sidor

torsdag 22 april 2010

Pärlsort: Biwapärlor och stick pearls



Vi tar historien från början. Biwa är en fyra miljoner år gammal sjö i Japan, som blev världskänd för högkvalitativ pärlodling. Här odlades de första japanska sötvattenspärlorna och efter många försök kunde kommersiellt gångbara pärlor skördas på 1930-talet. För att odla fram pärlorna användes musslan Hyriopsis schlegelii (på engelska Biwa pearly mussel). Biwa pärlorna saknade "kärna" och bestod därför av enbart pärlemor, vilket gav dem en stark skimrande lyster. Dessutom kunde de ha färger, som saknades hos de äkta saltvattenspärlorna. Biwapärlorna blev mycket eftertraktade. När de försvann på 1970-talet berodde det på föroreningar: industrialiseringen av landet betydde slutet för den japanska pärlodlingen (vissa oroar sig för att även Kina kommer att råka ut för detta öde).

Biwapärlornas popularitet bidrog till att alla odlade sötvattenspärlor började kallas för just biwa, oavsett var de kom ifrån. De pärlor som idag kallas biwapärlor kommer mer eller mindre uteslutande från Kina, så som de infärgade pärlorna på fotot ovan. Gemensamt för dem är att de har ofta organiska former, som kommer sig av att de saknar en kärna att formas slätt runt (jämför keshipärlor). Vissa biwapärlor säljs även under epitetet stick pearls eller biwa sticks. Dessa ser, som namnet antyder, ut som pinnar, vilka ibland sitter ihop i olika former. Biwa/stick pearls säljs i naturliga färger eller blekta vita, men minst lika ofta färgas de in i olika nyanser.

Numer har kinesiska pärlodlare även börjat att använda Hyriopsis schlegelii (biwa pearly mussel, eller pond butterfly mussel som den heter i Kina). 1997 importerades de första biwamusslorna från Japan och idag står den och en korsning för ca 30 procent av produktionen. och pärlor från dessa musslor kallas biwapärlor pga av musslans namn snarare än var de odlats. Vissa pärlor kallas därför biwapärlor baserat på musslan de kommer från.

Behöver du inspiration för att använda biwapärlor? Se Smycken med biwapärlor.


Källor:
Fire Mountain Gems Encyclo-BEADia: biwa
Fire Mountain Gems: Shape chart - gemstone, coral and pearl beads
Pearl-Guide.com: Freshwater pearls
Pearl-Guide.com: Innovation Continues in Chinese Freshwater Pearl Culture
Rings & Things Gemstone Index: pearl
Wikipedia: Lake Biwa
WWF: Lake Biwa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.