sidor

tisdag 25 januari 2011

Övrigt: Därför missfärgas huden av guld





Metaller kan "färga av sig på huden". Koppar och mässing kan göra huden grön (ärga) medan silver och guld kan svärta den. Det är inte någon form av allergisk reaktion, som vissa ibland tror, utan ett fenomen som har kemiska och mekaniska orsaker. Även om det är ofarligt kan det dock se fult ut. Och för många kan det komma som en överraskning då missfärgning ofta associeras med oädla metaller och billiga bijouterier.


Guld som svärtar ned huden

Metaller som (sterling) silver, koppar, mässing och brons oxiderar i kontakt med syre, men även med svett och oljor från huden. Denna oxidation kan gnida av sig på huden, vilket inte minst märks med örhängen och ringar där metallen sitter tätt mot huden. Även guld kan färga av sig, men då rör det sig inte så mycket om oxidation: guld är mycket beständigt mot korrosion – med undantag för guldsmycken med låg karathalt (t ex 9 k) där de andra metallerna i legeringen kan oxidera/korrodera.

Det som händer med guldet är att mikroskopiska partiklar slipas loss från smycket och fångas upp av huden eller kläderna, som är porösa. Partiklarna fastnar i porerna och när de ansamlas så ser de svarta ut eftersom ljuset bryts annorlunda i dessa pyttesmå guldkorn än det gör i större volymer. Partiklarna ser svartlila ut snarare är gyllene. Detta förstärks av att partiklarna reagerar med sulfiderna och kloriderna, som utsöndras från huden i form av svett och oljor, vilket gör partiklarna ännu mörkare. Eftersom sammansättningen av ämnen i svetten och hudens aminosyror kan variera mellan individer så är det olika hur benägna personer är att drabbas av detta. Vissa kvinnor kan t o m uppleva att guld svärtar av sig på dem endast när de är gravida.

Även yttre faktorer kan påverka missfärgningen: nära havet finns det ytterligare klorider i luften, som kan förstärka reaktionen mellan guldpartiklarna och kroppens egna klorider. Även utsläpp från kemiska fabriker där klorider eller sulfider används kan påverka, liksom kosmetika och rengöringsmedel. Även avgaser och smog kan lägga sig som en film på smycken för att sedan gnidas av på huden. På samma sätt kan huden också svärtas ned av guld som fått en avsiktlig svart patina vid tillverkning när patinan nöts av kontakten med huden.

Att guldet nöts ned till "slipdamm" kan ha flera olika orsaker. I en smyckeskedja kan det vara så att länkarna gnider mot varandra när smycket bärs. Kosmetika, rengöringsmedel liksom smink, innehåller många gånger partiklar som är hårdare än guld. Eftersom huden är porös fastnar sminket i det likt slipkornen på ett sandpapper -- och fungerar precis som detta på guldsmycket när det gnider mot huden.


Motverka missfärgning

Hur kan man då motverka problemen med missfärgningar? Ett sätt kan vara att byta kosmetikamärke för att se om det gör något skillnad. Eller åtminstone vara noga med att ta av smyckena vid sminkning och rengöring av huden och låta krämer torka helt innan smyckena tas på igen. Huden där smyckena sitter kan rengöras med tvål och vatten för att få bort kosmetikarester innan de tas på igen.

Vid val av guldsmycke kan man också tänka på att själva smyckets utformning kan påverka problemet. Breda ringar, till exempel, har en större yta som utsätts för slitage vilket ger en större mängd gulddamm på huden. Om ringen dessutom är konkav på insidan – en detalj som gör breda ringar skönare att använda – så kan ringen i sig fungera som en ficka, vilken samlar upp guldpartiklar så väl som fukt, olja från huden, salter från svett etc och därmed resulterar i en koncentrerad missfärgning.

Ett smycke med mycket låg karathalt kan som sagt oxidera: det motverkar du genom att välja smycken med högre karathalt (t ex 18 k), vilka dock är betydligt dyrare.

Om du inte har något emot att behandla metallen med t ex lack eller vax så kan detta fungera som en skyddande barriär. Dock slits även lack/vax med tiden så behandlingen får upprepas efter en tids användning. Läs mer om detta här. Lack kan också skydda allergiska personer, men eftersom det går att utveckla allergi mot det mesta så kan vissa få hudirritationer eller utslag även av skyddslackerna.


Källor:

Barry, Andrew: Solving your dilemmas... Making Jewellery October 2010 (issue 19)
Smycken & Klockor Branschorganisation: Fakta om allergier


1 kommentar:

  1. Tack för denna information! Har frågat på bla gulfynd varför vissa smycken färgar av sig och fick tillbaka kommentaren att det hade hon ALDRIG sett!
    Så tack så mycket! :)

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.