sidor

onsdag 22 juli 2009

Pärltillverkning: Pärlor av metalltråd


Metalltråd finns i olika material och färger, vilket bidrar till att göra den idealisk för pärltillverkning. Glöm inte att det förutom rund tråd även finns fyrkantig, halvrund, platt och mönstrad tråd (med dragjärn kan du även göra mer udda former) -- för att inte nämna att du kan tvinna tråd i en eller flera färger. Beroende på färg och form på tråden kan samma mönster ge upphov till väldigt olika pärlor.

Här tänkte jag tipsa om lite olika metalltrådspärlor, både i "ren" metall och varianter dekorerade med småpärlor. Däremot tänker jag inte ta upp pärlor där metalltråden bara används som dekorativt inslag, som filigranpärlor eller faux cloisonné i polymerlera.


Spiraler
En enkel utgångspunkt för att tillverka pärlor är spiralen. Bara att snurra tråden om ett dorn och kapa kan ge upphov till enkla mellanpärlor. Men spiralen kan också utvecklas. Ovan syns exempelvis en "stritperle", som gjorts efter instruktioner i Karen Hørmann och Anette Ibs bok Sølvperler (recenserad här). Ser inte så intressant ut för sig själv, men uppträdd på ett halsband med andra likadana pärlor blir effekten stor.

Över en spiral kan även tråd lindas fritt (se kopparpärlorna och pärlan av dewdrop wire). En pärldekorerad variant av detta finner du i Lisa Niven Kellys Tornado Beads. Eller så kan du göra en rustik pärla genom att välja en platt, hamrad tråd, som i popnicutes Cocoon Beads.

Ännu ett alternativ är att "sy" ihop spiraler, som i shaktipajs Doric Column Bead. Eller så kapar du en kort sektion och böjer ändarna mot varandra så det bildas en "blomformig" pärla.


Pärlor med spiralverktyg
Med spiralverktyg (coiling gizmo, Twist n Curl etc) kan spiralpärlorna utvecklas ytterligare. Vanligaste pärlorna är kanske den raka samt den "snurriga" (se även Artistic Wire). De kan göras långa eller korta, täta eller luftiga (jämför den raka ovan med Holiday Wire Beads). En bra och inspirerande genomgång av olika varianter på dessa pärlor -- inklusive instruktioner -- finner du hos WigJig. Videotutorial har Auntie's Beads, som även visar hur du can "gizmocoila" med pärlor på tråden. Donna's Rocked Beads är ett annat fint exempel på pärlade varianter.

Du behöver inte äga ett speciellt spiralverktyg, det går bra att använda dorn och rundtänger istället à la Connie Fox. Notera även hur hon använder halvrund tråd, som i den färdiga pärlan nästan ser ut som silverpärlor. Se även Shimshonis pärlor av vågig koppartråd.


Cage bead och danish knot
En "cage bead" är en pärla som består av en luftig spiral och mest av allt påminner om en pärlbur (ja, de kan absolut användas som detta också). Även detta en grundform baserad på spiralen, som kan varieras på många sätt. Instruktioner hittar du hos exempelvis Wire Jewelry Lessons och Turtlebay Jewelry.

Korta sektioner av vida spiraler kan användas för att göra en Danish knot eller Love knot, vilka kan användas som pärlor.


Övriga pärlor
Du kan även göra "trasselpärlor" utan en stödjande spiral i mitten: det är bara att snurra och böja tills du är nöjd. Gör pärlan tät eller luftig. Dessa pärlor blir kanske mest lika bollar då det saknar ett riktigt, rakt hål genom dem så tänk på det när du gör dem. En tutorial på detta har vickgould/Jewelrylessons.com.

Något annorlunda pärlade trådpärlor står Barb Switzer för med sina Wire Framed Beads, som kanske ligger närmare pärlade pärlor än trådpärlor.

Du kan även blanda garn, tyg eller andra fiber med metalltråden, se vidare Pärlor av tyg, ull och tråd eller Wire Jewelry Lessons. Notera att de sistnämnda är mer tråd virat om en stomme än självständiga pärlor. Att vira tråd, med eller utan pärlor, runt en rullad pärla finner du även en variant på i Sculpted Metal Beads.

Eller så kan du använda metalltråd för att täcka en baspärla, så som den flockade pärlan på fotot ovan är täckt i vikingastickning/netting -- se mer om det här. Pärlburar, som sitter tätt om en pärla finner du i exempelvis Lantern Earrings och Spiral Cage Weave. För mer inspiration till tekniker som skulle kunna användas, se även Textila tekniker i metalltråd.

2 kommentarer:

  1. Vilken tjocklek på metall tråd ska man använda till stomme om man vill göra t ex ett trasselhjärta. Jag hade tänkt att bara använda tång som hjälpmedel.

    SvaraRadera
  2. Hej,

    0,8 mm är något av en "standardtjocklek" för stommar till trådarbete/coiling. Du kan, om du vill, använda lite tjockare tråd, men helst inte tunnare. Vid coiling brukar sedan en bra tumregel vara att tråden som viras runt stommen ska vara minst 0,4 mm tunnare.

    Använd gärna halvhård tråd och inte mjukglödgad till stommen för den är både stadigare och enklare att forma rakt och i bågar utan att de blir ojämna eller "buckliga". Lite jobbigare än helt mjuk tråd att arbeta med, men den har alltså sina fördelar. Däremot ska tråd som viras om en stomme helst vara så mjuk som möjligt för att vara enkel att arbeta med.

    Lite mer än du direkt frågade efter, men jag hoppas tipsen kan komma till nytta. ;)

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.