sidor

måndag 8 december 2008

Teknik: Oxidera metall




Att oxidera är ett lätt sätt att ge patina till metall eller för att framhäva detaljer i metall- och trådarbeten. Det finns två vanliga sätt att oxidera silver, koppar, mässing och andra kopparlegeringar: med kemikalier eller med ägg. Båda metoderna fungerar på samma sätt, med svavelföreningar som reagerar med kopparpartiklarna i metallen. Om du vill oxidera silver, se till att det inte är non-tarnishbehandlat. Metallerna ovan, finsilver undantaget, oxiderar även bara i kontakt med luft, men detta tar längre tid och ger inte alltid en så mörk oxidation som man vill ha.


Andra inlägg om patina
Här skriver jag främst om hur du får en svart eller brun patina, s k antikbehandling. Vill du få en färggladare patina, se också Iridiserande patina, Värmepatina, Patinera metall med vinäger, Patinatutorial från missficklemedia samt Oljepastell på metall och skapa patina med färger. För att hitta alla inlägg om patina, se Tematisk innehållsförteckning där patina och yteffekter har en egen rubrik.


För- och efterbehandling
Oxidering fäster bättre i fördjupning i metallytan och du kan därför få fina effekter om du stämplar, hamrar eller på andra sätt mönstrar ytan innan du oxiderar den.

Innan metallen patineras måste den rengöras så att den är helt fri från fettfläckar (fingeravtryck) och andra orenheter. Detta kan göras på olika sätt, som att metallen glödgas och betas eller genom att rengöra den med pimpstenspulver och vatten. Du kan också använda ett starkt rengöringsmedel eller använda en ultraljudsrengörare. Avsluta med att spola metallen med varmt vatten. Metallen ska oxideras direkt efter rengöring för att minska risken att den reagerar med luften eller får andra föroreningar.

Hur lång tid det tar för metallen beror på olika faktorer, inte minst vilken metall du använder. Titta till metallen då och då medan den oxiderar och avbryt processen när rätt färg uppnåtts. Vissa färger framträder på sekunder medan andra tar betydligt längre tid. Ägg kräver längre tid än kemikalier.

Oxid är en ytbeläggning och kan därmed putsas bort, antingen genom polering eller nötning vid användning. Ofta används oxidering för att framhäva detaljer i ett arbete. Genom att polera det oxiderade arbetet kan upphöjda ytor få tillbaks sin glans medan fördjupningarna -- i form av stämplade mönster, mellanrum mellan metalltrådar eller fastlödade detaljer -- förblir mörka. Är du inte nöjd med patinan kan du ta bort den genom att glödga, beta och rengöra. Sedan kan du göra om processen igen.

Oxid är också en kemisk reaktion med syre och om patinan inte förseglas kommer den att förändras med tiden, inte minst om det gäller andra färger än svart. Metallen kan därför efter oxidering och avsköljning förseglas med skyddslack eller vax. Förseglingen minskar också risken för att patinan nöts bort av slitage, men varar inte för evigt. För mer om olika produkter att försegla metallen med, se detta inlägg.


Äggmetoden
För den som inte vill handskas med kemikalier är äggmetoden en "snäll" metod, vilken brukar dyka upp på pärlforumen. Metallen läggs helt enkelt i en försluten plastpåse med ett mosat ägg (ekologiska ägg för den medvetna pärlaren/smyckesmakaren). Om du vill oxidera mycket så kan det dock bli en omständlig och dyr metod. För mer om äggoxidering, se t ex Contrariwise Ramblings. Metoden kan kräva lite experimentering och jag vet att likväl som vissa älskar metoden finns det de som aldrig lyckats få den att fungera så som de vill. Som synes finns det också olika idéer kring om smycket ska ha kontakt med ägget under processen eller ej, det senare kräver minst efterarbete och kan kännas trevligare.


Banan- och apelsinskalsmetoden
Som nämnts här så lär du även kunna använda banan- och citrusskal på liknande sätt. Instruktioner hittar du på Silver Drops Blog.


