sidor

lördag 31 juli 2010

Ny design och snart nystart för bloggandet


Som några av er (förhoppningsvis) märkt har bloggen undergått några små designförändringar inför "höstsäsongen". Snart kommer jag att börja blogga enligt mitt vanliga schema efter några veckor med högst oregelbundna sommartider. Redan nu kan jag också avslöja att sensommarens bloggning kommer att inkludera en spännande utlottning/tävling med lite dyrare glaspärlor som pris. Men för att inte gå händelserna i förväg så tänkte jag inte avslöja mer än så just nu. Snart återkommer pärlbloggandet och jag hoppas att åtminstone några där ute har saknat mitt mer ymniga bloggande under dessa senaste veckor.

Det är alltid nervöst att designa om något, men med Bloggers nya designmall så fick jag några möjligheter jag länge velat ha och även större möjligheter att utan kunskaper i html, CSS och allt vad det heter göra personliga förändringar i allt från rubriktexternas storlek till kursivering. Jag hoppas ni gillar förändringarna och jag vill jättegärna ha feedback på dem. Ros och ris likväl som förslag på ytterligare förändringar välkomnas. Färger, bredder, teckensnitt, flikar: vad är bra och vad är dåligt? Har designen förbättrat eller försämrat bloggen? Har jag missat något eller har det uppstått "skarvar" vid mallbytet? Saknas något? Finns där onödiga funktioner? Vilket intryck ger blogglayouten jämfört med den gamla?

Några småsaker återstår att fixa, det är jag redan medveten om -- ocentrerad banner är en av dem. AddThis-knapparna ska läggas in på nytt. Några småsaker är jag missnöjd med, men vet inte om jag kan ändra. Med mera. Men i övrigt är det ofta så att ni som läsare ser saker jag som skrivare och designer missar av olika anledningar. Och det är ju trots allt ni som ska kunna läsa vad jag skriver utan att störas av funktioner som inte fungerar eller en rörig, snårig eller kladdig layout.

Så tveka inte att tycka till, via e-post -- se Kontakt ovan -- eller direkt i en bloggkommentar här. Så får jag bara hoppas ni tycker förändringarna är mer positiva än negativa. (Ja, lite nervös är jag allt.)

fredag 23 juli 2010

Nyhet: Höstens Color Report for Bead & Jewelry Designers ute nu

Margie Deeb har nyligen börjat sälja höstens färgtrendrapport för pärlare, Color Report for Bead & Jewelry Designers, Fall/Winter 2010. Deeb är en expert på färgteori och -trender för pärlare och smyckestillverkare, som för varje säsong presenterar en färgrapport med detaljerade färgscheman i säsongens färger, vilka ackompanjeras av exempel på smycken i dessa färgkombinationer. T ex får du en beskrivning av varje palett samt förslag på förhållandet mellan de olika färgerna i kombon. Hon utgår från Pantones förutsägelser om modefärger, vilka hon sedan tolkar i Delicas och Swarovskis nyanser för att göra det enklare för pärlare att hitta "rätt" nyans. Rapporten passar både dig som vill följa med i färgtrender och dig som bara vill ha ny "färginspiration".

Rapporten är i pdf-format på 24 sidor och kan köpas via Margie Deebs hemsida. Där finner du även en länk till ett gratis utdrag ur rapporten. Samt tidigare säsongers färgrapporter för mer inspiration. Margie Deeb har även skrivit flera böcker om färg för pärlare.

Tävlingstips: Vintajs juliutmaning

Nu och fram till och med fredagen 13:e augusti (kl. 12 lokal tid) så kan du lämna in ditt tävlingsbidrag till Vintajs designutmaning för juli månad. Temat denna månad är Butterfly orchid och som vanligt kommer du under veckan som följer kunna få inspirationstips på deras blogg. För mer information om utmaningarna, se Vintaj blog.

tisdag 20 juli 2010

Tävlingstips: Steampunktävling från Bead Unique Magazine

Steampunk fortsätter att inspirera och locka. Denna gång är det amerikanska pärltidningen Bead Unique Magazine som bjuder in till en tävling under rubriken Get Steampunked. Du kan skapa alster i någon av kategorierna beaded jewelry, art jewelry, home décor eller fashion. Alla material/medier är tillåtna, från seed beads till lera. Självklart måste alstret vara ett originalverk.

Senaste 15 september ska du skicka in en bild på ditt alster för en chans att vinna en årsprenumeration på Bead Unique. Vinnaren kommer att väljas baserat på "originality and quality of design concept", dvs originalitet och kvalitet. Extrapoäng utdelas för ovanlig användning av material. Fullständiga regler finner du i denna pdf-fil. De tre bästa alstren kommer även att publiceras i tidningens vinternummer.

