sidor

måndag 4 januari 2010

Nybörjare: Besegra "nybörjarnojan"!


För eller senare brukar de flesta nybörjare bli självkritiska eller tappa självförtroendet för sitt skapande: "Alla andra gör så vackra/snygga/avancerade/komplexa smycken utom jag." Att känna så är förstås inte konstigt eftersom man inte kan allt när man är ny och vi har alla en olika lång inlärningskurva, vilket beror på en mängd faktorer så som mängden tid vi har att lägga ned på pärlarbete var dag, vilka tekniker vi är intresserade av, hur snabbt vi lär, hur mycket nytt material vi har råd med, hur lätt vi har att hitta intressanta projekt mm att lära av osv. Men att tappa för mycket förtroende för sitt eget arbete kan leda till att man tappar lusten eller inte vågar visa upp sina alster för andra.

Så vad kan man då göra åt det? Jag anser mig inte sitta inne med några universalknep, men vill poängtera några saker, som jag känner nybörjare ibland fastnar på.


Acceptera
Först måste du acceptera att du är nybörjare. Du måste börja från grunden och bygga uppåt. Självklart kan du inte samma saker som en person som sysslat med pärlor i många år -- och så har det även varit för dem en gång i tiden. När du var liten, satte du dig för första gången på en cykel och trodde du kunde cykla utan att öva? Kan du läsa detta för att du en dag satte dig ned framför en text och började? Nej, allt det vi kan det kan vi för att vi har övat och tränat, tränat och övat. Det är inte annorlunda med pärlor.


Gör objektiva jämförelser
De där "alla andra" som gör mycket bättre och snyggare saker, vilka är de egentligen? Tänk på att de du jämför dig med kan ha åratals med erfarenhet, kunskap och träning än du i bagaget. Konstigt vore väl då om de inte kunde göra med avancerade arbeten. De avancerade arbetena står lätt ut i t ex ett galleri, vilket gör att du kommer att minnas dessa bättre än alla de smycken du ser av andra nybörjare på din egen nivå. Då är det lätt att känna att man är den ende som gör så "simpla" smycken eller använder "nybörjaretekniker". Men det är inte sant.

Dessutom är det oftast lättare att vara självkritisk än att se svagheter i andras alster (om du inte är arrogant och övermodig, men då har du helt andra problem än nybörjarnoja). Därför upplever vi lätt andras smycken som finare än våra egna -- medans andra ser det precis tvärtom: någon du tycker gör finare smycken än du, tycker säkert att dina smycken är finare än hennes. Dessutom kan det helt enkelt vara så att du inte ser de detaljerna i andras smycken och det är ofta omsorgen om detaljer som gör skillnaden mellan ett bra och ett medelmåttigt resultat.

Som 80-talist känner jag mig inte tyngd av Jante, men han är värd att nämna. Inte minst kvinnor i vissa åldrar har vuxit upp i en kultur som förminskat det kvinnliga skapandet och tron på sig själv. Acceptera inte Jantelagen, vare sig det är du själv eller andra som lägger den på dig!


Använd rätt material
Och om du nu tränat och tränat, men det ändå inte blir bra? Felet behöver rakt inte ligga hos dig! Två saker kan inverka här och det första är materialet du använder. I början kan det vara bra att köpa lite billigare material innan man vet om det är en hobby man vill fortsätta med, men billigt är inte alltid bra. Vissa sydda tekniker är väldigt känsliga för ojämnheter i pärlorna. Även om de inte ser så ojämna ut så kan de göra ditt pärlarbete ojämnt, bubbligt, missformat och svårt att få rätt trådspänning på. Billig smyckesvajer är styv och kan göra att ditt halsband inte hänger lika fint som de du ser i pärltidningarna. Fel trådval kan göra arbetet hopplöst att försöka färdigställa. Fel form på pärlorna kan göra att hela arbetet blir oformligt eller inte går att sy som i instruktionerna. Ett tungt lås kan få ett lätt halsband att ligga helt fel runt halsen. Och så vidare.

Rådfråga andra pärlare eller butiker om du är osäker på vad du ska köpa. Läs dig till vad olika saker ska användas till och vilka skillnader det finns i kvalitet. Ibland är det inte stor skillnad mellan lågbudget och lyx, men ibland kan det göra skillnaden mellan att lyckas eller misslyckas med ett arbete.