Kemikalier
Det vanligaste, klassiska, oxidationsämnet är svavellever, även känt som kaliumsulfid eller hepar sulfuris. Det kan köpas i solid form eller vätska från specialister på silver eller silverlera. Som namnet avslöjar så innehåller ämnet svavel och luktar därefter! Svavelleverklumpar blandas med vatten efter tillverkarens rekommendationer. Varmt vatten påskyndar reaktionen, vilket behövs för exempelvis mässing. För instruktioner kring hur du använder svavellever (eng. liver of sulfur eller LoS), se exempelvis Ganoksin (inkluderar olika finishar och resists), Beaducation, How-to-make-jewelry.com, Beading Consumer Helpweb, FusionBeads och Holly Gage (som också har flera olika recept). För mer om hur du skapar mönster med "resists", se Oxidera med reservageteknik.

Svavellever ger inte bara en svart patina: beroende på hur länge du doppar det kan silver få allt från gula och rosa till blå och gröna nyanser innan det blir grått och sedan svart. Skiftet från en färg till en annan kan gå fort så du får bevaka metallen hela tiden. När korrekt färg uppnåtts lyfts arbetet direkt ur badet och ned i rent vatten för att sedan sköljas rent. Tyvärr är de första färgerna känsliga och skadas lätt.

Förutom svavellever finns det även andra vätskor som svartoxid/norit mm, som har en liknande effekt, men som kan ge svartare avlagringar och reagerar snabbare. Exempel på hur du kan använda svavellever och saltsyrebaserade medel hittar du hos Beaducation. För tips på hur du oxiderar mässing med olika kemikalier, se Bella Online.

Säkerheten först: Förvara kemikalier säkert, långt från barn och husdjur, i en tät syrasäker plastbehållare. Förvara på en mörk plats. Arbeta inte med dem i närheten och se till att ha bra ventilation eller, än hellre, använd bara svavellever utomhus. Kemikalier klassas som miljöfarligt avfall och ska tas om hand därefter. Är du osäker på var du kan lämna in rester, kontakta ditt lokala renhållningsbolag.


"Fuskoxidering"Du kan också "oxidera" t ex stämplade tags med en märkpenna, med permanent färg, se exempelvis FusionBeads för instruktioner. Färgen försvinner med tiden, men är ett snabbt sätt att ge färg åt exempelvis stämplade mönster. Tryck rejält med pennan så att färgen verkligen når ned i fördjupningarna. Andra exempel inkluderar att använda nagellack, alcohol inks (alkoholbaserade bläck), akrylfärg mm -- mer om det står i Oljepastell på metall och skapa patina med färger.


Övriga källor/Lästips:
Ganoksin
Jinks McGrath (2005): The Jeweler´s Directory of Decorative Finishes. From Enameling and Engraving to Inlay and Granulation. K P Books.

8 kommentarer:

  1. Tack för en väldigt lärorik och snygg blogg. En fråga lite off-topic: Om man har större ytor oxiderad mässing (skulptur) som smutsats väldigt hårt och man vill rengöra utan att förlora oxideringen, vad skulle du rekommendera? Tack på förhand //P

    SvaraRadera
  2. Jag vet inte om jag är helt rätt person att fråga: ofta när det kommer till smycken blir de inte så svårt nedsmutsade om de inte är gamla och då vill man ju oftast ha tillbaks den gamla glansen. Även om mässing snabbt oxideras i luften igen -- eller i mina händer -- så kanske det inte är så roligt att ta bort oxideringen helt på en skulptur.

    Spontant tänker jag på att torka med en trasa eller använda en väldigt mild tvål/såpa, precis som med smycken. Det är ingen snabb lösning dock, men skonsam. Är den däremot ärgad så går det inte att få bort utan att ta med oxiden för ärg "biter" in i metallen. Hade det varit min skulptur så hade jag nog valt angreppssätt beroende på vad jag tyckte om den: en fin och välgjord sak hade jag varit mer rädd om än något litet och massproducerat som jag kanske hellre hade oxiderat om och vaxat.

    Skulle tro att den du borde prata med är en konservator som är expert på att återställa ting till sin forna glans och som skulle kunna ge dig mer råd (de kan göra jobbet också, men de är proffs som tar betalt därefter och det passar mest för saker som är dyra eller har stort affektionsvärde).

    Rädd jag inte kan ge dig ett bättre svar än så. Lycka till med skulpturen.