Vet inte vad steampunk är? Läs mer här. Sugen på fler tävlingar på detta tema? Se SoftFlex Flex Your Creativity Beading Contest.


PS! Letar du efter fler aktuella pärl-/smyckestävlingar?, se Sommartävling från Mixxit samt Svenska och amerikanska sommartävlingar (som namnet till trots även nämner tävlingar med inlämning i höst eller nästa år).

söndag 18 juli 2010

Mönstertips: Pusselringar -- instruktioner och historik

En pusselring är en ring, som består av flera smala ringar, som hänger samman och kan pusslas ihop till en bred ring. Till skillnad från vissa kombinationsringar med lösa ringar, som sätts samman sida vid sida, har en pusselringar ringar som sitter fast i varandra. Mönstret ringarna bildar tillsammans liknar oftast en fläta eller flätknut.


Att tillverka en pusselring

Hos The Beading Gem's Journal kan du få tips både om hur du löser ringarna och hur du tillverkar en pusselring själv. Instruktionerna till pusselringen finner du hos Jewelry Birthstones Wizard. Förutom instruktioner till en 4-delad ring finner du också en kort historik och bilder på gamla pusselringar. Även om det är en 4-delars ring som du får beskrivning till finns där också tips för hur du skapar bredare ringar av upp till 12 trådar. Så klart finner här också en lösning för hur du pusslar samman din ring när den är "upplöst".


Ursprung och historia
Ursprunget till ringarna är okänt, men den vanligaste förklaringen, som dock verkar sakna historisk förankring, är att ringen användes för att avslöja otrohet. De kallas då turkish wedding rings eller harem rings och skulle enligt sägnen användas av turkiska makar som vigselringar för att kontrollera att deras fruar inte var otrogna. Maken var den ende som kunde pussla ihop en ring som "föll isär" och därför skulle han efter en tids bortavaro märka om hustrun tagit av sig ringen för att låtsas vara ogift då hon inte skulle klara av att sätta ihop den igen när hon försökte ta på den. Den finns också historier om att kvinnor gav ringar till sina makar när de skulle ut på fälttåg för att inte heller de skulle vara otrogna. Men som med de flesta sägner och berättelser så är den troligen inte alls sann, även om den typen av ringar kan påträffas i Turkiet och länder däromkring. Dock ej som just vigselringar, enligt uppgift. Denna typ av "komiska" berättelser uppstår kring många ting med mer eller mindre okänt ursprung.

En liknande ursprungsberättelse utspelar sig i 100-talets Kina där en general beskrev för hovjuveleraren hur denne skulle skapa en pusselring, som skulle ges till generalens älskade fru så hon skulle ha något att fördriva tiden med då han var på fälttåg. Här har dock detaljen om otrohet bytts ut mot ett "snällare" motiv. En något modernare berättelse från Turkiet (eller åtminstone som utspelar sig i Turkiet) är att brudens far ger brudgummen en pusselring på bröllopsdagens morgon för att han skulle ha något att fingra på i sin nervösa väntan på att bruden skulle gå igenom alla nödvändiga traditionella riter och ritualer inför kvällens vigsel.

Enligt vissa är bakgrunden till namnet Turkish wedding rings inget som har med den inledande skrönan att göra utan något mer kommersiellt och inriktat på utländska besökares intresse av ett lands (påstådda) kultur: billiga pusselringar såldes till amerikanska soldater och andra anställda på USA:s militärbaser i landet. Genom att benämna dem turkish wedding rings så kunde det kanske locka dem än mer att köpa en ring, som en liten kärleksgåva och souvenir kryddad med orientalisk exotism till frun/flickvännen/maken/pojkvännen hemma i staterna. I Turkiet var ringarna inte minst populära på 1960- och 70-talet.

Så namnet må vara ett påhitt, men ringarnas ursprung anses ofta vara Turkiet. Det flätade mönstret gör att vissa spekulerar kring att utformningen på ringen kan vara inspirerat av eller en "kvarleva" från de anatoliska kelters, galaters, tid: kelterna använde ofta flätornamentik på ringar och andra ting, men eftersom de inte lämnat efter sig någon egen skriven dokumentation är det svårt att avgöra. En jämförelse mellan keltiska flätringar och turkiska pusselringar finner du här. Kelterna för oss också vidare till en annan del av världen där ringarna utvecklades: de länder där kelterna en gång också levde och varifrån de sökte sig till Anatolien.

