sidor

torsdag 2 december 2010

Övrigt: Pärlförvaring


Hjälp, hur ska jag organisera och förvara mina pärlor? Det är en fråga många pärlare ställer till sig själv eller andra pärlare. Förvaringen är viktig. Det handlar inte bara om att rent fysiskt ha plats till allt material i sitt hem utan att förvara det på ett sätt som gör det enkelt att ta fram, lätt att hitta det man söker efter osv. Eftersom pärlförråden har en tendens att hela tiden utöka sig så är det dessutom en fråga om att man då och då får se över sina förvaringslösningar och kanske hitta nya, mer passande sätt att organisera.


Planera sin förvaring
Hur man väljer att förvara och ordna sin pärlor är i slutänden en fråga om personligt tycke och smak. Vad som är idealt skiljer sig från person till person beroende på allt från estetik till hur stor plats du har till vad du har för pärlor. Det kan också helt enkelt vara så att vissa lådor och väskor etc kan vara svårare eller enklare att få tag på där du bor (det blir ofta dyr frakt att köpa förvaringslösningar på postorder, men det kan löna sig ibland).

Tips och inspiration kan du få genom att kolla i pärlbutiker och butiker som Jula, Clas Ohlson och Biltema, höra med dina pärlande kompisar hur de gör, surfa på nätet efter idéer och diskussioner i ämnet och fundera på hur du kan utnyttja olika prylar som förvaringslösningar. Se även slutet av denna text för lite länktips.

Det finns några punkter som kan vara bra att reflektera över när du ska skaffa ny förvaring:

Arbets- och fövaringsplats
Har du en fast pysselhörna eller ett hobbyrum där din förvaring kommer att stå permanent i anslutning till din arbetsplats eller måste du förvara dina pärlor på ett ställe skilt från den plats där du arbetar med dina pärlor? Om det senare är fallet är det viktigare att din förvaringslösning åtminstone delvis är portabel så du kan ta med dig pärlboxar från förvaringen till din arbetsplats t ex vid matbordet eller tv-soffan. Gärna med säkra lock så inte pärlorna råkar ut för någon olycka under "transport". Lite större förvaringar kan gärna ha hjul och handtag så du kan rulla eller bära dem fram och tillbaks.

Har du en pysselhörna eller ett helt rum till förfogande kan du lättare arbeta med t ex väggfasta moduler, verktygshållare på bordet och lite större lådor.

Slutligen kan de vara bra att ha små portabla lösningar även om du har en fast arbetsplats eftersom det ger dig möjligheten att resa med dina pärlor (något som är värt en egen text längre fram). Även om du kanske just nu inte tänkt tanken att ta med dig pärlorna någonstans så kommer det troligen att hända.


Förvara projekt
Många har UFO:n, ofärdiga projekt, och speciellt om du inte har en fast arbetsplats kan förvaring av pärlor också inkludera förvaring av halvfärdiga pärlarbeten eller smycken. Då kan det vara bra att ha lite mindre brickor eller speciella "pärlväskor" där du på ett mer eller mindre säkert sätt kan förvara pärlor tillsammans med pärlarbetet och ev. verktyg. Det finns speciella förvaringslösningar för resor, som även passar när du bara vill kunna förvara projektpärlor på ett säkert sätt (till skillnad från att helt enkelt bara förvara det i en hög på pärlbordet). Ofärdiga projekt förvaras med fördel väl synliga i anslutning till din arbetsplats för att inte glömmas bort.


Kvantiteter
I början har du troligtvis inte så mycket pärlor. Då kan det räcka med en enkel förvaringslösning som de sortimentaskar och småburkar du finner i pärlbutikerna eller småaskarna för skruvar och fiskeflugor som säljs av olika butiker. Dessa kan också vara bra att ha om du vill ta med dig en mindre mängd pärlor från en plats till en annan. Eller om du har specialpärlor, som du vill förvara separat från de andra.

I början kan också allt material få plats i en enkel skolåda eller glassburk och du behöver inte tänka så mycket på att organisera och sortera eftersom allt ändå är lättöverskådligt. Förvaringen kan vara mycket enkelt (och billig).

Men ju mer pärlor du har, desto större måste förvaringen vara och desto större blir behovet av att organisera/sortera pärlorna. Du kanske också har olika mycket av olika pärlor så du t ex vill ha en mindre förvaringslösning för alla dina seed beads och en annan större modul för dina övriga pärlor och material.

