sidor

måndag 4 januari 2010

Lästips: Pärltidningar


Det finns en stor mängd med pärltidningar där ute -- åtminstone om du inte begränsar dig till att läsa på svenska. Vissa tidningar har ett brett spektra av projekt medan andra är mer specialiserade, t ex på vissa tekniker, material eller svårighetsgrader.


Tidskrifter för pärlare och smyckesmakare
I kolumnen till vänster, en bit ned, så finner du en länklista till ett antal tidningar på temat pärlarbete eller smyckestillverkning. Det är definitivt ingen komplett lista -- många icke-engelskspråkiga tidningar saknas då jag inte talar så många språk att jag hittat dem -- men ger en viss fingervisning om hur många titlar det finns.

Eftersom alla tidningar har något av sin nisch, speciellt de amerikanska som konkurrerar med en mängd andra tidningar i samma genre, så handlar det mesta om att hitta det som passar en själv. Min rekommendation brukar vara att dels titta på tidskrifternas hemsidor och dels höra med andra pärlare/smyckesmakare, vilka tidningar de gillar. Observera dock att rekommendationerna inte alltid kommer att passa just dig: många tidningsläsare på de svenska forumen sysslar t ex med sydda tekniker och föredrar därför titlar som Beadwork och Bead & Button (populärt förkortad B&B).

Tycker du om att arbeta med metall och guld-/silversmide så passar Art Jewelry eller Jewelry Artist/Lapidary Journal dig bättre än Perlen-Poesie, Beadwork och B&B, vilka till stor del -- men inte uteslutande -- handlar om sydda tekniker. (Av de tre är B&B den kanske mest varierade.) Vill du läsa en tidning med hög status så är däremot B&B troligen ditt val. För trådarbete så finns Step-by-Step Wire Jewelry samt gamla nummer av numera nedlagda Wire Jeweler. Nybörjaren eller den som bara föredrar trädda smycken eller andra "enklare" och inte så tidsödande tekniker dras troligen till Stringing och BeadStyle eller Step-by-Step Beads -- eller kanske Stampingtons nya Jewelry Affaire, om du gillar mixed media, återvinning och vintagestuk/"shabby chic". Den som gillar cross-weaving och den japanska stilen plockar gärna åt sig Beads Friend, Beads Bee eller My Beads Style. Även om hon inte kan läsa japanska (japanska pärl- och hobbyböcker har varit trendiga bland amerikaner, åtminstone tidigare). Handarbetaren gillar kombinationen i Jill Oxton's Cross Stitch & Beading. Och den som gillar mixed media, altered art och konstnärliga smycken blir lätt sugen på Belle Armoire Jewelry.

Andra titlar som Bead & Beyond, Bead Unique, Creative Jewellery med flera har ett innehåll som är mer blandat och kanske passar dig som vill inspireras av olika tekniker snarare än fokusera på en viss inriktning. Tidningar med blandat innehåll är inte minst vanliga utanför USA eftersom en mindre marknad gör det svårare att få lönsamhet i en nischad tidning.

Vissa pärltidningar/utgivare utkommer även med specialnummer med specifika inriktningar. Beadwork (Interweave), Bead & Button (Kalmbach) och Belle Armoire (Stampington) är exempel på detta. Några specialnummer är speciellt för nybörjare. T ex har B&B utgett en tidning med grunderna i sydda tekniker och Beadwork har flera nummer av Easy Wire. Andra specialare kan ha teman som tävlingsvinnare, Marie Antoinette, cubes, armband, årets bästa projekt osv. Interweave har gett ut Beads 2008 och Beads 2009, som är en årlig genomgång av trender, pärlnyheter, adresser till pärlbutiker, listor över pärlgrupper/-föreningar och mässkalendarium blandat med en handfull projekt.