The Beading Gem's Journal nämns att ringarna troligtvis utvecklades från gimmal eller gimmel rings, som var populära i England (där de senare kallades joint rings), Tyskland och flera andra europeiska länder på 1500- och 1600-talet, men vars rötter kan spåras ända till medeltiden. Dessa ringar användes bl a som förlovnings- och vigselringar. Vid förlovningen bar fästmön och fästmannen varsin ring, som sedan kunde sammanfogas till en ring vid vigseln. Ibland användes en tredelad ring: den tredje delen behöll ett vittne till löftena om giftermål till själva vigseln då alla delar sammanfogades i en vigselring. Många äldre ringar som kan beses idag kommer från renässansens Italien eller England.

I modern tid har pusselringen delvis fått en annan innebörd då den åtminstone sedan 1960-talet använts av soldater och poliser som varit i utlandstjänst, t ex FN-soldater. Då kallas ringen på svenska ofta för yxring, missionsring eller FN-ring. Kring detta finns vissa informella regler som bestämmer när man får en ring eller vilken typ av ring som ska bäras (t ex en 4-delars ring efter första tjänstgöringen, 6-delars efter andra osv). Läs mer om detta på t ex Wikipedia. Jämför även med berättelsen om de amerikanska soldaterna i Turkiet ovan.

Liksom så många ting har alltså pusselringen en historia som börjar i ett okänt ursprung och sedan vinner popularitet i olika tider och på olika platser där den används i skilda sammanhang. Ibland är den ett kul tidsfördriv eller billig souvenir och ibland är den något som ges en specifik symolik.

tisdag 13 juli 2010

Nyhet: Celadon -- en ny grön custom coating

För alla som älskar färg och yteffekter så ville jag bara passa på att tipsa om Celadon, en ny custom coating på Swarovski kristallpärlor från E. H. Ashley. De beskriver celadon som "deeper than Swarovski's Chrysolite, with soft hints of Light Peach and Light Amethyst". Effekten matchar flera färger, inklusive andra populära custom coatings som purple haze och brandy. Eftersom den är så ny -- den första officiella visningen av den nya effekten var på Bead & Button Show 2010 -- kan den ännu ett tag vara svår att finna i pärlbutiker.


Vet du inte vad custom coatings innebär? Läs mer om det här. Kortfattat innebär det att en distributör/grossist köper in pärlor från ett företag och låter förse dem med en yteffekt/finish hos ett annat företag. Detta är vanligt med swarovskikristaller, inte minst rivolis, men du finner det även i bl a Toho Hybrids (eller Supernova Hybrids som är deras egentliga namn).

OBS! E. H. Ashley är en distributör till grossister och butiker, som säljer pärlor i stora kvantiteter. De säljer ej till privatpersoner eller mindre storförbrukare.

måndag 12 juli 2010

Tävlingstips: Sommartävling från Mixxit

Även pärlbutiken Mixxit har presenterat en sommartävling. Tävlingen går ut på att du fritt ska skapa ett eller flera sommarsmycken (du får delta med så många bidrag du vill) och lämnar in dem senast 31 augusti, antingen via mail eller Facebook. Vinnaren får ett presentkort på 400 kr att handla för i butiken och alla deltagare får en rabattkod på 10%, som gäller för ett köp.


För fler aktuella tävlingar, se Svenska och amerikanska sommartävlingar.

tisdag 6 juli 2010

Noterat: Beadalon lanserar rostfri ståltråd för smyckestillverkning

Att den dåliga världsekonomin har slagit hårt mot USA har nog gått få pärlare förbi: de senare åren har detta bl a lett till en betydligt ökad acceptans för smyckesmaterial i oädla metaller. Base metals, som det kallas på engelska, har funnits även tidigare, men det är först nu som de fått stort utrymme bl a i pärltidningar. Även pläterade metaller och andra icke-traditionella material får nu rum utan att skämmas.

Så kanske är det inte så konstigt att Beadalon nu presenterar ett alternativ, som inte oxiderar (likt silver) eller flagnar (likt pläterat) utan är helt genomfärgat och inte allt för dyrt. Det de presenterar är ett material, som inte minst använts i chain maille och trådtjack-/luffarslöjdssmycken förr: ståltråd. Rostfri ståltråd i legeringen 316L.

Tråden säljs i grovlekar anpassade till smyckestillverkning, 26 -- 20 G eller ca 0,4 -- 0,8 mm i diameter. Dessutom säljer de inte bara rund tråd utan även halvrund och fyrkantig, vilka är mycket användbara när du skapar infattningar i metalltråd eller bara vill få en annorlunda effekt. Du kan läsa mer om alla dimensionerna på Beadalons produktsida.