Men framförallt är det bra att planera för framtiden: köpa förvaring med plats för mer pärlor än du har när du köper den. Se alltid till att köpa förvaring med med plats än du har pärlor för av någon underlig anledning så har lådorna en förmåga att snabbt bli överfulla. Vill du ha en enhetlig förvaring kan det här också vara på sin plats och undersöka om din förvaring kan "byggas ut" eller ej. T ex moduler som kan staplas ovanpå varandra. Om du vill ha en väggmonterad modul kan det vara viktigt att planera var den ska monteras om du måste köpa ännu en längre fram eller komplettera med någon annan förvaring som också ska få plats på samma ställe.


Sortering
Innan du köper förvaring så kan det vara bra att reflektera över hur du vill sortera dina pärlor. Behöver du t ex många småfack eller räcker det med lite större lådor utan indelning? Tänker du sortera efter färg, material, form eller en kombination av detta? Hur många pärlor vill du få plats med i samma låda för att passa ditt val av sortering?

Använder du en typ av pärlor -- t ex kristallpärlor eller pressglas -- mycket så kanske du har större behov av att sortera dem efter färg då du har många olika nyanser av samma pärla medan ovanligare material kan sorteras efter just material.


Behov av närhet
Pärlor och material som du använder väldigt ofta är viktigare att ha nära till hands än saker du använder mer sällan. Verktyg gör sig bäst alldeles i anslutning till din arbetsplats -- på väggen eller i en hållare på bordet -- och det samma gäller ofta pärlor du använder regelbundet. De har högre prioritet. Har du ingen fast arbetsplats är det bra att ha de vanligaste pärlorna och tillbehören i en och samma låda/förvaring så du lätt får med dig allt du behöver på en gång.

Det kan också vara en fråga om ergonomi: om du sitter på din arbetsplats ska det vara lätt att nå det du behöver ofta utan att behöva sträcka och/eller böja på dig på ett sådan sätt att du i längden får ont eller på annat sätt överanstränger delar av kroppen.


Behov av synlighet
Många pärlare uttrycker ofta ett behov av att kunna se sina pärlor och halvfärdiga projekt (UFO:n). Antingen för att bli inspirerade att pärla eller för att inte glömma bort att de har dem. Ibland tar det en stund att inse att man har detta behov så köp inte på dig en "opak" förvaring för snabbt. Har du ett behov att synlighet bör du prioritera transparenta glaslådor, glasburkar med lock etc där du kan se dina pärlor utan att behöva öppna lock.

Fundera också på om du inte ska ha en väggförvaring liknande den i pärlbutikerna där strängar med pärlor hänger i krokar och pinnar på väggarna. Kedjor mm kan även de förvaras hängande, men tänk på att silver och silverpläterade föremål med tiden gulnar och oxiderar om de förvaras i en syrerik miljö.

Även rullar med t ex smyckesvajer kan enkelt förvaras synligt, exempelvis uppträdda på en pappershållare vid ditt arbetsbord.

En anslagstavla kan vara bra. Inte bara för att du kan fästa/rita skisser och designidéer på den för att inte glömma bort dem, utan även för att du kan fästa påsar med UFO:n där för att inte glömma bort dem i någon låda du inte tittar i så ofta.


Pålitlighet
En sak som är lätt att glömma när man börjar köpa sortimentaskar och burkar är hållfastheten och hur säkra låsmekanismerna är.

Har du husdjur -- eller kanske små barn -- är det viktigt att tänka på vad de kan ställa till med: en katt kan t ex hoppa upp i hyllan där du har dina pärlor och välta ned dem. Det kan även vara så att du själv råkar tappa lådan eller asken när du bär den, t ex om du skulle råka snubbla eller bär många saker på en gång. Om det händer vill du ha lock som inte går upp när de faller i golvet, vilket ofta är fallet med de små sortimentaskar med "snäpplås" som säljs i vissa pärl- och hobbybutiker. Det är inte roligt att städa upp efter en sådan soppa!

