sidor

onsdag 28 oktober 2009

Inspiration: Grupprojekt -- gemenskap, pedagogik och välgörenhet

Grupprojekt kan startas av många olika anledningar och se ut på lika många olika sätt. Den gemensamma nämnare är att det handlar om att arbeta med pärlor eller smycken tillsammans, antingen för att skapa ett gemensamt verk eller utgår från en gemensam startpunkt.


Välgörenhet
En vanlig anledning för att göra grupprojekt är välgörenhet. Ett stort eller litet verk skapas där varje deltagare bidrar till en del. Verket auktioneras eller lottas sedan ut och alla pengar som samlas in går till ett på förhand aviserat ändamål. Sådana projekt kan se ut på många sätt. I USA är pärllapptäcken (bead quilts) vanliga då det är ett lätt sätt för många personer att skapa en lapp som kan fogas samman i ett helt täcke. Se t ex Bead-it-Forward Beast Cancer Quilts, som Jeanette Shanigan står bakom. I England så har UK Beaders under tre år skapat ett årligt berlockarmband där varje deltagare skapat en pärlberlock i sitt val av teknik: här finns trådarbete, sydda tekniker och lampwork representerat i ett och samma armband.

Circle of Hope är Fire Mountain Gems projekt där pärlmakare från hela världen kan donera egentillverkade pärlor, vilka monteras ihop till ett halsband. Varje år trycks ett foto på halsbandet upp i deras nya katalog och sedan säljs pärlorna på hemsidan under Beads for a cure. (Notera att om du vill delta accepterar de pärlor t o m 13 november 2009.)

Även Pink Ribbon Turtles, ett årligt återkommande projekt av Jena Tuntas, har delvis blivit ett grupprojekt där det några år funnit sköldpaddor där en pärlbrodös var skapat en fjärdedel av sköldpaddan.


Till minne/utställningar
Ett grupprojekt kan också skapas till minne av något eller någon. Det kan som ovan användas i en insamlingskampanj, men kan också ställas ut som en del av en museiutställning eller minnesmonument. Ett konstverk med andra ord. Det har t ex gjort med det amerikanska Bead Quilt Project, som hedrar minnet av terrorattackerna i New York 2001.


Pedagogik
Grupprojekt kan också har pedagogiska syften, vilket exempelvis varit tanken bakom Jeanne Leffinwells Million Bead Project. I samarbete med 22 skolor fick barn väva pärlor till bitar som sattes samman till en stor pärlmosaik. Syftet var att åskådliggöra för barnen exakt hur mycket ett så abstrakt stort tal som en miljon verkligen är. Att arbeta med pärlor gjorde också att barnen fick arbeta med geometri när de tillsammans designade mosaiken och räkning när de vävde (visst antal pärlor både på längden och bredden). Och då har jag ännu inte nämnt de rent kreativa och lekfulla sidorna eller hur pärlandet ökar finmotoriken. Projektet innebar också ett samarbete mellan över 2 400 barn på olika skolor.


Gemenskap
Men grupprojekt behöver inte ha några direkta mål utöver att vara roliga och ett trevligt sätt att umgås. Många pärllapptäcken i USA görs t ex i pärlgrupper och -föreningar för så väl egna som välgörande ändamål. Ibland har de gemensamma teman eller mönster, ibland är de helt fria. För inspiration se t ex Beadlust. Vanligen görs rutorna i pärlbroderi eller sydda tekniker.

En annan typ av grupprojekt är de som inte går ut på att skapa ett gemensamt verk utan snarare att man har en gemensam utgångspunkt. Bead Soup Parties/Beading Bees, som jag beskrivit i Ha kul med pärlbyten, är ett exempel på ett kul grupprojekt för ett gäng pärlare som samlas för en träff.

Också bara en sån sak som att sitta i grupp/på workshop och lära sig något nytt eller arbeta med samma kit eller mönster kan vara ett roligt grupprojekt. Att alla sitter med samma sak kan i sig skapa en känsla av gemenskap, inte minst blir det ofta så att olika personer bidrar till de enskilda verken genom att ge hjälp och tips, byta pärlor osv.

Även utmaningar (se Är du redo för en utmaning?) -- och då speciellt grupputmaningar där alla samlas kring samma teman -- kan vara exempel på projekt där gemenskapen står i centrum. Faktum är att grupputmaningar ibland kallas just grupprojekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.