Den andra saker är att använda rätt undervisningsmaterial. Försök finna flera olika beskrivningar till samma teknik för ett sätt att beskriva saker passar inte alla. Dels kan du leta efter flera olika skrivna instruktioner, men testa även vilket sätt att lära som passar dig bäst. Vissa läser sig bäst till information, andra behöver bilder och vissa behöver rörliga bilder (video -- tack vare ny teknik hittar du mycket på nätet) eller en lärare framför sig. Se denna lilla text för exempel på detta.


Våga misslyckas
Att misslyckas betyder inte att man är misslyckad eller en dålig pärlare. Även proffsen, experterna, misslyckas ibland. Ja, faktum är att de troligen misslyckas oftare. Dels för att de vågar misslyckas och vet att det är en del av arbetet, men också för att de vet att en miss kan leda in på nya vägar och skapa en design som utvecklar sig nästan av sig själv. Misstag och misslyckanden har alltid varit en öppning för nya lösningar. Experterna experimenterar mycket och det leder till missar lika ofta som lyckade lösningar, varav de senare beror på de förra. Proffsen har också många UFO:n, dvs Un-Finished Objects, som ibland kan bli liggande p g a just misslyckanden.


Våga ta kritik
Konstruktiv kritik, även om den kan svida, hjälper dig att komma vidare. Den kan peka på dina svaga och starka sidor så du vet vad som bör arbetas mer med och vad som du kan bra. Den kan ge förslag på hur du kan utveckla din design och vad som gör dina arbeten unika. Utan kritik är det svårt att se våra egna alster utifrån och vi får inte de perspektiv som nya ögon kan ge.

Men se till att verkligen få konstruktiv kritik. Försök hitta någon du vet vågar vara öppen och ärlig mot dig. Snälla personer i din omgivning kommer alltid att säga att det du gör är fint, elaka och avundsjuka personer kommer alltid att kassera och förminska din prestation. Det kan vara svårt att få bra konstruktiv kritik dels för att alla inte vet hur man ger det och dels för att alla inte vågar ge det -- inte alla kan nämligen ta emot konstruktiv kritik. Om möjligt, hitta en eller flera personer som dels förstår sig på pärlande/smyckestillverkning (kan hantverket åtminstone till en viss del) , som vågar vara uppriktig mot dig och som kan ge dig kommentarer som verkligen är konstruktiva. Våga också själv vara en person som kan bli den typen av god kritiker åt andra.


Spara dina alster
Det är allt som oftast svårt att se sina egna framsteg. Inte minst för att de är just stegvisa. Du blir inte en bra pärlare över en natt, men när det väl händer så kanske du inte känner det eftersom du inte tagit ett stort steg utan många, många små. Ett bra sätt att se sina framsteg är att spara sina alster. Då och då kan du ta fram något av det första du gjort och jämföra det med vad du gör idag. Titta noga och fundera på vad du förbättrat. Vissa saker kan du se direkt, t ex graden av komplexitet, mer balanserad komposition eller svårighetsgraden på använd teknik, medan andra är mer diskreta om än lika viktiga, t ex prydligare avslut, jämnare öglor eller jämnare kvalitet. Att jämföra då och du på detta vis kan tydliggöra det där stora steget du missade när du "tog" det.

För jag lovar, så länge du engagerar dig i din nya hobby och tar dig tiden att skaffa erfarenhet genom arbete, så kommer du att göra framsteg på framsteg. Ibland kommer små bakslag och misslyckanden, men de är också ett sätt att ta sig framåt. Det kommer alltid att finnas de som sysslat med pärlor längre tid än du och som gör avancerade arbeten du beundrande känner att du aldrig skulle kunna göra, men så känner alla, oavsett erfarenhet. Det du gör är inte dåligt för det så du ska inte lägga det på dig själv.

~*~

Nybörjare är den senaste kategorin i pärlbloggen, som speciellt riktar sig till dig som vill börja pärla eller tillverka smycken, men kanske inte vet var du ska börja. Flera äldre inlägg har redan fått nybörjare som ny etikett och under v. 1 kommer fler inlägg direkt riktade till nybörjare att dyka upp.

3 kommentarer:

  1. Tack för alla goda råd. Den här sidan är redan en favorit som jag kommer återvända till igen och igen. Precis den sortens info som jag (en total smycke-novis!) behöver, och nu känner jag mig redan modigare. :)

    SvaraRadera
  2. Du är ett fynd, Maneki! Fruktansvärt insatt och dito generös att dela med dig! Hurra!

    SvaraRadera
  3. Du är ett fynd, kvinna! Fruktansvärt kunnig och dito generös. Hurra för Maneki!

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.