sidor

tisdag 29 juli 2014

Teknik: Brick stitch med tvåhålspärlor






Tema tvåhålspärlor fortsätter. Idag en enkel, men rolig teknik som till utseende påminner om den populärare peyotetekniken, men som sys på ett helt annorlunda vis. Peyote är en vanlig teknik för tvåhålspärlor som twin, superduo etc, men brick stitch kan vara lika användbart. Den stora skillnaden mellan teknikerna, förutom hur de sys, är att brick vanligtvis blir stelare är peyote, som räknas som en mycket följsam och flexibel teknik. Hur mycket stelare brick stitch blir beror dock till stor del på pärlornas form.

Att sy med tvåhålspärlor istället för vanliga pärlor med ett hål behöver inte påverka tekniken så mycket, speciellt inte brick stitch, vilket du kan se i videon.

Instruktionerna till brick stitcharmbandet ovan finner du hos Beadaholique. Där används half tilas, men czechmate bricks eller rullas skulle ge liknande resultat.




lördag 26 juli 2014

Teknik: Herringbone med tvåhålspärlor






Herringbone är både ett namn på en specifik pärlteknik inom pärlsömnad (sydda tekniker) och ett namn för en typ av mönster, som på svenska kallas fiskbensmönster. Med avlånga tvåhålspärlor som Superduo och Twin, Rullas, Czechmates Brick och Half Tila kan man verkligen utnyttja pärlformen för att skapa intressanta fiskbensstrukturer. Notera att den inte ska förväxlas med en annan vanlig teknik/mönster för superduos och twin beads (vilken du kan finna exempel på hos bland annat Preciosa Ornela och VC Artisan Originals).

Det finns flera tutorials på nätet för denna typ av herringboneteknik. Ett bra ställe att börja är hos P@atty Perline, som har illustrerade instruktioner på sin blogg. Potomac Bead Company har två gratisvideor: Make a SuperDuo Knit Herringbone bracelet (se inbäddad video ovan) och Make a Rulla Knit Herringbone bracelet. Här kan du se vilken skillnad valet av pärlsort gör.

Uppdatering: Se även Wescott Jewelry för en variation av Potomacs armband med fler seeds för att dölja mer av tråden.

Du kan även göra en tubulär version av denna teknik, något som du finner instruktioner till hos exempelvis Angelica Faja. Se även NEDbeads för en minitut för twisted herringbone med superduos. Föredrar du en variant som är mer dubbel än tubulär, se UzuUzus Entrelac Bangle tutorial.

onsdag 23 juli 2014

Månadens pärlmix: Juli 2014




Månadens (sena) inspirationspalett kretsar kring tropiska sommarfärger: zirkonblått, fuchsia och korallfärgade padparadscha. På bilden ser padparadschakristallerna nästan roströda ut, men i verkligheten har de en snygg korallfärg (mellan rosa och orange).

Ovan har tjeckiska fire-polished glaspärlor och Swarovskis kristallpärlor använts. Nedan kan du se en variant där de blå pärlorna bytts ut mot en matt lucitecabochon (Luna Soft, finns även i coral och fuchsia). Nu i sommar kan du även finna många lycraband i färger som fuchsia, korall och zirkonblå. För ett lyxigare alternativ kan du använda safirer (eller andra motsvarande stenar) -- Swarovskis padparadscha har ju när allt kommer omkring fått sitt namn från en rosaorange typ av safir.



söndag 20 juli 2014

Kultur: Issmycken






"Ohållbara" konstsmycken har tidigare varit ett tema på bloggen i exempelvis artikeln om Greetje van Helmonds smycken av sockerkristaller. En annan konstnär som arbetat med smyckestillverkning i obeständiga material är Katharina Ludwig, som skapat en kollektion av smycken -- halsband, örhängen, fingerringar -- som delvis består av is.

Ludwig beskriver sina smycken som "performative jewellery objects reflecting on ephemerality and transformation". När smyckena bärs smälter de av kroppsvärmen, efterlämnande endast stommarna av metall -- en kedja, ringstomme, örkrok -- och spåren av smältvattnet. Bilder på smyckena före, under och efter det att de smält hittar du på konstnärens hemsida.

Det är för övrigt inte enda gången som hon arbetat med obeständiga material. Hon har även gjort smycken (halsband och fingerringar) av tvål och i verket Temporary Jewellery så skapade hon halsband av vattenlösligt material, sötningsmedel och salt.


Foto: Katharina Ludwig

torsdag 17 juli 2014

Tillbehör: Snörstopp som reglerbart lås





Du kan ha sett det förr: tvåhåliga snörstopp av metall som lås på band- och snoddarmband. Om inte annat så om du följde länkarna i blogginlägget Armband av strass och band och kunde se projekt som detta.