Några allmänna noter om stål: rostfri ståltråd är oftast inte helt rostfri, bara motståndskraftigare mot rost än vissa andra järnlegeringar. Rostfritt stål kallas ibland ädelstål, inte minst när det avser knivar, inredning och smycken. Det används inte minst i herrsmycken. Stål är hårdare att arbeta med än t ex silver eller koppar och härdar också snabbare när du bearbetar det. Vissa stållegeringar innehåller nickel, men nicklet anses så hårt bundet till järnet att det inte avges och därmed inte ger allergiska symptom -- och därför är i enlighet med EU:s nickeldirektiv.

Referens: Guide till vintage -- definitioner och fallgropar




Vintage är ett populärt ord och en populär typ av pärlor. Som med många begrepp är det inte alltid kristallklart vad som avses och det används ibland ganska vårdslöst. Ibland kan det även handla om att populariteten gör att vissa personer använder ordet utan att egentligen veta vad det betyder, vilket kan leda till missförstånd och vilseledda köpare. Här är ett försök till att reda ut de olika begrepp som förekommer i sammanhanget, från


Definitioner
Vintage är från början ett begrepp från vinets värld. Vintage är årgångsviner. När intresset för gamla kläder ökade så fanns det en önskan att särskilja de mer välbevarade äldre kläderna från nyare second hand och vintage började användas även som begrepp för kläder. Tumregeln, åtminstone från början, var alltså en bättre vara i oanvänt (mint) eller nästan oanvänt skick till skillnad från begagnade kläder som kunde vara i mycket varierande skick. Från klädvärlden har sedan orden tagits upp i varierande sammanhang. Som beskrivning av pärlor.

Det är den mest grundläggande beskrivningen av vintage: en äldre produkt i gott skick. Sedan tillkommer knäckfrågan hur gammalt som är äldre -- och där börjar kontroverserna. Äldre ting, som nåt en viss ålder, brukar kallas antika. Vintage är för de flesta något som inte behöver vara fullt så gammalt som antikt. Självklart kan en vara som nåt över gränsen för att vara antik även säljas som vintage: ordet upphör inte att existera för att en pärla nåt antik ålder. Exakt hur gammalt något ska vara för att vara vintage eller antikt kan alltså variera, men nedan ser du de vanligast förekommande definitionerna.

Vintage: Oftast är allt som är minst 30 år gammalt, men 25 år är också en vanlig definition. Bland kläder säljs även 80- och 90-talsprodukter som vintage och en liknande trend finns till viss del även inom pärlhandeln. Då kan en produkt vara så ung som 15 år och ändå kallas vintage eftersom den inte är absolut nytillverkad.

Antik: Frågar du en antikexpert kan gränsen för antik gå vid 100 år, men många sätter ändå gränsen vid 45-50 år. Det är en vanlig gräns för just pärlor. Antika pärlor kan vara allt från mångtusenåriga afghanska lapispärlor till franska rocaillepärlor från 1700-talet till tjeckiskt pressglas från 1955.

Så klart kan det bero lite på säljarens ålder också: vi håller gärna fast vid en viss tidslinje även om åren går. Så om en person för tio år sedan ansåg att gränsen för antikt går vid 50 år så kan han eller hon idag fortfarande anse att bara det tillverkat senast 1950 är antikt. Tiden går fortare är vi vill acceptera ibland.

Om pärlorna inte använts, dvs är begagnade utan bara inte har sålts alternativt bara legat på lager så kallas det på engelska för mint condition eller så kan man säga att de är uncirculated (ocirkulerade, används annars främst om mynt). Att pärlor på detta vis legat orörda i decennier brukar bero på att ett företag lagts ned/gått i konkurs eller att pärlorna blivit omoderna och därför stuvats undan då de inte blivit sålda. Eftersom de inte använts är de inte heller begagnade och saknar slitage. De är i skick som nya, men metall etc kan av förklarliga skäl ha fått en naturlig patina från den långa lagringen.


Nyproduktion

I samband med att vintage fått ökad popularitet har också intresset att tjäna pengar på detta ökad, vilket lett till att ordet används mycket generöst av vissa. En syrlig kommentar angående vissa produkter, som säljs som vintage på auktions- och hantverkssajter, är att vintage idag är allt som "was made before last Thursday". Dvs vintage har blivit en attraktiv etikett att klistra på sina produkter för att sälja, för att få fler träffar vid sökningar eller för att kunna höja priset och då vill alla använda ordet oavsett ålder på varan de vill sälja. Vintage har nämligen varit ett så säljande begrepp att vissa halvseriösa säljare lagt på lite extra på priset eftersom de kunder, som nyligen upptäckt vintage, inte har kunskapen att avgöra om ett pris är orimligt högt eller om en vara är betydligt mer vanlig än som uppges.