    SvaraRadera
  3. Tack för ditt svar och jag är rädd att det nog inte bara är smuts i detta fall utan även ärgning så det blir kanske svårt att återställa till ursprungligt skick utan dyra pengar. Oxideringen är ju kanske normalt något man vill bli av med men i detta fall är det en medveten effekt av konstnären som ger färg och liv åt hela föremålet. Ska försöka tvätta det först enligt ditt råd och se vad som händer iaf. Tack återigen /P

    SvaraRadera
  4. Det finns inget som heter "Svavelsulfit"!

    Svavellever är kaliumsulfid. Inget annat.

    Kom ihåg stavningen. Kaliumsulfid (K2S), inte kaliumsulfit (K2SO3) som är ett helt annat ämne.

    /SP

    SvaraRadera
  5. Tack för din rättelse. Även jag som har ett ambivalent förhållande till kemi borde åtminstone först och främst veta att nånting som börjar på sulf- handlar om svavel.

    Sulfiter, sulfater och sulfider blandade jag ihop redan på högstadiet så jag borde gjort min läxa bättre när jag korr-läste. Inte bra att uppge fel kemikalier! Nu har jag rättat felet och hoppas det inte orsakat missförstånd för läsarna.

    SvaraRadera
  6. Hej!
    Jag försöker oxidera ett gammalt ryskt mynt, som någon putsat upp,,,,
    Det ser ut som koppar. Det är stort som sjutton, jag tippar på 5 cm. i diam. och 0,5 cm i tjocklek, Rätt tungt. Men effter flera timmar i plastpåse med krossat ägg, är det bara bitvis fläckigt och ser förskräckligt ut,,, Jag misstänker att myntet inte är ren koppar, utan nån konstig legering. Vore svavellever bättre i en sån situation? Jag har oxiderat silver med ägg, och fått utmärkta resultat. Detta går bara inte.

    Med vänlig hälsning
    Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ofta lite klurigt med okända legeringar och patina eftersom man inte alltid vet vad som finns i metallen och olika oxiderings-/patineringsmedel funkar på olika metaller. Ibland tar det bara längre tid för att oxideringen ska fördjupas och bre ut sig över hela ytan, ibland är det bara fel metall (moderna svenska guldtior har t ex en legering -- nordic gold -- som tagits fram för att bl. a. vara motståndskraftigt mot oxidering och vissa mynt är pläterade, vilket kan göra dem ibland svårare och ibland lättare att oxidera). Kanske testa att låta myntet äggoxideras i ett par dagar för att se om det hjälper först? Annars är det nog lite starkare doningar som oxideringskemikalier som gäller. T ex kan mässing ibland vara kopparfärgad (s. k. rödmetall) och mässing är lite svårare att oxidera med milda metoder som ägg, men funkar med vissa kemikalier.

      Jag utgår förstås från att du rengjort mynten väl först för att få bort ev. smuts och putsmedelsrester eftersom du oxiderat metall med bra resultat förr. Finns det kanske någon risk att det som putsat upp myntet använt ett medel som lämnar en skyddande barriär? I så fall kan metallen behöva rengöras extra väl för att få bort den för att oxideringsprocessen ska kunna börja.

      Eftersom mynt har årtal och valör stansade på dem är det relativt lätt att hitta någon sajt på nätet som kan ge närmare besked kring vad för legering som använts och något att utgå från i valet av oxideringsmedel.

      Svavellever funkar på kopparlegeringar, men men upplevs av många som lite sisådär på just mässing eftersom resultatet kan bli ojämnt och ibland svårt att förutse eftersom det finns så många olika legeringar. Resultatet med andra medel beror också på vad det är för legering, t ex funkar Baldwin's inte på nickellegeringar och guld och svavellever funkar inte på stål och aluminium. Vad gäller vilken produkt det är värt för dig att testa beror alltså mycket på legeringen. Svavellever har fördelen att vara lätt att hitta i butik i olika varianter, men det kan vara värt att fundera på andra alternativ också: på The Beading Gem Journal testade Pearl gun blue, som säljs i vissa jaktbutiker, på mässing och aluminium med mycket bra resultat och även Baldwin's Patina, som säljs av bl a pmc.se i Sverige, ska funka på mässingslegeringar och, om det får verka ett tag, på stål.

      Radera
  7. Kan jag få maila dig en bild för att få höra vad det kan ha använt för metod ?
    Vänligen Anders

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.