sidor
▼
torsdag 4 mars 2010
Teknik: Nita metall -- en populär trend
Att sammanfoga metalldelar med hjälp av nitar (eng. rivets, riveting) har varit en teknik, som bara blivit mer och mer populär på sistone. Många började intressera sig för metallen under 2009 och Helen Driggs, som bl a är redaktör för Jewelry Artist/Lapidary Journal och skriver deras intressanta nyhetsbrev Flashcard, utnämnde på Beading Dailys blogg riveting till "the hottest jewelry-making technique for 2010".
Vad är nitar?
Nitar är det starkaste sättet att foga samman två metalldelar, näst efter lödning, menar Susan Lenart Kazmer i sin bok Making Connections. Därför är tekniken också väldigt vanlig inom smyckestillverkning. I boken dedikerar hon ett kapitel åt just olika typer av nitar -- boken rekommenderas varmt till den som är intresserad av olika "kalla tekniker" för metallsmide.
Nitar görs antingen av tjock metalltråd eller metallrör. På engelska kallas de förra för wire rivets och de senare för tube rivets (dessa påminner om öljetter, vilka också kan användas ibland). Material som används är oftast silver eller koppar, men även mässing, brons, stål och guld ger starka nitar. En nit kan vara hur tjock som helst, men den ska aldrig vara tunnare än 0,8 mm. Viktigt är också att niten passar tajt i det uppborrade hålet så var noga med att mäta borret så det passar din trådtjocklek.
Du kan även köpa "färdiga" nitar, som kommer med ett huvud redan format på ena sidan (se fotot ovan). Fördelen med dessa är att de minskar arbetstiden då halva jobbet redan är gjort. De har dessutom större huvuden än du kan få enbart genom att hamra själv på metalltråd (dock blir andra huvudet, som du själv formar, litet).
Instruktioner
Beaducation har flera videotutorials med nitade smycken, varav en nybörjarkurs kallad Introduction to Riveting. Kortare, men gratis, instruktioner finns hos t ex Art Jewelry och Nancy Rosetta. Beaducation har också tips på hur du kan använda ett speciellt verktyg för att göra nitar av tråd du smält en kula på. Du kan även göra denna typ av nitar utan att först platta till kulan, vilket beskrivs bl a i projektet Riveting Love i Beads & Beyond June 2010.
En nit kan även göras med nedsänkt huvud så att den blir osynlig eller med temporärt material (t ex papper) emellan metalldelarna, vilket ger en rörlig led (Kazmer).
Vintaj har instruktioner för hur du använder deras färdiga nitar, dels i text och bild och dels i videoform. I deras galleri finns även flera projekt att inspireras av.
Hur du gör nitar av rör beskrivs hos bland annat Art Jewelry -- främst hur du fäster den -- och Jewelrylessons, som har en tutorial av doxallo. Dessa öljettliknande nitar används även för att göra s k silver cores till lampworkpärlor och fungerar också att använda på ihåliga metallpärlor, vilket du kan lära dig på Jewelry Artists hemsida. En variant på denna nit är den s k star tube rivet, som sågas i ena änden så att flikar bildas, vilka sedan böjs ut (likt påsklämmor). Även denna variant finner du beskriven i Kazmers bok.
Tips: I Susan Lenart Kazmers ovan nämnda bok används tekniken för att knacka ut nithuvuden på metalltråd även för att skapa hattpinnar (s. 39).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.