sidor

fredag 26 juni 2009

Lästips: Lär dig mer om färg och färgkombinering


Sandra Wallace: The Beader's Colour Mixing Directory. 200 colour schemes for beautiful beadwork. (2007, Search Press). 126 s.

*

Färg påverkar oss på så många plan så det är inte konstigt att det finns många hemsidor och böcker tillägnade detta (läs mer under Guide till färgteori och färglek samt Kul sajter för dig som vill leka med färgkombinationer). Det finns inte bara allmänna böcker om färglära utan även flera böcker riktade just till pärlare. Den bok jag läst och äger är skriven av brittiska Sandra Wallace.

Böcker om färg passar både nybörjare och proffs, både den som har svårt för att mixa färger och den som är van. För den som är ny och osäker så finns här många bra tips på vägen och grunderna i färglära beskrivs enkelt men samtidigt uttömmande. För den som är mer van vid att arbeta med färg kan boken ge inspiration till nya färgkombinationer och nya sätt att blanda färger då det är lätt att fastna i samma typ av färgval och kombinationer. En ny bok kan ge nya perspektiv, vilket alltid är lika välkommet, oavsett hur ny eller gammal man är på ett område.

Boken består av tre delar och inleds alltså med ett mer teoretiskt avsnitt om färger, toner, nyanser och proportioner. Här får du också lära dig de klassiska sätten att kombinera färg så som analoga kombinationer, treklang, fyrklang osv. Vissa avsnitt, som betydelsen av olika finishar samt tillbehörens effekt, är specifika för pärlare medan andra är mer allmänna, men pärlorna är alltid närvarande boken igenom.

Den bästa, och mest omfattande, delen av boken är dock den andra delen, som innehåller färgscheman. Där finns massvis av bilder på olika pärlverk, främst (sydda) smycken, indelat i kapitel som Cool, Neutral, Clean and fresh och liknande. Varje kapitel består sedan av ett uppslag, som har sitt eget specifika tema inom ramen för kapitlet. Till exempel hittar du under Subtle and moody teman som Faded roses och Dawn mist.

För varje smycke finns en kort text och sedan en grafisk analys av färgerna som använts i form av rutor som visar i vilken proportion de olika nyanserna använts, se exempelbilden nedan. Detta är en detalj jag tycker mycket om då det tydligt visar färgerna och proportionerna som använts i alstret. Det visar också tydligt hur färger kan smälta samman, tona ut eller framhävas beroende på vilka nyanser de är omgivna av.


Den avslutande delen av boken består av tio smyckesprojekt, som rent praktiskt ska illustrera hur ett smycke kan förändras beroende på vilka färger du väljer att göra det i. Projekten förutsätter dock att man redan är bekant med teknikerna som används för det finns inga steg-för-steg-bilder. Alla projekt visas i flera olika färgscheman, men bara ett av dem är ett foto resten är illustrationer.

Sammanfattningsvis kan jag bara rekommendera boken med glädje till alla som är intresserade av att lära hur man skapar vackra och spännande färgkombinationer för sina pärlkreationer. En perfekt teoribok för alla pärlare, som förhoppningsvis får dig att tänka mer på färg och våga kombinera mera i ditt pärlande.

*

Colour eller color? Wallace är engelska och hennes bok är därför skriven på brittisk engelska där colour stavas med u. Den amerikanska utgåvans titel är anpassad för USA-marknaden och heter därför The Beader's Color Mixing Directory. Utan u. Detta märker du även på andra boktitlar, beroende på om du köper den brittiska eller amerikanska utgåvan. Texten inuti boken brukar dock inte korrigeras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.