Vintage har också olyckligtvis börjat användas om nytillverkade produkter av även seriösa säljare och butiker. Det är även en vanlig "tag" på säljsajter, inte minst från asiatiska säljare som kanske inte helt är införstådda med begreppet. I dessa butiker och hos dessa säljare står vintage för en stil som imiterar eller påminner om produkter och stilar från förr, men som som är helt nytillverkade. Detta kan vara mycket vilseledande. Något bättre är då de mer vedertagna begreppen Vintage style eller retro, som indikerar att varan är ny men i en gammaldags stil. Inte ens dessa begrepp är dock helt "felfria": vintage style kan missförstås som äkta vintage av novisen och retro används även som begrepp för gamla saker. (Retro som begrepp för nytillverkad vara i viss äldre stil är kanske allra mest vedertagen inom mode- och klädvärlden.)

Det är också viktigt att komma ihåg att vissa pärlor idag tillverkas i samma former som för 50 eller 70 år sedan så bara för att du sett en viss pärla säljas som vintage, men själv köpt en likadan som nytillverkad behöver det inte vara något konstigt. Det finns de som felaktigt säljer nytillverkat som vintage (speciellt om det är trendigt, som luciteblommor), men det kan också vara så att båda säljarna är ärliga. Likadant om en säljare säljer en specifik pärla som tillverkad på 1950-talet och en annan säljer den som en 70-talspärla. Det finns oärliga säljare, som gärna lägger på några extra år för att sälja till ett högre pris, men det kan också vara så att likadana pärlor tillverkats under en längre tid. Vissa pärlor, färger och former blir snabbare omoderna än andra.


Nygammalt

Men det finns även några gränsfall, om vi kan kalla det så, vilket omfattar nytillverkade pärlor med en koppling till äldre produktion utöver bara kontinuitet i tillverkningen.

De två vanligaste är

From old glass/from old stock glass: speciellt vanligt om tjeckiska pressglaspärlor. Bakgrunden är att glas lagts åt sidan i lager eller andra byggnader och sedan återfunnits i modern tid. Ibland kan det ha handlat om färger som gått ur mode eller av annan anledning tagits ur produktion, men den vanligaste förklaringen som brukar ges är att glaset glömts eller gömts i samband med att de småskaliga pärlföretagen i Böhmen tvångsprivatiserades när dåvarande Tjeckoslovakien blev en del av Sovjetunionen. Vissa företagare, speciellt de som motsatte sig kommunisternas övertagande, valde då att inte ge upp sina varor och hemliga färgrecept till det som de ansåg vara fienden. Hellre då att familjehemligheterna gick i graven och kvarvarande glasstänger, som används för pärlproduktionen, gömdes undan. Med tiden glömdes en del av dessa gömmor bort och efter Sovjets fall har flera av dem kunnat återfinnas. Några betvivlar att glas skulle gömmas eller stuvas undan i de kvantiter som old stock glass-pärlor säljs i, men det faktum att gammalt glas återfinns och används i nyproduktion av pärlor bekräftas av några av de pärlexperter, som har tjeckiska kontakter. Se även artikeln om Jablonec. En del av dessa pärlor tillverkas enbart på specialorder av pärlbutiker med kontakter och pga av begränsad mängd funnet glas kan antal pärlor som tillverkas vara litet. Det gamla glaset är en ändlig resurs. Därför kan dessa pärlor ibland vara svårare att finna.

old molds: Återigen något som främst nämns i samband med tjeckiska och tyska pressglaspärlor. Alla som sett antika tjeckiska pärlor vet att vissa gamla modeller fortfarande tillverkas i samma stil som för hundra år sedan. Att tillverka stansar/former är tidskrävande och dessa vårdas därför under lång tid, vilket beskrivits här. Eftersom pärltillverkningen ofta varit centrerad kring mindre familjeföretag har där även funnits en kontinuitet där verktyg ärvts av en ny generation. Old molds används kanske främst när någon mindre pärlföretagare funnit äldre stansar, t ex genom utförsäljningar när ett annat företag lagts ned eller ett fynd i de egna lokalerna, men det kan också användas ganska allmänt om pressglaspärlor som är i former som sålts under lång tid. Begreppet är kanske inte lika vanligt som old glass.

