sidor
▼
torsdag 29 oktober 2009
Mönstertips: "Berries and vines"
Jag har valt att presentera detta mönster som "berries and vines", men denna klassiska variant av RAW-kedja går oftast inte under det namnet. Jag tyckte dock att det på ett bra sätt beskriver hur mönstret ser ut -- en slingrande längd av seed beads med runda pärlor som smyckar den på sidorna likt bär på rankor.
Tips: Med vita vaxpärlor, shell pearls eller liknande så skapar du snabbt ett enkelt och romantiskt halsband till bruden.
Modellen är som sagt ett allmänt och utbrett "mönster", som du kan finna på många håll. Självklart betydde det är när jag väl blev inspirerad att skriva om den så fann jag ingen bra hemsida med instruktioner. Mitt favorithalsband hade t ex försvunnit från hemsidan där den fanns beskriven tidigare (Beadsmania). Därför ska jag istället själv beskriva hur du syr denna kedja och det på två olika sätt: i 2-needle Right-angle weave (RAW)/cross-weaving, som är det vanliga sättet, samt i single-needle RAW.
Som vanligt kan du klicka på fotona för en förstoring.
Beskrivning: 2-needle RAW
Mät upp en lagom trådlängd. Använder du en tunn tråd så trär du på en nål i varje ände. Med Illusion cord och liknande trådar behöver du inte nålar. Börja med att trä upp ett antal pärlor, som ska bilda öglan i änden av ditt armband eller halsband. Hur stor ögla du vill ha beror på bl a val av lås. Här har jag använt 9 pärlor. För pärlorna till mitten på tråden och sy igenom yttersta pärlan på höger sida med nålen i din vänstra hand så att trådarna korsas i pärlan. Dra åt.
Nu börjar du att sy din kedja:
Trä upp seed beads på vänster nål. Hur många beror på storleken på dina runda pärlor. Till en 6 mm pärla är 6 stycken japanska seeds lagom, men vill du ha en längre slinga är 7 st också ok. Öka eller minska antalet om du använder runda pärlor i en annan storlek. Till 4 mm pärlor är t ex 4 seeds lagom.
Trä upp en rund pärla på höger nål och för sedan nålen genom den sist påträdda seed beaden på vänster sida så att trådarna korsas.
Trä upp seed beads på nålen, som nu befinner sig på din vänstra sida. Trä upp en rund pärla på höger nål och korsa genom den sista seed beaden.
Upprepa tills du nått smyckets längd. Varannan gång träs den stora pärla på till höger och varannan gång till vänster.
Beskrivning: single-needle RAW
Börja med att trä upp lagom med pärlor för att göra en ögla i början av ditt smycke. Gå igenom alla pärlor en gång till och gör en knut (kirurgknut). För nålen genom ännu en pärla och dra lite i tråden så att knuten döljs i pärlan. Nu kan du börja sy slingan.
Börja med att ta upp seed beads (för antal, se ovan) följt av en rund pärla. Sy igenom samma pärla som tråden kom ut ifrån i föregående ögla. Sy i samma riktning som tråden går ut. Dra åt tråden och sy sedan åter igenom alla seeds du nyss plockat upp. Dra åt tråden.
Plocka upp seeds följt av en rund pärla. Sy igenom samma pärla som tråden kommer ut ifrån. Sy i samma riktning som tråden går -- notera att du denna gång alltså syr åt "andra hållet" jämfört med föregående gång. Dra åt tråden och sy sedan åter igenom alla seeds du nyss plockat upp. Dra åt tråden.
Upprepa tills du nått smyckets längd. Notera att du alltså varannan gång kommer att sy i en cirkel motsols och varannan gång i en cirkel medsols.
Om du är osäker på hur du ska sy så finner du instruktioner till single-needle RAW bl a hos Bead & Button (pdf-fil), FusionBeads och Beading Daily. Single-needle kan i början kännas svårare än 2-needle eftersom du måste byta håll för varje omgång du trär på nya pärlor, men när du väl lärt dig det så har tekniken bl a den fördelen att du får ett stadigare och säkrare arbete då du passerar genom flera av pärlorna två gånger, vilket betyder att de hålls samman med dubbelt så mycket tråd som när du syr 2-needle.
Variationer
I sitt grundutförande består kedjan av runda pärlor och seed beads på rad (se blå-turkos armband ovan), men det är en modell som med fördel kan varieras på olika vis. I det orange armbandet ovan har jag t ex gjort picoter mitt på bågarna av seeds och i det juliga röd-vita armbandet har jag istället gjort picoter på hälften av de stora pärlorna. I japanska My Beads Style 12 görs en ring, som påminner om "jularmbandet", men med en andra slinga, som sys i nederkanten av picoterna.
En helt annan variation finner du i armbandet Brio där seed beads bytts ut mot bicones och de runda pärlorna mot brioletter. Du kan även distansera dig mer från grundmodellen genom att använda mer än en storpärla, se Torsade och Vine Ring. Notera att du då får en mycket luftigare design och att det kan sluta med att slingan slutar, ja, slingra sig. För att få en slingra måste ena sidan alltid vara längre än den andra, dvs bågen av seed beads ska alltid vara antingen längre eller kortare än längden på storpärlorna. Smycken som görs efter denna princip, med olika antal pärlor på de två sidorna, hittar du ofta på inte minst japanska mönstersajter.
1 kommentar:
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Så vackra ting du skapar!
SvaraRadera