sidor

fredag 18 december 2015

Teknik/Inspiration: Brodera med stående stavpärlor





När man broderar med stavpärlor så sys de vanligtvis fast parallellt med underlaget, men liksom med seed beads kan man även vända dem och skapa tredimensionella effekter och olika djup genom att ställa dem upp och bygga på höjden. Vanligtvis använder man sig då av de två grundteknikerna ovan. Illustrationerna kanske inte ser så spännande ut, men som exemplen nedan visar kan resultatet bli det.

Teknik 1

Det allra vanligaste är att sy fast stavpärlorna som i illustrationen längst till vänster. Om tråden dras åt och stavpärlan inte är för lång så står den rakt upp, men man kan också låta tråden vara lite lösare så pärlan antingen rör sig fritt eller lägger sig delvis ned. (Tänk bara på att en stavpärla som kan röra på sig mycket lättare nöter av tråden då pärlorna många gånger har vassa kanter kring hålet.) Pärlorna kan placeras tätt eller glest för olika effekter. Sys de längs en kant kan de användas som frans.

I illustrationen används en seed bead för att hålla stavpärlan på plats. Även här finns många variationer att testa. Du kan t ex testa olika pärlformer, använda dig av tre små pärlor istället för en så att en liten picot bildas eller trä på en paljett före pärlan – något du kan se i många haute couture-broderier (jämför även med dessa julgranskulor). Ja, som du ser i exempel 7 kan du också fästa en paljett under stavpärlan (jämför även här med julgranskulorna).

Exempel 1: Upphöjda partier
Exempel 2: Igelkott med pärlor och brodergarn
Exempel 3: Rader med paljetter
Exempel 4: Tjocka rasslande fransar
Exempel 5: Långa stavpärlor och paljetter
Exempel 6: Tjockt med hängande stavpärlor
Exempel 7: Böljande mönster ton i ton
Exempel 8: På en botten av paljetter
Exempel 9: Varierade höjder
Exempel 10: Blommande
Exempel 11: Ofärgad pärlor och flerfärgad tråd

Teknik 2

För en rad av stavpärlor kan de istället sys fast som i de två exemplen till höger. Detta är samma teknik som, med seed beads, ofta används för att kanta pärlbroderade smycken. Eftersom tekniken i sin grundform (mitten) ger en synlig tråd så kan seed beads (eller motsvarande, t ex minidrops) träs mellan stavpärlorna (höger), både för att döja tråden och som dekoration.

Exempel 1: Basic variant i kluster
Exempel 2: Cirklar
Exempel 3: Upphöjt parti
Exempel 4: Mellan tyglager
Exempel 5: Med pärlöglor respektive stavar med gluggar

Inte direkt pärlbroderi så mycket som utsmyckad (embellished) pärlsömnad, men ett exempel som visar hur man kan använda flera pärlor som skapar pärlbågar mellan stavpärlorna kan du finna i Splash bracelet.

Varianter och andra tekniker

Grundteknikerna kan förstås varieras beroende på vad som passar designen. Ett exempel på ett broderi som på sätt och vis ligger mellan de två teknikerna ovan finner du här. Där sys två stavpärlor med en seed bead emellan fast i ett uppochnedvänt V. Pärlorna stödjer varandra, vilket gör att de hålls uppe, men för att hålla dem på plats än bättre skulle man kunna fyllan tomrummet under dem med en snodd eller ett snöre/garn (jmf med bel').

Linda Landy använder sig av stående stavpärlor för att skapa pärlade fattningar för cabochoner med konkava sektioner. Istället för att sy fast pärlorna direkt på underlaget så syr hon först ihop dem med ladder stitch till en ring som passar runt cabben. Cabben fästs på underlaget och stavpärlefattningen sys fast och broderas färdig. Instruktioner finner du på hennes blogg. De är uppdelade i två delar: Del 1 och Del 2.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.