sidor

torsdag 1 december 2011

Teknik: Pärlbroderi på tyll






Tyll är ett tyg som skiljer sig från många andra skira tyger genom att vara uppbyggt som ett nät snarare än vävt. Det kan ha fina eller grova maskor, där de finmaskiga varianterna ibland kallas brudtyll. Tyll används till brudslöjor, ballerinakjolar, hårsmycken, hattar, underkjolar, klänningar med mera. Liksom andra tyger kan tyll smyckas med pärlor och systenar, men dess speciella struktur gör att man ibland får arbeta på ett annat sätt än man gör med andra material.

För den som inte är van vid att brodera kan lim kännas som en bra lösning, men lim kan skapa fula klumpar på tyllen. Vissa typer av lim gulnar med tiden, vilket inte passar t ex på brudslöjor som ska sparas eller ges vidare till nästa brud. Ska tyllen kunna tvättas är det också viktigt att välja ett lim som tål detta, inte minst om den ska klara en maskin- eller kemtvätt. Limpistol avråds ofta av ovanstående anledningar, men också pga att smältlim kan smälta av stark värme, t ex vid ett utomhusbröllop en solig och varm dag. Men det är en möjlig genväg. Se Flower Brooch för ett exempel.


En vanlig teknik är att brodera pärlorna med tambursöm, vilket du kan läsa mer om här. Använder du grovmaskig tyll går det bra att använda en fin virknål istället för den extra tunna tamburnålen.Du kan också brodera med andra vanliga stygn och sömmar som efterstygn (se fotot ovan) och -- för kanterna -- kastsöm. Även tråckling kan fungerar, men det beror på valet av pärlor och vad tyllen ska användas till. Du kan kanta tyll med pärlpicoter och -bågar.

Det bästa sättet att få pärlor att stanna på sin plats -- och undvika synlig tråd -- är att knyta och fixera tråden efter varje pärla eller varje sammanhållet pärlmotiv. Tråden fixeras lättast med Fray Check och liknande produkter som används för att hindra tyg från att fransa sig. Knyt med dubbla eller tredubbla knutar för att de inte ska gå upp-- något som kan vara bra att göra även om du sedan också fixerar knutarna med Fray Check. Genom att knyta ofta förhindrar du även en dominoeffekt om olyckan skulle vara framme och en tråd går av. Du får inte heller problem med att den töjbara tyllen sträcks ut eller rynkas om tråden skulle råka dras åt för hårt.


Det finns ett par saker att tänka på när man pärlar på tyll:

1. Pärlorna tynger snabbt ned tyllen. Skir tyll är inte lika stel som grövre tyll och tyngs därför lättare ned. Om där är mer pärlor på en bit så kommer denna att hänga mer än övriga. Detta är speciellt viktigt att tänka på i t ex brudslöjor där tanken är att slöjan ska se lätt och luftig ut. Om motivet blir för tungt: fundera på att brodera fast pärlorna med lite luft emellan och/eller använda lättare pärlor alternativt paljetter.

2. Du kan inte transportera tråden på baksidan hur som helst eftersom den kommer att synas genom rutnätet. Många gånger används s k osynlig tråd just på grund av detta. Du kan också använda tråd som går i samma färg som tyllen och vara noga med att transportera tråden genom att tråckla igenom befintliga stygn eller göra små kaststygn om maskorna. Ibland kan man utnyttja det faktum att tråden syns på båda sidor, t ex genom att göra dubbelsidiga broderier eller, som i exempelt nedan, låta tråden på baksidan bli en del av motivet på framsidan.




3. Små pärlor kan slinka genom maskorna på grov tyll. Se till att de sitter där de ska när du syr fast dem.

4. Tyll fransar sig inte, men den kan töjas ut så det rivs upp. Tänk även på töjningen när du broderar så du inte töjer ut eller drar ihop tyllen när du drar i tråden du syr med. Detta är ännu en anledning till att inte transportera tråd mellan pärlor.


Det finns flera instruktioner till att sy pärlor på tyll. De flesta fokuserar på just brudslöjor, men råden och tipsen är ofta allmängiltiga. För instruktioner, se t ex How to Bead on Tulle och How to Bead a Veil på eHow. Där kan du även klicka dig fram till fler artiklar i ämnet. Hos the Flirty Guide kan du läsa en bra genomgång kring att skapa brudslöjor, som går igenom flera användbara tips för hur du designar själva pärlutsmyckningen. Ledordet är less is more. Se även tipsen kring brudslöjor här. Även Wednet har flera tips för att göra slöjor och pärlbroderi på tyll.

Det är inte lätt att överföra mönster på tyll pga maskorna. Tips på hur du gör om du ska pärla efter ett mönster hittar du hos Wildly Wonderful Wearables (sista frågan på sidan). Där tipsas även om hur du kan använda grovt tyll eller flor på samma sätt som märkstramalj för att sy trådbundna mönster.

Andra annorlunda sätt att använda pärlor och tyll är att så fickor av tyll, som fylls med pärlor. Den tekniken används bl a i den rosetthårklämma du kan hitta instruktioner till här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.