sidor

tisdag 16 februari 2010

Hållbar utveckling: Korall -- ett hotat smyckesmaterial?


När jag växte upp var korallen en viktig miljöfråga. Korallsmycken var populära souvenirer från utlandssemestrarna, vilket började kritiseras av miljöorganisationer då hoten mot världens korallrev uppmärksammades. Sedan dess har många korallarter rödlistas och viktiga korallrev fredats och satts under övervakning. Ungefär 2 000 arter är upptagna i CITES appendix II och är därmed pålagda speciella restriktioner vad gäller skörd och handel.


Koraller för smycken
Men en typ av korall är inte uppsatt på CITES, FN:s lista över utrotningshotade arter: smyckeskorallerna, de kommersiellt viktigaste. På engelska är Corallium rubrum med flera närbesläktade röda och rosa arter kända som precious coral. De är den röda äkta smyckeskorallen, som räknas till ädelstenarna. 13-25 mars ska representanter från hela världen mötas i Doha för att diskutera ytterligare arter att lägga till listan. Totalt används ca 30 olika arter av korall i smycken, varav sex stycken beräknas hamna i appendix II. Detta är något som föranlett diskussioner: förespråkare av skydd för korallen har bl a lanserat kampanjen "Too precious to wear", medan kritiker menar att detta är överdriven skräckpropaganda. Bl a David Federman från amerikanska tidskriften Colored Stone har skrivit om läget i artikeln Corralling Coral.


Argument för listning
Förespråkarna lutar sig mot expertis, främst amerikansk och europeisk, som menar att korallreven fortfarande är starkt hotade och skörden av korall är en betydande del av hotet. En reglering av de kommersiella korallarterna behövs för att de inte ska försvinna eftersom uttaget av korall hindrar populationerna från att föröka sig och hålla sig på en hälsosam nivå. Enligt Coral Reef Alliance används ibland även hårdhänta metoder vid utvinning av korall, som inte bara betyder att korall avlägsnas utan även att hela habitatet skadas. Världsnaturfonden, WWF, och SeaWeb menar att Corallium överfiskas och en reglering är nödvändig då uttaget av korall bl a för smyckestillverkning har en negativ effekt på reven och t o m kan leda till utrotning. En reglering skulle inte stoppa användandet av korall: skonsam och hållbar skörd skulle fortfarande vara tillåten.


Argument mot listning
Det finns så klart även många kritiker och dessa finner vi främst bland industrin, som handlar med korall, personer som försörjer sig på att skörda korall (från Italien till Taiwan) samt smyckesdesigners som använder korall i sina smycken. Dessa menar att korallerna visserligen bör skyddas, men att listningen är överdriven och att det saknas användbara kontrollsystem. Vissa parter menar att de kan visa, med hjälp av vetenskaplig expertis på området, att de går varsamt fram så att reven inte utarmas eller skadas av skörden.

De menar även att en rödlistning av Corallium skulle innebära att andra korallarter med diffust ursprung, som inte regleras av listan, skulle börja cirkulera i större omfattning på bekostnad av den ädla korallen. Redan idag använder många pärlare, t ex bamboo coral (Isididae) som färgas rosa eller röd för att imitera smyckeskorall eller likaledes färgade sponge coral. Många gånger med begränsad information om hur korallen behandlats med infärgning, blekning, vax eller andra s k ädelstensbehandlingar för att förbättra utseendet, något som är ett stort problem inom ädelstenshandeln. Begränsningar i handeln med smyckeskorallerna skulle snedvrida konkurrensen till förmån för olistade koraller med dålig dokumentation. Det var denna typ av invändningar, som i sista minuten stoppade korallarterna från att listas 2007.


Korall i pärlbutiker
I Sverige är korall inte helt vanlig i pärlbutiker, även om den förekommer. Betydligt vanligare är den då i de större amerikanska butikerna. Det är dock inte den äkta röda eller rosa korallen, utan främst sponge och bamboo coral som säljs. Om detta skriver t ex butiken Rings & Things i sitt Gemstone Index:
"Many people think coral, like ivory, must be protected and/or is an endangered species. However, the few threatened coral reefs are monitored by international law. Furthermore, research shows that at current harvesting levels, even the Great Barrier Reef's coral is sustainable; in other words, it replenishes itself at a rate equal to or greater than it is collected. While some types of coral grow extremely slowly (at a rate of only about three centimeters every 20 years!), other branching varieties are estimated to grow up to 10 centimeters each year. Live coral for aquariums currently is more profitable to harvest than dead coral for jewelry. "

Med andra ord finns här minst två olika synsätt på frågan om korall idag är etiskt riktigt att använda i smycken. Du kommer att finna de som fördömer användandet likväl som de, som anser det helt ok.

Men glöm inte att göra skillnad också mellan arterna -- något som dock inte är helt lätt då de namn på korall som används i handeln inte alltid synliggör vilka arter det faktiskt rör sig om.


Fotnot: korallpärlorna på fotot är färgad bamboo coral.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.