Planerar du en semester i pärlornas tecken så kanske det kan vara värt att känna till att det finns några pärlmuseer runt om i världen. Jag har tyvärr inte själv besökt något av museerna så jag kan inte uttala mig om kvalitet och storlek. Som alltid är det också bäst att i förväg kontrollera att ett museum är öppet innan du planerar din resa: öppettider ändras och museer kan läggas ned.
Förutom rena pärlmuseer kan olika typer av museer ibland ha tillfälliga pärlutställningar eller mindre permanenta utställningar med pärlor. Ett exempel på pärlutställningar, som vandrat mellan museer, var Glaspärlor -- En trend i alla tider som visades på Sveriges Glasmuseum i Växjö 2009.
USA
Ett av de mest kända museerna, The Bead Museum in Arizone, har tyvärr lagts ned i svallvågorna efter den dåliga ekonomin -- ett öde som drabbade många småmuseer (pärlmuseet i Washington DC lade ned redan 2008). Hela pärlsamlingen, inklusive bibliotek, har flyttats till Mingei International Museum i San Diego medan pärlforskaren Peter Francis efterlämnade arkiv donerats till St Catherines Island Archive (American Museum of Natural History, New York). Mingei kommer att börja visa upp delar av pärlsamlingen i december 2011 med utställningen New Jewelry in a New Medium -- en utställning om pärlor av polymerlera.
I Kalifornien finns också Picard Trade Bead Museum and African Art Gallery, som ligger i Carmel Valley. Som namnet antyder fokuserar de på afrikanska pärlor och s k trade beads, det vill säga pärlor som användes i den internationella handeln i historisk tid.
Rör vi oss mot östra delarna av landet finner vi Tennessee River Freshwater Pearl Museum, som beskriver hur pärlor odlats och fortfarande odlas i Tennessees floder. Förutom museum är det Nordamerikas enda pärlodling och det anordnas även guidade turer där besökaren kan få träffa pärldykare och -odlare.
Corning Museum of Glass i Corning, New York, har även det pärlor i sina samlingar. De håller även korta kurser/demonstrationer där du själv kan få arbeta med glas och exempelvis tillverka en lampworkpärla. Tänk dock på att allt du tillverkar inte kan tas med hem direkt utan du får vänta till nästa dag (de skickar inte dina alster internationellt).
Japan
I Hiroshima så har pärltillverkaren Toho inte bara sitt huvudkontor, där har de även byggt upp en "glasby", Garasu no Satu (Toho Wonderland), som inkluderar ett pärlmuseum. Förutom det finns här en glashytta, glasmuseum, pärlbutik, glasträdgård med mera.
På Mikimoto Island utanför Toba (Mieprefekturen) ligger Mikimoto Pearl Museum, som främst visar upp konsthantverk och smycken tillverkade av odlade pärlor. Här finns även uppvisningar av pärldykare (ama). Ön är den plats där mikimotopärlan föddes och ägs av Mikimoto Pearl Museum Co. Här finns också en minneshall över Mikimoto Kokichi.
Tjeckien
I Jablonec nad Nisou i Tjeckien, Preciosa Ornelas (tidigare Jablonex) hemort, finns The Museum of Glass and Jewellery, som fokuserar på just smycken och det tjeckiska glaset. Som namnet anger är det snarare ett smyckes- och glasmuseum än ett pärldito, men med tanke på de tjeckiska glaspärlornas popularitet i bijouterier så lär där finnas ögongodis för pärlälskare. I pågående utställningen Charming World of Costume Jewellery så visas t ex filmer på hur pärlorna tillverkas, från rocaille- till pressglaspärlor.
Wild Things Beads ordar för övrigt en resa till Jablonec för pärlshopping och museibesök i sommar, vilket du kan läsa mer om på Perlen Poesies hemsida.
