sidor
▼
fredag 17 december 2010
Teknik: Pearl embroidery
Med renässansen kom en ny världsbild till Europa. Medan medeltiden hade handlat om att försaka det jordiska började renässansmänniskan upptäcka sin omvärld och det vackra i materiella ting. Bland annat innebar det att klädedräkt och smycken blev mer och mer överdådiga. Även under medeltiden kunde kungligheter ha äkta pärlor broderade på t ex en mantel eller infattade i en krona, även om sådana lyxmaterial ofta var mest kyrkan förunnad: där användes guld och pärlor på kyrkliga textilier som mässhakar och altardukar. Broderierna utfördes av en speciell yrkesgrupp, pärlstickarna. Bland svenska pärlstickare är kanske kyrkomålaren Albertus Pictor (Albert Målare på svenska), som också kallades för Albert Pärlstickare. Men det var alltså med renässansen som det blev vanligare att brodera äkta pärlor, söt- och saltvattenspärlor, på klädedräkten.
Mot slutet av 1500-talet var kläderna överdådiga med lyxiga pärl- och guldtrådsbroderier, spetsar och till det hörande pärlsmycken. Detta bidrog bl a till Gustav Vasas ökade intresse för pärlfiske i Sverige för att tillgodose den kungliga familjens, adelns och kyrkans behov av dessa vattnets ädelstenar. Faktum är att äkta pärlor kunde vara så dyrbara och svårfunna att det på vissa platser vid vissa tider enbart var de kungliga förunnat att bära äkta pärlor -- och det gällde även pärlimitationer! Mer om pärlimitationernas historia kan du läsa här.
Notera: rubriken är på engelska för att jag vill klargöra att detta enbart handlar om broderi med pearls (odlade -- äkta, dvs ej odlade söt- och saltvattenspärlor, är näst omöjliga att finna idag -- eller pärlimitationer), inga andra typer av pärlor (eng. beads, bead embroidery).
Guldbroderi med pärlor
Pärlbroderi på kläder förekom som sagt ofta som accent i guldtrådbroderi (eng. goldwork), vilket du kan läsa mer om på Wikipedia. Jag kommer dock inte gå närmare inpå denna utsökta typ av broderi. Det finns en del information på nätet och även ett flertal engelskspråkiga böcker att läsa i ämnet, bl a utmärkta Goldwork av Hazel Everett. Föredrar du instruktioner på svenska så kan du finna grundläggande tekniker beskriva i encyklopediska broderiböcker. I Sverige kan du köpa material till guldtrådsbroderi bl a från Canvas.
Pärlbroderi
Att brodera på kläder skiljer sig inte nämnvärt från att brodera på andra underlag. Använd relativt stadiga tyger, som klarar av tyngden, och använd en sybåge om tyget blir för sladdrigt eller du har svårt att hålla det sträckt. Låt inte långa trådar löpa på baksidan utan fäst tråden och börja om på nytt om det är långt mellan pärlorna. Ett foder innanför tyget kan vara bra så att inte trådarna ligger direkt mot kroppen. Se t ex Hemslöjden och Pärlplatsen för grundläggande info om pärlbroderi.
Instruktioner till pärlbroderier inspirerade av ovan nämnda tidsåldrar kan du finna på hemsidor dedikerade till anakronism, historiska lajv, reenactments etc. Där finns nämligen personer som tillverkar kläder på ett så tidstypiskt sätt som möjligt. Mouse's Guide to Beading handlar just om en introduktion till pärlbroderi (bead embroidery) på kläder för anakronister.
Hos Racaire's Embroidry & Needlework finns bl a en diskussion kring att använda pärlorna lösa eller på sträng. Naergi visar hur du broderar fast pärlor en och en med tunna pärlhattar. Här visar hon även hur du kan göra en typ av pärldekor hon kallar "kvadruplar". Hos All Things Russian kan du lära dig att brodera pärlor i rysk stil. Innehåller en hel del information om hur ryskt pärlbroderi gjordes och användes på 1500-talet. Notera hur tjock tråd fästs under pärlorna. Lite mer modernt är kanske denna artikel om att sy smocksöm med sötvattenspärlor.
Exempel på medeltida och yngre kläder och accessoarer med pärlbroderier kan du se i denna pdf-fil. Se även Roxelana för en diskussion om pärlor på kläder i historisk tid.
Fiskfjällsbroderi
Som jag nämnt här har många pärlimitationer skapats genom åren. En imitation, som var populär på 1800-talet och användes som substitut för pärlor i broderi, var fiskfjäll. Fjällen användes för att framställa essence d'Orient, som gav pärlimitationer den rätta pärlemorglansen, men de kunde alltså även användas i sig själv, rengjorda och torkade. Läs mer om fiskfjällsbroderi direkt från en viktoriansk källa här. Fiskfjällsbroderi kunde i vissa fall även kombineras med någon äkta eller imiterad pärla, t ex som pistill i en ros, vilket nämns hos Victoriana.
Modern tolkning
Jag har här främst fokuserat på broderier inspirerade av historiska klädedräkten, men du kan självklart använda så väl tekniker som mönster för att göra broderade smycken eller moderna pärldbroderier på kläder. Se t ex jeansen nedan. Tänk dock på att äkta pärlor, inte minst färgade sötvattenspärlor, inte är så förtjusta i tvättmaskiner och tvättmedel. Använd hellre pärlimitationer om klädesplaggen behöver kunnat tvättas noggrannt och kontrollera att pärlorna tål en tvätt (se Att tvätta pärlbroderade textilier). Pärlbroderier på kläder kan ev. göras i form av applikation, viket beskrivs precis nämnda artikel.
Foton: Alla foton är tagna från Wikimedia Commons -- klicka på respektive bild för mer information om motivet samt ev. fotograf. Där kan du även se dem i större format, vilket ger möjlighet att bättre studera pärlbroderierna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.