sidor
▼
fredag 28 augusti 2009
Färger och finishar: Opal/opalint glas
Smaken är som sagt som baken och det gäller även opalglaspärlor. Ja, kanske speciellt opalint glas: vissa älskar det och andra hatar det. För min egen del har intresset för dessa speciella nyanser kommit först på senare tid. Många opalfärger känns somriga, men beige, bruna, gröna och vissa blå nyanser passar även bra som höstfärger. Inte minst som accent.
Vad är opal?
Opal är -- med undantag för fire opal -- en benämning på halvtransparenta färger i glas. Namnet kommer inte helt oväntat från den vackra ädelstenen, som ofta är "halvopak".
De finns i flera nyanser, från skirt mjölkigt vitt till mörkt gräsgrönt. Vissa är mer transparenta än andra så att medan exempelvis Swarovskis white opal mest liknar vatten som någon hällt några droppar av mjölk i så verkar andra nyanser nästan opaka. Håller du upp pärlan mot en ljuskälla så märker du dock att ljuset kan skina igenom glaset, även om det ser ganska opakt ut, till skillnad från en pärla med riktig opak färg. Nedan kan du se skillnaden i transparens mellan en kattpärla i opalit och en i vit opal. Notera hur det svarta sammetsbandet syns igenom den vänstra katten som en mörkblå rand, men inte genom den högra.
Opalfärgernas speciella "halvtransparens" gör att de också med fördel kan ges olika coatings. På fotot ovan kan du exempelvis se en oval swarovskisten i white opal volcano (bättre bild på den hittar du här) samt bicones i violet opal 2xAB respektive satin. En klassiker i swarovskis sortiment var även white opal sky blue, som dock inte är med på bild. Personlig är jag förtjust i opalfärger med en accent av picasso (en marmorerad yteffekt, som används på delar av en pärla likväl som över hela). Mycket fint till höstsmycken, som jag inledningsvis nämnde.
Speciella opalvarianter
En känd typ av opalglas är opalit, också känt som sea opal, "månsten", opaliserat glas med mera. Mer om opalit kan du läsa här. Opalit skiftar lite mer än andra "vanliga" opalglas i olika nyanser, inte minst beroende på underlag, och har en gulaktig underton. Förutom den vanliga vita opaliten så finns det också en rosa opalit. Båda skiftar i ljusblå nyanser och har samma gula underton.
En annan typ av opalglas, som skiljer ut sig, är de smyckesstenar med inslag av folie som går under lite olika namn; allt från (simulated) fire opal till enbart "stones with silver foil". De har samma gula underton som opalit, men kan i övrigt ha lite olika färger. Rosa är kanske vanligast. Glaset har inslag av silverfoliebitar och glasfläckar för att simulera variationen i äkta opal. Ovan ser du glaset i både blå och rosa färgställningar.
Vi ska heller inte glömma bort vackra fire opal. Namnet har färgen, som varierar i olika gula och orange toner, fått efter den riktiga eldopalen, men trots detta så är fire opal en transparent färg som saknar andra opalfärgers mjölkighet eller ovanstående simulations fläckar och folie. Liksom många andra nyanser kan fire opal behandlas med olika yteffekter som AB, 2xAB, satin, picasso och matt/frostad yta.
1 kommentar:
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
De är vackra -jag gillar opalina pärlor! Tack, tack för vinsten i korsordstävlingen! Kör ett litet inlägg om det nu..Ha en fin vecka//Eva
SvaraRadera