sidor

måndag 22 oktober 2012

Teknik: Laga skadade folieringar





Folieringen på glas- och kristallstenar nöts lätt, speciellt om stenen har en paviljong (spetsig slipad undersida) och baksidan är oskyddad, t ex som i armbandet ovan. Foliering, vilket du kan läsa mer om här, reflekterar ljuset i stenen och kan även skydda yteffekter, som är belagda på stenens undersida, så en delvis bortnött foliering kan bli väldigt synlig i ett smycke. Ovan kan du se hur hålen i folieringen skapar fula cirklar sett från stenarnas ovansida.


Reparera foliering
Det kan vara svårt att reparera en större skada eftersom du då måste matcha färg och glans på folien så bra som möjligt, men det finns lite olika sätt att reparera små skador och åtminstone delvis återge en folierad sten dess forna glans.


Om det gäller en smyckesreparation där en sten skadats när den fallit ur en infattning så att folieringen som saknas på stenen sitter kvar i infattningen så går det i vissa fall att limma tillbaks stenen i exakt samma position utan att skadan blir allt för synlig i det reparerade smycket. Läs mer om detta här. I vissa fall kan dock skadan behöva repareras innan stenen sätts tillbaks -- eller så får man helt sonika ersätta den skadade stenen med en ny (som i nytillverkade eller nyinköpt vintage beroende på vad som passar in i smycket).

Ett enkelt sätt att reparera små repor etc kan du läsa om hos FMG, som tipsar om att använda Gilders Paste. Andra hemmafixarknep inkluderar märkpennor i metallicfärger (s k leafing pens), "spegelfärg", metallicnagellack etc. Flera av dessa knepen finner du nämnda på denna sida. En del tips passar bättre på billiga plaststenar än dyrbara kristaller. Tänk på att du bör använda akrylbaserade färger på akrylstenar för att plasten inte ska ta skada.

Lite trixigare är att använda sig av bladmetall eller folie. Denna teknik fungerar även på ofolierade stenar som du vill få lite extra glitter och glans i. Till stenar med platt baksida fungerar folie och tjockare metall, som enkelt limmas fast (se föregående länk), medan stenar med facetterad baksida i princip kräver bladmetall. Tänk på att häftgrund kan inte är gjord för stenar och kan lämna ojämna märken som syns genom glaset, speciellt vid större reparationer. Annars är det bara att följa instruktionerna på bladmetallsförpackningen.

Ett sätt att reparera med bladmetall (bladguld, bladsilver eller imiterad slagmetall) är med en metod som kallas vattenförgyllning. Hur du kan vattenförgylla en sten beskrivs på Ganoksin här (se även här).

Vissa förordar en teknik motsvarande den som används för att reparera spegelglas, speciellt för vintagestenar, och det finns t o m refolieringskit att köpa. Det är dock inte en enkel och smidig lösning, bl a kan den kräva starka kemikalier, men en du kan läsa mer om här. Se även eHow.

Det finns företag som kan refolierar en sten professionellt, men detta är en dyr och tidskrävande procedur som inte lämpar sig annat än i mycket speciella fall.


Ta bort foliering
Om du inte vill eller kan reparera skadan så kan du ändå få användning för stenarna genom att först helt ta bort folieringen från baksidan. Stenarna kommer inte att få samma briljans som innan, men de kan åtminstone återfå en jämn färg -- eller så kan du ta bort folien för att helt göra om den igen. Hur du tar bort foliering från stenar beskrivs steg för steg hos Bumber Shoot Designs. Där finns många bra bilder, dels på hur en skadad foliering förfular en sten mer än nödvändigt och också på skillnaden på en och samma sten med respektive utan folie.

Tänk på att tekniken fungerar bäst på gamla folieringar: många nya stenar, speciellt från Swarovski (gäller ej custom coatings, som appliceras av andra företag) och Preciosa, har nyare och starkare folieringar som är svårare att ta bort.





Skydda folieringen
För att undvika problemen med skadad foliering till att börja med så finns det flera tips. Vissa folieringar är idag mycket slitstarkare än förr så ett första steg kan vara att välja stenar med en hård foliering, som tål att repas något. Dock finns inte alla färger och finishar med denna starkare foliering.

En första strategi kan vara att försöka designa smycket så att stenarnas baksidor inte är exponerade. En fattning med täckt istället för öppen baksidan gör att den spetsiga baksidan inte nöts på samma vis.

I de fall designen kräven en öppen baksidan eller då det gäller inköpta smycken så kan stenarna skyddas något genom att folieringen målas med ett till två laget klart nagellack eller liknande. Speciellt viktigt är det att spetsen på paviljongen täcks då den är mest utsatt för slitage.

Om stenarna limmas på plats är det mycket viktigt att välja rätt lim. Superlim kan skada folieringen rejält och bör helt undvikas, men även andra lim kan påverka stenarna och göra att t ex briljansen försvinner, stenarna faller ur infattningen eller folieringen missfärgas. Det finns speciella  lim för just strass och glasstenar. Tips på vad du bör välja för lim till folierade stenar finner du hos t ex Land of Odds.

Att inte förvara smycken lösa i en ask är ett vanligt tips för att undvika att hårda material nöter på och repar mjukare material. Det är inte bara ett tips för att skydda t ex sötvattenspärlor och mjuka stenar utan gäller även för folierat glas och kristall.

Andra saker som kan skada folieringar är faktiskt något så simpelt som vatten. Detta gäller speciellt vintagematerial med skörare foliering. Läs mer om detta och om hur du bör rengöra smycken med gamla folierade stenar här. Även andra lösningsmedel och kemikalier, t ex i rengöringsmedel kan skada folieringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.