Ibland används vintage reproduction eller bara reproduction för att beteckna nytillverkning i gammal stil, som kan vara antingen retro (se ovan) eller just användning av originalgjutformarna. Ibland kombineras användningen av old molds med old stock glass. Det rör sig då främst om mindre specialbeställningar för just reproduktion.


Trade beads -- nytt och gammalt

Ett bra begrepp att känna till är även trade beads. Faran med detta begrepp är att det ofta omfattar två olika typer av pärlor: dels de pärlor som fram till 1800-talet -- då produktionen hade sin storhetstid -- tillverkades i Europa för handel med "infödingar" utanför västvärlden (Manhattan köptes för pärlor), främst Afrika. Samt dels för de pärlor som idag tillverkas i afrikanska länder som, inte minst, Ghana. Även äldre pärlor av afrikanskt ursprung ingår i begreppet. Om du köper trade beads är det med andra ord viktigt att först undersöka exakt vad det är säljare erbjuder: antikt eller nytillverkat eller en blandning av de två. Specialister på trade beads, säljare och samlare, fokuserar främst på de antika pärlorna, de ursprungliga europiska trade beads som tillverkades för byteshandel.


Inköpstips

Vill du börja handla vintage? Det viktigaste du bör göra är att först lära dig så mycket du kan om de pärlor du vill köpa: det gör det enklare för dig att bedöma om pärlorna faktiskt är så gamla som säljaren påstår och om de är så ovanliga att de är värda det begärda priset.

Ett annat bra tips är det samma som alltid när du stöter på en ny säljare: köp inte med det samma utan försök först kontrollera hur seriös säljaren är. Är säljaren själv kunnig i ämnet? Det minskar risken att säljaren oavsiktligt lurar dig med felaktig information eller avsiktligt försöker sälja en produkt som inte alls är vintage. Har säljaren nöjda kunder? Kunniga kunder, som är nöjda indikerar att säljaren är seriös och uppriktig i produktbeskrivningarna. Alla nöjda kunder är en indikation på att säljaren inte är oseriös. Verkar säljaren ta rimliga priser? Kolla runt för att hitta lite priser att jämföra med och se att säljaren inte bara försöker utnyttja intresset för gamla pärlor.

Tänk också på att vissa pärlformer varit populära under lång tid och kan se mer eller mindre likadana ut när de säljs idag som de pärlor som såldes för hundra år sedan. Det finns skillnader i glasets sammansättning, t ex vissa färger som inte kan tillverkas exakt likadana längre och naturliga förändringar i materialet (patina på metall exempelvis) likväl som smärre skillnader i tillverkning och dekor (t ex skarvar, hur små motiven är, hur välgjorda de är), men de kan vara svåra att bedöma som ny i vintagevärlden.

Den bästa tumregeln är dock alltid att inte ge mer för pärlor är du tycker de är värda. Köp pärlorna för att de är fina så slipper du bli lurad: för en vacker pärla är lika vacker oavsett vilket år den är tillverkad.


Antika pärlor och etik

Antika pärlor är hundra år eller äldre. De kan vara mycket, mycket äldre. Det finns t ex säljare av romerskt glas, mångtusenåriga afghanska pärlor osv. Dessa pärlor är värda en egen text och det kommer troligen även i framtiden, men jag ska bara mycket kort beröra en viktig diskussion kring handeln med dem.

I Sverige har vi ett starkt skydd av vårt kulturarv i alla dess former, men så är inte fallet i många andra länder. Speciellt inte fattiga länder, som inte har möjlighet att värna sina artefakter eller som av olika skäl (t ex krig) inte kan prioritera den typen av lagstiftning. Att dessa mycket gamla pärlor tas från dessa länder och sedan säljs är en fråga som skapat en etisk diskussion. Även om det är lagligt, är det etiskt att frånta ett land dess kulturskatter och artefakter? Är det rätt att utnyttja fattiga länder för att de inte har kapaciteten att värna sitt kulturarv idag? Är pärlorna etiska om säljaren i det fattiga landet får rättvist betalt för pärlorna eller är det fortfarande oetiskt att utarma ett land på en del av dess kulturarv? Är pärlor en viktig del av ett kulturarv, som därför inte bör föras ut från landet eller är det en oviktig bisak, som inte gör varken från eller till att de sprids över världen?

