sammanfogning: Länka samman länkarna med motringar. Börja i mitten med den stora länken och arbeta dig utåt sidorna tills halsbandet är lagom långt. Fäst låset. Fäst hjärthänget i den nedre öglan på mittlänken med en motring (du kan också trä den direkt på länken, men då måste du göra det innan du böjer till den). I de fyra första motringarna på varje sida av mittlänken fäster du biconehängena. I varje ring hänger du ett kort och ett långt hänge. Det korta hänget ska ligga närmast mitten.


***

Som du märker finns här mycket utrymme för förändringar och modifieringar. Du kan till exempel förändra mittlänken eller blanda olika enkla länkar på sidorna. Eller varför inte göra något annat än de enkla swarovskihängena? Hjärthänget kan också användas för att göra matchande örhängen.

OBS! Om du använder silverpläterad eller-färgad tråd, se till att den är av bra kvalitet och helst nontarnishbehandlad så att silverglansen inte mattas utan blänker i kapp med kristallpärlorna. Självklart kan du använda andra kristallpärlor än Swarovski (formerna jag använt finns också hos exempelvis Preciosa). Det är bara av gammal vana jag använder Swarovski.


söndag 5 oktober 2008

Verktyg: Pärlnålar


Nålar används många gånger till pärlarbete, såväl för trädda smycken som sydda tekniker. Det finns speciella pärlnålar, som du kan hitta i olika varianter. Här tänkte jag presentera de vanligaste nålarna, men också ge tips på hur du kan göra egna pärlnålar. Hemmagjorda nålar använder jag främst vid "nödfall" eller för speciella ändamål, men mer om det senare.

Den nål jag först köpte som ny pärlare var en big-eye needle (de två underst på bilden). Den stora fördelen jag såg var det stora ögat -- jag hade att trä nålar. Nålen, som finns i olika längder, är relativt grov jämfört med andra pärlnålar så det passar bäst vid pärlvävning eller för att trä tråd genom större pärlor, t ex elastisk tråd eller organza. På den lilla, misshandlade nålen syns det stora hålet bra. Nålen är faktiskt mer öga än nål och består av två metalltrådar som lödats ihop i ändarna. Tyvärr är de här ändarna också de svaga punkterna: går nålen itu kan jag slå vad om att det var i fogen.

Min favorit är dock nålarna till vänster, tunna något flexibla pärlnålar från John James. Det engelska företaget tillverkar nålar av högsta kvalitet som passar för sydda tekniker. Det finns också pärlnålar av andra fabrikat, som ser ut på samma sätt som John James-nålarna. På bilden ligger nålarna jämte en vanlig broderinål längst till höger -- notera att pärlnålarna är betydligt tunnare och längre. Denna typ av pärlnålar kan delas in i två grupper: longs och sharps. De på bilden ovan är longs. Sharps används speciellt vid pärlbroderi då nålen ska sys genom ett tyg eller liknande.

Nålarna finns i flera storlekar och på samma sätt som med seed beads betyder en större siffra en tunnare nål. Nål nr 11 passar bra till seeds 11/0 och nål 13 fungerar till 15/0. En tabell över vilka storlekar som passar vilka pärlor hittar du på Pärlplatsen. Ett tips jag lärt från en engelsk pärlare är att om man syr med pärlor i blandade storlekar är den enklare att sy med den större nålen till man kommer till avsnittet med 15/0. Där byter man nål till den tunnare, men byter sedan tillbaks. Många upplever det nämligen som jobbigare för handen att sy med den tunnare nålen.

Ytterligare en typ av pärlnålar är den mjuka, supertunna nålarna i mitten av bilden. På engelska kallas de ibland flexible beading needles. De består att riktigt tunn metalltråd som tvinnats ihop. Nålsögat är stort, vilket gör det lätt att trä nålen, och eftersom metallen är så mjuk kommer ögat att "kollapsa" när nålen träs genom en pärla med litet hål. Nålarna passar speciellt till att trä sötvattenspärlor på pärlsilke eftersom pärlornas hål ofta är väldigt små samtidigt som pärlsilket är svårt att trä på en nål med litet öga. Nålarna räknas som engångsvara, men om du är försiktig kan du öppna upp nålsögat igen och återanvända nålarna -- även om du får räkna med att de blir ganska krokiga till slut. Om spetsen på nålen blir allt för krokig brukar jag helt sonika klippa av den. Nålen är alldeles för mjuk för att fungera bra till sydda tekniker annat än i nödfall.

Innan jag fortsätter till de egentillverkade nålarna skulle jag vilja ge några tips eller varningar:

  • Var beredd på att nålar är en förbrukningsvara. De går sönder då och då.Dra inte för hårt i en nål: nålsögat förstörs innan tråden går av eller pärlan spräcks.
  • Om nålen knappt går genom pärlan en gång så avstå från att använda pärlan eftersom de flesta sydda tekniker kräver att du ska sy genom samma pärla flera gånger. Slit inte i nålen.
  • Att trä nål på tråd kan vara klurigt, men jag har märkt att man snabbt blir duktig på det. Det stora tricket, förutom övning och tålamod, ligger i att trä nålen på tråden, inte tråden på nålen. Skulle du ändå tycka det är svårt: investera i en nålpåträdare (till höger på bild).

Att göra sina egna nålar

I 99 fall av 100 använder jag köpta nålar, men det händer att jag också tillverkar mina egna. Framförallt tillverkar jag nålar av typen i mitten och det framförallt av två skäl: de är väldigt enkla att tillverka och de färdigköpta nålarna har så kort livslängd att de är vanligt att jag står utan en användbar nål. Nål nr 2 från höger är ett exempel på detta. Du gör en sådan nål med en bit tunn metalltråd (0,3 mm eller tunnare beroende på pärlhålen), som du kapar något längre än den färdiga nålens dubbla längd. Exempelt på bilden är tillverkad i silverpläterad 34 G [0,16 mm] tråd.

Vik mitten av tråden över en tunn rund form, t ex yttersta spetsen på elektronikrundtång, en tjock nål eller rund tandpetare, så att en ögla bildas. Tvinna ihop de två benen hårt. Enklast går det om du viklar "benen" utåt, håller ena handens tummer och pekfinger över det ställe där trådarna tvinnas ihop och sedan snurrar nålen med andra handen. När du kommit en bit ned flyttar handen med. Använd en platt- eller spetstång om du tycker det är svårt att få grepp om tråden. Räta ut nålen genom att dra den genom en plattång med nylonkäftar 1-3 gånger. Avsluta med att klippa av trådändarna så nålspetsen blir rak. Se till att du har tvinnat så hårt att trådarna håller ihop.

Du kan också göra andra provisoriska nålar för nödfall. Till höger syns en nål jag tillverkade av en stump 1 mm silverpläterad tråd jag hittade när jag skulle trä organzaband genom några storhåliga pärlor. Nålen är inte någon riktig nål utan jag har bara vikt en bit av tråden över bandet och klämt åt. Det är absolut ingen vacker nål, men den fungerade till det den skulle. Och har man inga andra nålar så får man ta vad man har, eller hur?