Och även om låsmekanismen håller locket på vid en olycka så finns det lådor där väggarna mellan facken inte går ända upp till locket, vilket gör att pärlorna kan blandas om lådan/asken hålls upp och ned, skakas eller tappas. Det är speciellt viktigt att tänka på om du vill förvara seed beads lösa i askar. För seed beads, som är så små, är det kanske bäst att i så fall välja askar där varje fack har ett separat lock eftersom det minskar risken att pärlorna blandar sig. Med lite tur så har du också bara ett lock öppet om olyckan är framme och asken knuffas ned från bordet medan du pärlar, vilket drastiskt minskar mängden pärlor som ska plockas upp från golvet och rensas från dammtussar.

En viktig samt, inte minst med småpärlor som seeds, är att tänka på att de vanliga plastpåsar som du får pärlorna i från butiken inte alltid håller så bra. Det är lätt hänt att en söm brister och pärlorna sipprar ut i lådan. Det är också något som man inte alltid upptäcker förrän det är alldeles för sent. Med maximal otur har mer än en påse brustit så att man får sitta och sortera i den nya pärlsoppan. För att förhindra detta väljer vissa att köpa små askar (inte minst flip-top) eller tuber att förvara sina seed beads i eftersom de är säkrare.

OBS! Glöm inte att alltid trycka till locken och säkra låsmekanismerna rejält. Vissa lock är lite bedrägliga och det är svårt att se om de stängts helt förrän olyckan är framme. Det är också en bra vana att stänga lådor, burkar och askar varje gång man tagit pärlor för att minimera skadan om förvaringen skulle råka åka i golvet. Jag säger detta vis av erfarenhet...


Originalpåsar
Med seed beads finns det en nästan oändlig mängd nyanser att köpa. Därför väljer många att förvara sina seed beads i den förpackning de kom från butiken då där oftast finns ett beställningsnummer eller färgnamn antecknat, vilket gör det lätt att hitta rätt nyans när man behöver beställa nytt. Det kan vara zippåsar, fliptopaskar eller tuber/rör.

Andra föredrar att ha en enhetlig förvaring och pytsar över pärlorna i rör eller askar. Detta gör det framför allt enklare att hitta en förvaring eftersom man inte måste anpassa den efter flera olika storlekar och former -- det gör också att man slipper risken med plastpåsar som spricker. Det finns lådor och ställ speciellt utformade för flip-topaskar respektive rör. Tänk på att rör kommer i olika längder, vilket vissa av speciallösningarna är anpassade för, men vilket kan vara mer komplicerat om man förvarar dem i Rör passar även i pennförvaringar av den typ som håller fast pennorna en och en med ett resårband.


Budget
En viktig faktor är alltid den ekonomiska. Hur mycket vill eller kan du lägga på förvaring? Är det viktigare för dig att förvaringen är snygg och enhetlig eller vill du främst ha något enkelt och billigt? Pärlförvaring kan vara allt från att använda tomma godisburkar, som du får gratis hos butiker som säljer lösgodis, eller urdiskade glass- och kakburkar till tjusiga färgmatchande lådor av papp från en finare butik eller dyra verktygslådor. Ja, kanske t o m specialdesignade byråer och skåp som de från The Orginal Scrapbox.

En billig förvaringslösning kan vara nog så praktisk som en dyr. I början, när du har få pärlor och kanske ännu inte vet hur mycket du vill investera in din nya hobby, är de billigaste lösningarna ofta perfekta. Ju mer du arbetar med pärlor och ju fler pärlor du har, desto större krav kommer du troligen att sätta på dina förvaringslösningar.

Ett sätt att hålla kostnaderna nere men ändå skapa anpassade förvaringslösningar är att tillverka hela eller delar av det själv -- eller låta någon annan familjemedlem göra det åt en. T ex snickra lådor med plexiglasfönster som passar perfekt på ditt arbetsbord eller gör en plattform med hjul av överblivet material så du kan rulla runt dina tunga pärlboxar eller göra en hållare för smyckesvajerrullar. Du kan också modifiera saker du köpt billigt, men som egentligen har andra ändamål, så som muffinsplåtar, lådor, boxar för fiskelinor osv.

Slutligen får du vara beredd på att såväl sortera om dina pärlor som behöva köpa mer förvaring då och då. Pärlor har som sagt en förmåga att föröka sig, men framför allt kommer du troligen att få smak för nya pärlor så då ska sorteras in på ett logiskt sätt bland de andra. Då blir det lätt en dominoeffekt där många av dina pärlor får flytta runt för att ge plats.



