sidor

tisdag 28 oktober 2008

Kultur: Pärlarbete som konstverk

Även om de flesta av oss svenska pärlare främst gör smycken så kan pärlor användas till mycket mer, från pyssel till konsthantverk till konst. Vi har nog alla hört talas om wearable art, dvs smycken eller kläder som har uttalade konstnärliga kvaliteter (tyvärr kan bekvämligheten komma i andra hand -- det är inte alltid så bärbart som ordet medger). Dessa smycken används som just smycken, men ses lika ofta på konstgallerier. En klassisk typ av weable art är de grandiosa pärlbroderade halsband du kan se hos exempelvis Sherry Serafini eller Heidi Kummli.

Men pärlkonst behöver inte bara vara smycken. Det finns många pärlkonstnärer som skapar tavlor och skulpturer med pärlor, främst i sydda tekniker. Dessa konstnärer använder pärlor som medium för att skapa sina verk. Det handlar inte om att pynta en skulptur med en pärla eller två utan att enbart eller nästan enbart skapa med hjälp av pärltekniker. Nedan följer en kort presentation av ett urval (amerikanska) pärlkonstnärer.

Min favorit bland pärlkonstnärer är Natasha St Michael, som gör vackra skulpturer inspirerad av inte minst lavar och molekyler. Vissa av skulpturerna är liggande medan andra hänger fritt i luften. Det är inte bara resultatet som imponerar utan även arbetsinsatsen: det kan ta henne upp till fem månader att skapa ett verk. Du kan läsa en intervju med henne här.

Jag är också stort fan av NanC Meinhardt, som specialiserat sig på att arbeta i freeform RAW. Det kan nämnas att skulpturen Between a Rock and a Hard Place, skapade hon då en vän kämpade mot cancer. Pärlorna kan vara ett sätt att skapa konst likväl som att bearbeta sorg eller andra svåra känslor. Svåra känslor och reaktioner på det som händer i vår värld är också centralt för Joyce Scott, som bland annat gjort skulpturer och halsband på teman som barnamord, situationen i Afrika, drogberoende med mera. Faktum är att pärlor kan vara kontroversiella: hennes verk har emellanåt skapat debatt där de blottar de mörka sidorna av den moderna världen.

Söker du något gladare och mer färgsprakande kanske du föredrar Liz Manfredini eller Betsy Youngquist, som skapar skulpturer i starka färger och med en god portion humor. Youngquist gör bland annat fantasifulla djurskulpturer medan Manfredini gillar att skapa människor som vågar visa hud. Konst handlar inte bara om mörka känslor eller att bearbeta nutiden -- det är kul också.
Mer pärlade dockor, kärl och boxar hittar du hos Julia Pretl (Darkhare gallery), som även säljer mönster.

Är du naturromantiker ska du inte missa Jo Woods fina tavlor på naturtema. Påminner lite om den stil du kan hitta i handarbetskatalogernas broderier. Vacker och lättillgänglig konst. Och gillar du fåglar måste du se Patricia Kraemers verk: hon skapar vackra fåglar i pärlbroderi och sydda, men inte bara med seeds och andra småpärlor utan även lite större pressglas- och kristallpärlor mm.

De syns kanske inte så ofta på forum och i pärltidningarna, men det finns män som pärlar också. Bland pärlkonstnärerna hittar du bland annat David Chatt, Dustin Wedekind (känd från Beadwork som Bead Boy) samt Steven & William. Det enda de har gemensamt är att de är män, i övrigt har de vitt skilda stilar: de senare gör moderna installationer med pärlarbete som göms i boxar, Wedekind skapar inte minst spännande fantasyfigurer och Chatt visar upp skulpturer och kärl med färg och humor (han har bl a pärlat bacon!).

Slutligen, hos Beadwork finns även ett galleri för utställningen Beadwork IV: Beaded Figures. Där hittar du ännu fler skulpturer från olika pärlkonstnärer. Se också Beadwork III: The Beaded Cloth.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.