sidor
▼
onsdag 24 juni 2009
Övrigt: Broschtips
Broscher är roliga att göra, men de används inte alltid så ofta som de kanske borde. Vare sig det är egentillverkade broscher eller några som är gåvor, inköp eller arv så kan det vara roligare att visa upp dem än att låta dem ligga bortglömda i någon låda. Så här kommer några broschtips.
För flera olika tips i bilder, se Expert Village video, som tar upp flera av de användningsområden jag tipsar om nedan.
Broschkonverterare
En broschkonverterare eller broschhållare är som ett litet vertikalt eller horisontellt rör med en fastlödad upphängningsögla, som du kan fästa en brosch i och därmed använda som ett halsbandshänge utan att skada låsmekanismen. Hur de används kan du se hos Fire Mountain Gems. Konverterarna finns att köpa i större pärlbutiker, men du skulle också kunna göra dina egna varianter själv.
Det finns även speciella broschnålar att köpa, som har en ögla fästad i själva nålen. Passar dig som tillverkar broscher och redan från början vill ge bäraren alternativet att använda dem som hängen. För exempel, se detta foto.
På halsband (och armband)
Kiwa har ett projekt med en stor blombrosch, som också används som fokalpunkt på ett halsband. Här används inga konverterare utan broschen fästs helt sonika direkt om pärlhalsbandet, mellan två pärlor, se fotona på deras sida. På Beading Daily tipsas om att utnyttja filigran och öglor i en brosch för att länka fast den till ett halsband. Jämför med dessa instruktioner.
Hur du kan tillverka ett armband av en brosch kan du läsa på L A Times. För att göra detta armband måste du klippa bort själva låsmekanismen så det passar inte broscher du vill spara intakta. På denna sajt finns instruktioner till hur du kan använda en brosch som fokaldel på ett armband (eller halsband) genom att fästa pärllängder på smyckesvajer i den.
I ett annat kiwaprojekt fästs även där en mindre matchande brosch på ett tvåradigt halsband, som dekor på ena sidan. Så görs även i detta halsband, där broschen används inte bara på sidan när halsbandet är dubblerat utan även framtill när det knutits upp.
Samma sak kan göras med armband -- se mitt valknopsarmband ovan -- men tänk på att broscher ofta är tunga och förskjuter balansen: det vill säga, ett lätt armband kommer att snurra runt så att broschen hamnar under handleden om inte låset är tungt nog att väga upp. Det är inte lika stort problem med armband som sitter tajt eller ovala stela armband eftersom dessa inte kan röra sig fritt på samma sätt.
Du skulle även kunna använda en brosch som halsbandsförkortare så länge pärlorna inte är för stora (halsband med halsbandsförkortare/twisterlås kan se här).
Hårsmycken, manschettknappar och sandalprydnader
På eHow (punkt 9) tipsas om att broscher kan fästas på hårband eller viras fast på hårkammar med metalltråd för att användas som hårsmycken. Och på samma ställe tipsas om att fästa små broscher över knapparna på en blus ärmar för att imitera manschettknappar (p. 2).
Eller varför inte fästa broscher på dina flip-flops, som det bland annat tipsas om i denna artikel.
Gruppera och variera
Ofta används broscher en och en, men genom att använda flera stycken tillsammans kan man få en annan stil. Dessutom kan samma broscher grupperas på olika vis, det finns stort utrymme att variera sig här. För bildexempel på detta, se Bead Jewelry Blogs analys av Michelle Obamas smycken. I exemplen bär Obama smyckena vid halslinningen, vilket också gör att de i princip används istället för ett halsband, som här hade blivit överflödigt.
Väsk- och mössmycken
Du behöver inte bara använda broscher på tröjor och jackor: de passar även på andra plagg och accessoarer. De kan användas på jeans om du fortfarande vill ha dem på dina kläder, men passar också bra som (tyg)väsksmycken eller på en mössa/hatt, halsduk eller liknande. Fördelen med väskor är att de är gjorda i stadigt material, som inte saggar även om du fäster på en tyngre brosch. Använd både till vardags och fest.
Till mjuka mössor kan du göra lite större broscher i tyg eller garn, som harmoniserar med materialet i mössan, och som samtidigt passar på en kappa eller väska. För exempel, se Beadsmania exempel 1 (bild 3), exempel 2 samt exempel 3.
För exempel på brosch på halsduk, se ovan nämnda kiwaprojekt samt Parts Club.
Istället för säkerhetsnål
Broscher användes ursprungligen för att hålla ihop olika klädesplagg (s k dräktspännen, fibulor) och för detta ändamål funkar de fortfarande. Halsdukar, sjalar med mera kan hållas ihop med dem, men en enkel brosch kan i nödfall även användas exempelvis om du tappat en knapp på kjolen eller om förklädesbandet lossnat upptill. Med rätt brosch ser det medvetet ut, inte som att du försöker dölja en fläck, tappad knapp eller trasigt plagg.
collage och tavlor
I Collage och tavlor av gamla bijouterier har jag samlat projekt, som går ut på att använda gamla eller nya billiga smycken, bland annat broscher, för att skapa collagekonst. Du skulle även kunna montera en ensam brosch på passande underlag som en liten tredimensionell tavla. Se vidare under nämnda inlägg för inspirerande länktips. Flera av projekten går ut på att broscherna limmas fast, men vill du inte förstöra dem så kan du experimenta dig fram till andra sätt att montera dem på.
Detta alternativ passar inte minst dig som har fina broscher, som du gärna vill visa upp, men inte passar din klädstil.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.