Inköpsställen
Mindre verktygslådor av plast, "dramaten"-varianter för hobbymaterial, sortimentaskar, skruvburkar (se bilden) etc säljs i hobby- och pärlbutiker. Pärlbutikerna, speciellt de större, kan också ha förvaringslösningar speciellt gjorda för pärlare, t ex resekit, pärlrörshållare, pärlväskor osv. Breda sortiment med olika förvaringar, från väggmonterade moduler till verktygslådor till hållare, finner du hos kedjor som Jula, Biltema och Clas Ohlson. Här hittar många pärlare sina favoriter (t ex Raaco Handybox). Större lådor, skåp, kartonger, hållare etc har även Ikea. Ibland går det även att hitta intressanta prylar i andra butiker som har en avdelning för förvaring och kontorsmaterial (Lagerhaus, Ordning & Reda etc).

För budgetalternativ kan du fråga efter gratis tomma godislådor hos din lokala mataffär eller godisbutik, leta på loppis/second hand eller tigga oanvända sortimentaskar från närmaste händige hemmafixare. Är du kreativ kan du också hitta material för egna förvaringslösningar i det mesta. Ovan syns t ex en enkel förvaring av pärlrör: en hund-/kattmatskål från lågprisbutiken.


Kreativt kaos och att rensa i röran
En sak du också bör tänka på angående förvaringslösningar är om du har ett behov av "var sak på sin plats" eller föredrar ett kreativt kaos. Har du lätt att slarva bort saker kan det vara bra att ha förvaringen nära till hands, inte minst verktygsförvaringen, och vara noga med att sätta tillbaks saker där du tagit dem direkt. En smidig förvaring, som finns där du når den direkt, gör att man inte så lätt börjar låta allt ligga framme tills det blir en röra man drar sig för att försöka städa upp i. Om det tar tid från pärlandet och du blir frustrerad över att inte hitta det du behöver så är det inte ett kreativt kaos utan en röra som behöver struktureras upp.

Men många trivs också bäst med ett visst mått av kreativt kaos. UFO:n (dvs ofärdiga pärlprojekt), pärlor och material som ligger framme på arbetsplatsen kan vara den kreativa miljö vissa pärlare behöver för att få inspiration eller den där kicken att göra färdigt ett tidigare pausat projekt. Så länge du hittar i röran, har ett system som du själv ser, så är det inte ett dåligt kaos som måste städas upp. Det hör samman med det behov vissa har av att behöva se sina pärlor.

Även ett kreativt kaos kan dock gå över styr och det kan behöva röjas bland UFO:n (vilket du kan läsa om här) och annat för att inte pärlor ska gömmas och glömmas i högarna. Ibland är det också en fråga om att skapa ny energi genom att rensa upp bland pärlor som aldrig kommer till användning och projekt som aldrig blir klara. Som jag skrivit om här så kan en upprensning och sortering av pärlor har en rent terapeutisk effekt när inspirationen försvunnit. Ibland räcker det att bara sitta och plocka med pärlorna, snygga till förvaringen och kanske organisera om förvaringen. Du får bättre koll på vilka pärlor du faktiskt har på så vis. Att städa upp och sortera bort det gamla för att ge plats för det nya kan också vara skönt då vissa saker har en förmåga att bara ta plats. Då kan det vara bättre att sälja eller ge bort det gamla för att istället köpa något nytt (vilket i sin tur kan skapa ett behov av omorganisering).


Läs mer om förvaringslösningar och organisation
Det finns många artiklar och texter på nätet som handlar om att organisera och förvara pärlor. Likaledes är det en fråga som diskuteras återkommande på pärlforum (se t ex denna tråd). För dig som vill läsa mer att inspireras av, se bl a Beadwork.about.com, Bead Style, Jill McKay (seed bead storage), FMG, Home Jewelry Business Success Tips (scrolla ned till Beads), Ganoksin, Robin Atkins, Beading Daily, Art Bead Scene, CraftStylish, -- ja, bara en enkel sökning på bead organzing kommer att ge ännu fler träffar på nätet.

I sin blogg har Eni beskrivit hur hon förvara sitt material i separata askar, som sorteras in i lådor, vilket bl a gjorde det lätt för henne att plocka fram det material hon behövde då hon var sängliggande och inte kunde pärla vid sin arbetsplats. Det är en sak som man kanske inte tänker på så länge man är frisk, men det kan vara bra att tänka på att portabla lösningar kan komma väl till pass vid många olika tillfällen även om man har en fast arbetsplats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.