I de pärlbutiker som har snörstopp kan de ibland vara svåra att finna då de kan ha olika namn. Som exempel kan nämnas att Beads Direct kallar sitt lås "spring toggle lock clasp with twin hole" medan Perles & Co helt enkelt kallar det "clasp for cord/ribbon". På svenska kallas de ofta snörstopp, men de kan även, som hos Paracord Shop, kallas snörlås.

I pärlbutiker har jag bara sett snörstopp/lås i metall, men i butiker som säljer sybehör, paracord/fallskärmslina etc kan du utöver metall även finna varianter av plast, som kan passa de som inte tål vissa metaller -- eller den som gillar de billigare plastvarianterna.

Mässa: Pärltillverkning på hantverksmässan i Båstad






Även i år kommer du att kunna köpa lampworkpärlor från Tove Egholt, som även demonstrerar hur tillverkningen går till i sin monter 631, på hantverksmässan i Båstad nästa helg (25-27 juli).

Så klart kommer du också att finna många smyckestillverkare, inklusive några pärlare, på mässan -- samt en mängd andra hantverkare, som säljer allt från målade vykort och brukskeramik till egendesignade kläder och möbler.

Mer information om mässan finner du här. Du kan också läsa mässtidningen i pdf-format här.

måndag 14 juli 2014

Projekt: Inomhus




Vissa former är återkommande i smycken liksom i andra former av konst och hantverk. En form som återkommer utan att för den delen vara så vanlig att den blir en cliché är huset. Inte så konstigt kanske då huset kan göras som en enkel geometrisk form -- en fyrkant med en triangel på toppen blir en husgavel i silhuett-- och ändå förmedla känslor kring något som är både en symbol för familj, trygghet, hemkänsla etc och en bild av något som representerar ett av våra mest grundläggande behov: skyddande väggar och ett tak över huvudet.

Hussilhuetten är en intressant form, som passar bra till ramar eller fattningar (bezels) vilka kan fyllas med allt möjligt och till och med bilda små tittskåp. Ramen kan göras på  lite olika vis. Två varianter att inspireras av och lära från är de du kan se på bilderna här.

På bloggen Altered Alchemy kan du finna instruktioner till ett litet hus (eller fågelholk), som inte kräver lödning. Instruktionerna gäller själva hänget, inte alla de dekorationer som du ser på fotot ovan. För ett lite mer avancerat projekt, som kräver lödning och en del finlir för att passa in plexiglas i ramen, skrev Leslie Hamlin för amerikanska pärltidningen Belle Marmoire Jewelry Autumn 2009. Du kan fortfarande köpa tidniningen i cd- eller pdf-format.

Ett projekt som visar ett exempel på hur du kan fylla en husram finner du hos Cat Kerr.

Vill du ha lite ren inspiration så kan också nämnas att Erin Dolman har gjort många fina hängen i form av hus. Du kan se ett par exempel här.




Tips: Om du inte vill göra egna, så finns det även husformade ramar/fattningar av olika slag att köpa. Tyvärr har jag inte sett några precis som de i projekten ovan på sistone, men om du är sugen på att leka med formen så kan de kanske ändå vara av intresse. Se t ex Rings & Things (även detta), Artbase, MaaneeShop, SweetGreenLucky, Captured Moments och -- för en hundkoja -- Artbeads.


Foto: Luthien Thye/Altered Alchemy (överst), Belle Armoire Jewelry/Stampington (ovan)

fredag 11 juli 2014

Projekt: Skriv ut krympplastsmycken






Krympplast kan användas på många olika vis, något du kunnat se återkommande exempel på här i bloggen. Dagens projekttips visar ytterligare en typ, som använder sig av krympplast gjord för att kunna köras genom en skrivare, vilket gör att du kan skriva ut mönster och motiv på plasten istället för att rita för hand.

På brittiska pärltidningen Make & Sell Jewellerys hemsida finner du ett halvdussin söta gratisprojekt med tillhörande nedladdningsbara mönster designade av Helen Cant:  Bird charms, Wildlife shrink plastic set, Far East, Aztec Artefacts, Into the Wild och Christmas Glee.


Foto: Make & Sell Jewellery

tisdag 8 juli 2014

Tävlingar och utmaningar: Juliutmaningar




Ny månad betyder nya utmaningar för pärlare och smyckestillverkare. Här är en sammanfattning av aktuella månadsutmaningar (för andra under månaden aktuella utmaningar/tävlingar, se tidigare inlägg i kategorin Tävlingar och utmaningar). Som vanligt en mix av både rena utmaningar utan priser involverade samt utmaningar med tävlingsmoment och/eller utlottade priser. Numer finner du även några års- och veckoutmaningar utöver de månatliga i listan.