Och var exakt kommer pärlorna ifrån? I många delar av världen har pärlor varit del av smycken, som burits av döda när de begravts. Pärlorna är alltså tagna från de döda i sina gravar. I vissa områden är detta juridiskt och etiskt accepterat, som de gamla pärlor som säljs i Västafrika idag, men det går inte att utesluta att andra pärlor är plundrade. Alla känner inte heller till att pärlor kan komma från gravar eller begravningsplatser och tycker det är en obehaglig tanke att just de pärlor de köpt tagits från lämningarna av en avliden person eller var en gåva till de döda.

måndag 5 juli 2010

Tävlingstips: Pärlade pärlor och midsommarsmycken

Idag kommer två tips i sista minuten på tävlingar, som snart närmar sig sista inlämningsdatum.

Först ut är Bead-Patterns.com, en amerikansk sajt som säljer pärlmönster. De har lanserat en tävling på temat beaded beads, pärlade pärlor. Senast 8 juli (kl. 15:59 MST = 21:59 svensk tid) ska ditt bidrag laddas upp i deras galleri så vinnare kan röstas fram av sajtens besökare. Tävlingen är uppdelad i två kategorier: professional respektive hobbyist. Vem som räknas till vilken definieras på tävlingshemsidan. Tre vinnare i vardera kategori vinner ett presentkort till mönsterbutiken samt en prenumeration på e-tidskriften Bead-Patterns the Magazine.

En svensk tävling finns också. Bara Pyssel har förlängt inlämningstid på sin tävling med midsommartema pga semester och VAB. Därför har du nu fram till 11 juli på dig att skapa ett midsommarsmycke för en chans att vinna ett pärlpaket (totalt fem paket delas ut).



PS! Jag kan tyvärr inte hålla koll på alla tävlingar. Känner ni till några, som kan vara av intresse för pärlare och smyckesmakare, får ni gärna maila in ett tips, så väl privatpersoner som butiker/tävlingsarrangörer själva.

fredag 2 juli 2010

Nyhet: Sommarnytt från BeadSmith

Nyligen presenterade BeadSmith några av sina senaste produkter. Här finner du ett litet urval av dem jag personligen fann mest intressanta och som jag hoppas du också gillar. Från specialtänger till virkgarn.



Men först ut är smyckesdelar i solid koppar. Här finns allt från lås och avslut till donut bails till lödda motringar i äkta koppar, ej kopparpläterat. Som en bonus kan jag även passa på att tipsa om att många av delarna även säljs i sterling silver och antitarnishbehandlad mässing (högglanspolerat -- ett svalt alternativ till guld). Vissa delar finns även i gunmetal -- dock vet jag inte i skrivande stund om den kollektionen är nickelsäker eller ej (gunmetal är många gånger en beteckning på en svart nickelplätering).

Notera att bilden är ett montage: alla delar visas inte i samma skala.



Till koppardelarna kan även kopparfärgad memory wire läggas. Som all memory wire är det en fjädrande hård ståltråd, vilken sedan pläterats med koppar för att matcha den numer så populära metallen. Wiren finns i armbandsstorlek.



Att lägga till listan över färgglada nya produkter, som jag tipsade om här, är Miyukis tråd för pärlvirkning. Förutom vitt finns den i ett antal olika melerade nyanser. Melerad tråd används främst tillsammans med klara pärlor så att garnets färg syns igenom: det ger då ett "flammigt", varierat intryck utan att du behöver använda olika färger på pärlorna.



Och verktygen då? Som verktygsfantast måste jag passa på att nämna tre kul tänger. Först ut en tång, som passar dig som har svårt att göra öglor och snirklar i samma storlek. Det kan vara lite svårt att se på bilden ovan vad som gör tången speciell. Perfect Looper är en tång, som har en rund käft och en platt spetsig (som en spetstång). På den platta käften finns några skåror och genom att placera metalltråden i en av dessa skåror när du böjer den så får du en handfast hjälp att hela tiden placera tråden på samma ställe -- ett måste för att få likstora öglor varje gång.



En tång, som du säkerligen stött på de senare åren -- och som kommer att presenteras närmare vid ett annat tillfälle -- är bail-making pliers (äv. stavat bale making). Namnet kommer sig av att tängerna ofta används för att böja till exempelvis filigrandelar till bails, upphängningsöglor. Men tången kan även användas för att forma ringar, armbandsdelar etc där en rundtång har för smala käftar för att ge mjuka kurvor. Till skillnad från att arbeta med dorn och gummi-/plasthammare kan du forma metallen från två håll med bara en hand. Det finns en extra tunn variant av tången (ovan t v), som kan användas t ex för att snurra upp tråd för motringar och egentillverkade spiralavslut. Diametern på dess käftar är 1,5 respektive 2 mm -- att jämföra med de grövre tängerna som har käftar på 3,5 och 5,5 mm eller 7,5 och 9 mm. Denna tunna tång kallas Bail maker/wire coiler.