Allmännare tidskrifter
Förutom tidningar, som renodlat fokuserar på pärlarbete eller smyckestillverkning så kan du även finna enskilda projekt inom områdena i mer allmänna pyssel- och hobbytidningar. Ett exempel är Polymer Café, som specialiserar sig på polymerlera -- något som brukar resultera i tidningar med flera smyckes-/pärlprojekt per nummer. Belle Armoire är en tidning som fokuserar på s k wearable art, vilket kan inkludera smycken -- speciellt med textila material -- (de har även en systertidning som är renodlat om smycken: Belle Armoire Jewelry). Det finns även pysseltidningar som brittiska Crafts Beautiful (samma förlag utger Make Jewellery). Om en tidning heter t ex Craft Stamper tror du som smyckestillverkare kanske den inte är för dig, men du kan ändå finna att det är en tidning som oftast har åtminstone ett smyckesrelaterat projekt. Andra pysseltidningar är mer fokuserade på pärlarbeten som inte är smycken.

Ibland kan du även hitta enstaka projekt eller ren inspiration i t ex handarbets-/sömnadstidningar och hantverks-/slöjdtidningar (t ex Hemslöjden). Är du historiskt inspirerad kan även populärhistoriska och populärarkeologiska tidskrifter vara en källa till smyckesbilder. Har du tur kanske du även finner artiklar, som handlar just om smycken eller pärltillverkning.

Vissa tidskrifter, som Ornament och Crafts magazine handlar mer om intervjuer med smyckestillverkare och hantverkare, trendkoll, utställningar med mera. De kan passa dig som söker inspiration, vill ta del av konstvärlden eller bara ha koll på vad som händer i området. Hit hör även svenska tidningen Hemslöjden. På svenska finns en branschtidning från en samarbetsorganisation för urmakare och guldsmeder/smyckesbutiker, Tid & Smycken. Själva branschtidningen är förbehållen organisationens medlemmar, men det finns en konsumentvariant, som alla kan ta del av. Denna är i princip ett "reklamblad" för branschen, men kan ge hintar om smyckestrender med mera.


Inköpsställen och prenumerationer
Ett urval av pyssel-/hobbytidningar, främst på svenska och engelska, kan du finna i butiker specialiserade på just tidskrifter (t ex Press Stop eller större Pressbyråer -- se även Interpress hemsida). Gå gärna dit om du är osäker på vilken tidskrift som passar just dig, eftersom där många gånger finns en möjlighet att kika på innehållet på ett sätt som inte går om du beställer över nätet. Det är ofint att läsa en tidning utan att köpa den, men att bläddra lite lätt handlar mer om att kolla ifall det är en produkt som passar dig eller inte.

Utöver det är det oftast enklast att köpa tidningar direkt från utgivarna. Observera dock att vissa av dem kan ha relativt dyr frakt då papper är tungt och vissa enbart skickar försäkrade försändelser. Du kan också prenumerera på tidningar direkt. Föredrar du att inte göra affärer över gränserna kan exempelvis ovan nämnda Press Stop eller Tidningsbutiken förmedla prenumerationer, men var beredd på att det blir dyrare.

Ofta kan det löna sig rejält att prenumerera, speciellt jämfört med att köpa lösnummer i Sverige. Lösnummer är däremot ett perfekt sätt att lära känna en tidning och jämföra olika tidskrifter för att se vilken som passar just dina intressen, stilar, ambitioner och kunskapsnivå.

2 kommentarer:

  1. Step-by-Step Beads blev tyvärr nerlagt för några år sedan i samband med finanskrisen.
    Tyska Perlen-Poesie ska ges ut i helt engelskspråkig upplaga fr o m september 2013. PP publicerar projekt av kända pärlare som inte så ofta förekommer i BB och Beadwork, med ursprung i Väst- och Öst-Europa, Japan osv, men även av de mest kända amerikanarna. Deras artiklar som handlar om allt möjligt i anslutning till pärlor håller mycket hög klass. Mycket bättre än BBs tycker jag. Däremot har BB större variation på tekniker bland projekten. Milka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, texten börjar bli lite gammal nu -- det känns som att mycket ändrats på ett par år: länklistan på tidskrifter som finns i vänsterkolumnen uppdaterades nyligen och då fick flera titlar tas bort (medan andra samtidigt tillkommit). Samma sak med blogginlägget om e-tidskrifer -- efter att det skrevs bredde surf- och läsplattorna ut sig så nu är utbudet mycket större och de tekniska lösningarna bättre.

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.