sidor

~ För nybörjare ~






Har du nyligen blivit intresserad av pärlor och smyckestillverkning? Grattis, du har en mångsidig och givande hobby framför dig att upptäcka!

Här nedan följer några små tips på vart du kan vända dig och vad som är bra att tänka på när du ska börja pärla.


Litteratur och hemsidor
Det finns väldigt mycket, som du kan lära gratis via diverse hemsidor -- och, hoppas jag, även denna blogg. En hemsida där jag själv började för fem år sedan är Pärlplatsen. Här hittar du mycket information om pärlsorter, mått, tekniker, verktyg, tillbehör, butiker, böcker med mera. Vill du ha ett referensverk, som visar hur olika tekniker görs och ger information om pärlor, trådar, verktyg och tillbehör på svenska så skulle jag rekommendera Pärlteknik av Sara Withers och Stephanie Burnham (Prisma). Mer information om boken finner du här.

Grundläggande information och tekniker, som att avsluta smycken med klämpärlor eller göra öglor på hattpinnar, finns det även svenska beskrivningar på hos butiker. Se t ex Designshop, Slöjd-detaljer, Panduro Hobby, Pagoni, Pearlized, Frost08 (under Smyckesinfo), Creativ Company, Pärlverkstan och Nordic Beads. Listan kan säkerligen kompletteras med fler.

Är du speciellt intresserad av att arbeta med metalltråd så är amerikanska WigJig University ett bra ställe att börja. Där presenteras verktyg och material likväl som grundläggande tekniker. Ett av de ställen som gav mig mycket i början. Andra engelskspråkiga sajter med beskrivningar av grunderna är t ex Beadwork.about.com, Jewelrymaking.about.com och Beading Help Web. Beading Daily har en engelskspråkig ordlista till tekniker, material och verktyg, som även tar upp instruktioner till olika tekniker.

Tycker du det är svårt att kombinera färger i smycken och andra pärlarbeten så finns det böcker speciellt om detta. En jag själv recenserat är Sandra Wallaces The Beader's Colour Mixing Directory (Search Press), som du kan läsa mer om här. Än mer om färger och färgteori hittar du här i bloggen, t ex inlägget Guide till färgteori och färglek.

Här i bloggen finner du inlägg av speciellt intresse under etiketten Nybörjare. Men missa inte heller all den information du kan få i de andra kategorierna: Referens/ordlistor innehåller mycket matnyttigt -- allt från namn på olika pärlformer till smyckeslängder. Tekniker respektive Projekt och mönster innehåller instruktioner som passar de på nybörjarnivå såväl som projekt för erfarna pärlare. Material, Verktyg och tillbehör, Pärlsorter, Färger och finishar etc innehåller också information, som kan vara bra att känna till för nybörjare även om de ibland tar upp prylar, som är överkurs för nybörjaren. Kika också gärna i Den tematiska innehållsförteckningen, som kan ge dig ett hum om hur stor bredd din nya hobby har.

Det finns en näst oändlig mängd bra och informativa sidor (inte minst på engelska), som du också kan ha nytta av, men de lämnar jag åt dig att själv upptäcka. Använd dig gärna av mina länklistor i kolumnen, framför allt Informativa pärl-/smyckessajter samt Mönster & instruktioner.


Kurser och videor
Har du svårt för att lära sig via enbart text och bild så kan du välja att gå en kurs istället. Fördelen är också att där finns en lärare närvarande, som hela tiden kan svara på dina frågor och visa var du gör fel om något misslyckas. Nackdelen är oftast priset och/eller att kurser inte hålls på hemorten. Kurser i grundläggande smyckestillverkning kan du finna via pärlbutiker eller studieförbund. Hör dig för med butiker och förbund i din närhet eller sök på nätet efter kurser.

Den moderna tekniken och tjänster som YouTube har också gjort det möjligt att lägga upp videokurser på nätet. I 99 fall av 100 så är dessa inte på svenska, men behärskar du inte språket så kan ibland bara det faktum att du får se något göras vara till stor hjälp. Det finns även animationer av tekniker, som är svåra att fånga på foto (främst sydda tekniker där små pärlor används). Tips på hemsidor, kanaler med mera har jag samlat i Rörliga bilder -- Video tutorials och animerade instruktioner.


Material och verktyg
Även om du kommer att stöta på många olika material, tillbehör och verktyg -- och ännu mer suktande efter detta från erfarna pärlare -- så behöver du inte så mycket för att komma igång. Vissa material och verktyg är allmänna och används till de flesta pärltekniker medan andra är mer specialiserade. De senare kan du vänta med att köpa in tills du känner att du vill satsa på en viss inriktning eller verkligen har nytta av dem. För tips på vad du behöver köpa in, se de sajter jag redan nämnt och/eller Checklista för smyckestillverkning på Smyckestillverkning iFokus.