OBS! Många månadsutmaningar håller på månaden ut eller avslutas upp till en vecka före månadsskiftet, men exakta datum kan variera stort -- många utmaningar har nu deadline i början eller mitten av månaden -- så läs regler och information noga för att inte missa din deadline.

Se alla utmaningar efter sidbrytningen.

lördag 5 juli 2014

Nyhet: Pip bead



PRECIOSA Pip™


Det kommer nya pärlsorter hela tiden. Snart kommer det att dyka upp tips på hur du kan använda Silky beads och idag kan du läsa om Pip bead, en ny kronbladsformad pressglaspärla från Preciosa Ornela.

Pip är en liten pärla på 5x7 mm (som jämförelse är den lilla storleken av petal beads 7x8 mm), en storlek som följer den rådande minipärltrenden. Formen är perfekt för alla som gillar blommor, sex pärlor i en ring bildar en nätt blomma, men den kan även användas på andra vis, vilket några av bilderna nedan ger exempel på.

Preciosa Ornela har fyra gratisprojekt för dig som vill börja skapa med de nya pärlorna. Du hittar dem här. En handfull eleganta örhängesprojekt hittar du på Loose Ends. Inspirationsbilder med kreationer av Preciosa Ornelas designteam hittar du i deras Flickrgalleri. Ett axplock av dem följer nedan.


PRECIOSA Pip™ - Iva Mastníková
PRECIOSA Pip™ - Iva Mastníková
PRECIOSA Pip™ - Jaroslava Růžičková
PRECIOSA Pip™ - Kerrie Slade
PRECIOSA Pip™ - Jana Bukovská
PRECIOSA Pip™ - Helena Chmelíková
PRECIOSA Pip™ - Lea Paličková


Foton: Preciosa Ornela [via Flickr.com], CC BY 2.0

Teknik: Nål av tråd






Ibland är det inte möjligt att trä tråd på en nål eftersom den dubbla tråden inte går igenom hålet. Vissa trådar är så styva att det ändå går att trä pärlorna på dem utan problem, men andra trådar, som pärlsilke, är alldeles för mjuka och har ändar som fransar sig. Ett sätt att lösa detta är att doppa trådänden i superlim, "antifransmedel" (Fray Check etc) -- eller, som i Beadaholiques video ovan, gummi arabicum. På detta vis får man en hård trådände, som kan användas likt en nål.

Tyvärr känner jag inte till om pärllimmet som används i videon är rent gummi arabicum -- även kallat akaciagummi -- eller om det innehåller någon extra tillsats. Enligt denna sida verkar limmet bestå av enbart gummi. Gummi arabicum används, bland annat, även i akvarellmålning och kan köpas i flytande form i butiker med konstnärsmaterial. 

onsdag 2 juli 2014

Nyhet: Swarovski pre-season Fall/Winter 2015-16





Igår presenterade Swarovski Elements sin senaste pre-launch, ett släpp av nya produkter som föregår det stora släppet inför nästa års höst- och vintersäsong. De nya glittrande produkterna är skapade utifrån två teman: nostalgic grandeur och poetic punk rock. Det senare, som är en del av ett samarbete med Jean Paul Gaultier, innebär spikes i alla dess former: ett hänge, en pärla med två spetsar och nitar. Den förra omfattar både nya stenar (pointed chaton och pointed square fancy stone) samt en ny, innovativ effekt.

Läckrast i nyhetshögen är just den nya effekten Crystal Patina, en del av temat nostalgic grandeur, som påminner om gammalt spegelglas eller uppgrävt glas med sitt fläckiga utseende. Den kommer i fem färger: Crystal Black Patina, Crystal Gold Patina, Crystal Rose Patina, Crystal Silver Patina och Crystal White Patina.

Läs mer om de nya produkterna på swarovskisajterna Create Your Style och Swarovski Elements (deras b2b-sajt, som dock har större bilder på de nya kristallerna). Ytterligare bilder kan du finna hos exempelvis Beadaholique, ArtbeadsE. H. Ashley, FMG med flera.


Foto: © Swarovski AG

Projekt: Faux fused glass med krympplast och UTEE





Faux fused glass kallar Tammy Tutterow hängena, som görs av krympplast och UTEE (ultra thick embossing enamels, ett grovt embossingpulver av klar plast), men de kan även påminna om andra material. Hur du skapar dem kan du läsa på hennes blogg.

Vill du inte använda dig av UTEE skulle epoxi kunna vara ett alternativ. UTEE har en lätt gulaktig ton, som ger en viss vintagekänsla. Doppar du hängena i epoxi istället så kan du imitera den gulnande känslan genom att pigmentera hartsen lätt.


PS! Snart kommer fler tips på krympplastsmycken -- i en helt annan stil och teknik.


Foto: Tammy Tutterow