Tyskland
Även i tyska "glaspärlecentrat" Neugablonz (Kaufbeuren) finns en pärl- och smyckesutställning inrymd i Gablonzer Industries lokaler. Museet, som omfattar alla produkter de framställer, omfattar även interaktiva utställningar där du bl a kan få se tusentals pärlor falla från en höjd av nio meter. I staden finns Weg des Schmucks, Smyckesvägen, som visar hur smycken tillverkas samt berättar om stadens pärl- och smyckesindustris historia sedan den grundades av tjeckiska tyskar (många av dem glasmästare och pärlmakare från Jablonec/Gablonz) som utvisats från sitt hemland Böhmen efter andra världskriget. Fyra tillverkare, varav några smyckesmakare, öppnar sina fabriker för guidade turer. Läs mer här.
I Berlin driver makarna Evelyn och Jürgen Ulzen ett privat pärlmuseum, Perlenmuseum Ulzen. Tyvärr har jag inte hittat så mycket information om deras perlenmuseum. Följande kontaktuppgifter är från 2008. Adress: Perlenmuseum Ulzen, Boninstr. 5, 12207 Berlin (Lichterfelde-Süd); tel.: 030-712 169; e-post: juergen@ulzen.de
Tahiti
I Tahitis huvudstad Papeete ligger The Robert Wan Pearl Museum eller Le Musee de la Perle, som är tillägnat odlade pärlor i allmänhet och tahitiska pärlor i synnerhet. Museet grundade av Robert Wan och lär vara det enda eller åtminstone det första museet i världen som fokuserar enbart på pärlor (i betydelsen pearls).
Bahrain
I Manama ligger Museum of Pearl Diving in Bahrain, som är en del av The Heritage Center. Museet berättar om pärldykninges historia i landet, men det omfattar även andra delar av Bahrains kulturhistoriska arv. Själva byggnaden räknas som en av de historiskt viktigaste i landets då den var det bahrainska hovets första centrum.
Förenade Arabemiraten
Före oljan var det de orientaliska pärlorna som arabemiraterna var kända för. I Deira i Dubai finns The Pearl Museum, som är en samling av äkta pärlor donerade av sultan Al Owai till banken Emirates NBD för att bevara detta arabiska kulturarv. Museet är inhyst i bankens huvudkontor och kan endast besökas av grupper efter överenskommelse. För den som inte kan komma till museet så finns mycket information på dess hemsida.
Det finns även ett andra museum, DMCC Pearl Museum, som dock inte är öppet för allmänheten. Bilder från museet finns t ex här.
Dubai Museum i Bar Dubai har också utställningar om pärldykning, pärlhandel och pärlor i landet.
Mali
Farafina Tigne Bead Museum i Sévaré (i regionen Mopti) beskrivs på hemsidan som Afrikas enda pärlmuseum. Museet har en stor samling av pärlor från hela kontinenten, inklusive pärlade kungliga regalier och artefakter.
Italien
På ön Murano utanför Venedig finns ett glasmuseum i Palazzo Giustinian, Museo del Vetro. Känner ej till huruvida samlingarna omfattar pärlor i någon större utsträckning, men ön är känd för sina glasbruk, vilket inkluderar pärlmakare.
Österrike
Swarovskis är kanske inte ett pärl- eller smyckesmuseum, men med tanke på hur många som älskar deras gnistrande kristallpärlor kan de vara värt att nämna deras Kristallwelten/Crystal Worlds. Attraktionen ligger i Wattens, nära Innsbruck i Österrike där Swarovski har sitt huvudkontor.
Tipsa!
Känner du till några fler museer av intresse för pärlare, tipsa mig gärna. Likaså uppskattar jag även uppdateringar kring nedlagda museer som finns med på listan och andra förtydligande uppgifter.
Vilken härlig blogg, tack!
SvaraRaderaHej och tack , du är otroligt duktig att hitta
SvaraRaderasmått som stort. Super!
Mvh
Iha
Evelyn Ulzen visar ofta vackra pärlarbeten, stickade, virkade och broderade från sitt museum i Perlen Poesie. Bl.a. minns jag artiklarna om babymössor(baby bonnets) och underbara handväskor. Maken Juergen gick bort för ett par år sedan. Det skulle vara intressant att besöka museet. Hoppas också någon gång kunna sticka en liten aftonväska. Irina
SvaraRadera