När det gäller verktyg behöver du inte köpa de dyraste. Se bara till att du väljer ett set som ligger bra i handen. Helst bör du använda s k elektroniktänger, som inte har räfflade käftar. Med en sidavbitare, plattång, spetstång, vinklad spetstång och rundtång kommer du långt -- dessa säljs dessutom ofta i färdiga kit. Tänk på av avbitarna är gjorda för mjukare metaller: för memory wire och hård ståltråd krävs specialtänger.

Ett annat viktigt material är trådarna. Till trädda smycken används oftast smyckesvajer, som du kan läsa mer om här. Det finns en mängd olika trådar att välja mellan i pärlbutikerna. Vad de alla kan användas till, deras styrkor och svagheter med mera kan du läsa mer om i Vilse i tråddjungeln? Till viss del beror trådvalet också på personligt tycke och smak så våga testa lite olika material, så länge de är anpassade till den teknik du arbetar med.

I början handlar det mycket om att testa sig fram, vilket inte kräver dyra eller högkvalitativa pärlor. Det går bra att börja med billiga pärlor och köpa vad du gillar. Glöm inte köpa småpärlor, upp till 3 mm, som fungerar bra att använda som s k mellanpärlor mellan de större. Med tiden kommer du att utveckla ett sinne för kvalitet och material.


Inköpsställen
I bloggensvänsterkolumn finner du länkar till förteckningar över pärlbutiker och andra hobbybutiker med pärlutbud. Tror inte det är möjligt att göra helt kompletta listor, men där finns något för dig att utgå från.

Föredrar du att handla i fysiska butiker på stan där du kan se och känna på pärlorna samt fråga den ofta mycket kunniga personalen om råd -- något många pärlare uppskattar -- så hittar du en mängd pärl- och pysselbutiker via Pärlbutikskartan. För tips på mässor där du kan köpa material, se Träffar, mässor och kurser.

Vissa butiker har även smyckes- och pärlkit för nybörjare, vilket passar dig som vill få en färdig mix av pärlor och smyckesdelar att arbeta med. Även om kitet ofta är anpassat för ett specifikt projekt så kan du variera efter eget tycke och smak. Notera alltså att det finns projektkit och "fria kit" varav de senare innehåller de viktigaste komponenterna för att göra smycken utan att du för den delen begränsas till ett specifikt projekt.


Forum
Om du har tiden så är forum oftast ett mycket bra hjälpmedel för att komma igång med en ny hobby. Här kan du ställa frågor, få hjälp med problem, hitta nya butiker, inspireras av andras kreationer, få feedback på dina egna alster, prata pärlor och bara umgås. I bloggens vänsterkolumn hittar du länkar till några pärl- eller smyckesforum, som jag själv har god erfarenhet av. Det finns ännu flera så kika runt lite för att hitta ett (eller flera) forum, som du tycker verkar passa dig och känns tryggt att skriva på.

Många börjar sin tid som medlem eller oregistrerad läsare med att vara s k lurkers, alltså personer som läser men aldrig skriver, så känn ingen press att behöva skriva direkt. Men var samtidigt inte rädd för att hoppa in på forumet. Det kanske känns som att alla känner alla sen tidernas begynnelse, men de flesta kommer snabbt in på ett nytt forum och får ett trevligt välkomnande (om inte så är det forumet, inte dig, det är fel på). Även om du inte skriver så mycket så kan det vara roligt att du presenterar dig som ny medlem på forumet, vilket också ger de "gamla" medlemmarna en chans att välkomna dig.

Notera att en hel del av diskussionen numera har flyttat över till olika grupper på Facebook, men det finns fortfarande liv i några forum och du kan ännu få god hjälp via dem.


Pärlträffar och -juntor
Om du vill träffa andra pärlare så finns den flera nationella och lokala pärlträffar samt s k pärljuntor där en grupp träffas lite informellt för att pärla tillsammans. Pärlträffarna ger möjlighet till att umgås med andra pärlare, gå på workshops för att lära sig nya tekniker, shoppa loss och bara ha roligt. Du kan läsa mer om olika träffar i denna kategori (observera att den dock inte tar upp så många lokala träffar och juntor -- de hittar du lättast via din lokala pärlbutik och fb-grupperna).



Lycka till med din nya hobby och din spännande färd in i pärlvärlden! Men se upp -- pärlor är väldigt beroendeframkallande...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.