Slutligen en av de där tängerna, som kanske inte alla har intresse av: Coil Cutting Pliers. Detta är en specialtång, som är gjord för att hålla en spiral av metalltråd så att du enkelt kan såga den till motringar genom en öppen skåra i den ena käften. Passar dig som mer eller mindre ofta sågar dina egna motringar/bindöglor, t ex för chain maille/vikingasmycken. Tången klarar av att hålla spiraler med en yttre diameter på 4,5 -- 9 mm. (Det finns även en liknande tång, som är gjord för att hålla metallrör, som ska sågas av, utan att de kläms samman.)



Sist en liten not till alla er som väntar på Tila beads: nu har grossisterna börjat öppna upp för (förhands)beställningar för dessa spännande och efterlängtade tvåhålspärlor. 30 nyanser av 5x5 mm platta pärlor från Miyuki kan snart vara på väg till en pärlbutik nära dig. Ovan ser du en bild på tre av nyanserna: Metallic Copper Matte, Metallic Gold Matte samt Dark Bronze. För mer information om tila, se detta inlägg eller gå till Miyukis produktsajt för tila beads.


Alla bilder är © BeadSmith/Helby Import Co., här använda med vänligt tillstånd.

torsdag 1 juli 2010

Tävlingstips: Svenska och amerikanska sommartävlingar


Sommar betyder inte bara sol, semester och lata dagar utan även några årstidsinspirerade pärl-/smyckestävlingar.


Vintaj: Secret Garden
Temat för Vintajs designutmaning för juli månad är Secret Garden. Skapa ett smycke, scrapbookprojekt eller altered art med deras Natural Brass och/eller Arte Metal. All information kring tävlingarna finner du här. Sista dagen för inlämning för denna utmaning är 9 juli (kl 12.00 lokal tid). En vinnare röstas fram av bloggbesökarna och ett hederutnämnande utses av Vintaj själva. Båda vinner vintajprodukter. Endast ett bidrag per person och månad.


PearlDream: Sommarminne
PearlDreams designtävling har temat sommarminne och uppmanar dig att "skapa ett smycke som visar det sommarminne som betyder allra mest", ett personligt minne från någon av de somrar du upplevt och som du vill fånga i ett smycke. För att få delta ska du ha handlat från butiken någon gång under tävlingsperioden och smycket ska delvis bestå av material från dem. Till de tre vinnarna kommer presentkort att delas ut. Sista dagen att skicka in en bild på sin kreation är 30 juli. All information om tävlingen finner du på PearlDreams hemsida.


Jiska Design: Sommar
Jiska Design har presenterat sin nya smyckestävling på temat sommar. Skapa ett smycke på temat och förklara lite av inspirationen bakom det för en chans att vinna ett av tre presentkort. Endast ett bidrag per person. Sista inlämningsdag är 8 augusti. Mer om tävlingen kan du läsa här.


Art Bead Scene Blog: Blue Feather
ABS har också en utmaning för sommarmånaden juli, men dock ej ett sommartema. Denna gång låter de dig inspireras av Alexande Calders skulptur Blue Feather. Skapa ett smycke eller annat alster med art beads, som tillverkats av dig själv eller andra för en chans att vinna pärlor. Läs mer om utmaningen här. Vinsten kommer att presenteras på bloggen inom de närmsta dagarna.


Fler aktuella tävlingar
Andra tävlingar, som nämnts tidigare, men som fortfarande är aktuella är Smyckestillbehör.se:s Färgen av min sommar (31/8), Haute Couture Beading Contest (19/11) och SoftFlex Flex Your Creativity (1/9).

Fire Mountain Gems har delat ut sin stora tävling på flera deltävlingar, som du kan läsa mer om här. Om några få dagar, 5 juli, så öppnar de för bidrag i Swarovski Elementstävlingen. Sista dagen att skicka in sitt bidrag är 20/9. Senare, 21/9 2010 -- 10/1 2011, kan du skicka in bidrag till årets sista tävling: Metal Clay, Metal Beads, Wirework & Chain.

Planerar du längre fram i tiden så kan även årligt återkommande Your Designs Rock och KGI World Wide Design Contest (swarovskitema) nämnas. Liksom The Ugly Necklace Contest 2012 (15/3 2012) och The Illustrative Beader: Bead Tapestry Competition (31/8 2011). Notera att tävlingsregler och övriga detaljer för de två förstnämnda tävlingarna ännu inte presenterats.