sidor

lördag 17 januari 2009

Teknik: Tvånålstekniker


Att sy med två nålar är kanske något som främst associeras med right-angle weave (RAW), även känt som cross-weaving, men faktum är att tvånålstekniker även kan användas vid tekniker som peyote, netting och ladder stitch. Nackdelen är att det kan vara lite klurigt i början att hålla rätt på nålarna och arbeta med dem samtidigt. Fördelen är att det i vissa fall förenklar tekniken. Beroende på vad du använder för tråd kan du i vissa fall skippa nålarna, vilket gör det lite enklare att hålla rätt på trådarna.


Peyote
En tvånålsstart var det som på sätt och vis äntligen fick mig att behärska peyote (se rosen på fotot: peyote ruffles med tvånålsstart). Fördelen med 2-needle peyote är att du på en gång syr de där luriga första tre raderna, som är det svåraste med peyote. En tvånålsstart passar också när du t ex syr russian leaves, som påbörjas i mitten för att sedan sy varje sida för sig. Enkla instruktioner till denna teknik finns hos Suzanne Cooper.

Du kan också sy peyote med två nålar på ett annat sätt, se Maria's Virtual Home. Denna teknik används för symmetriska mönster. Även Chis Prussing har instruktioner till två varianter av denna teknik, inklusive tvånålsstart.


Netting
2-needle netting passar när du ska sy ett symmetriskt mönster då du påbörjar både höger- och vänstersidan på arbetet samtidigt. I andra fall kan det vara enklare och snabbare att sy med en nål, som är absolut vanligast. Instruktioner hittar du hos Maria. Projekt för tvånålsnetting kan du hitta hos Bead-patterns.com: Black Diamond Bracelet, Heart Bracelet och Golden Moths Cuff Bracelet samt ett grafpapper.


RAW/cross-weaving
Att sy RAW med två nålar -- eller två trådändar om t ex fiskelina används -- är något som förekommer inte minst i japanska smycken och pärldjur samt vissa franska/holländska/ belgiska smycken, inte minst ringar. Det används speciellt när man syr med lite större pärlor. Grundläggande instruktioner, med bicones, kan du hitta på Pärlplatsen. Tekniken är också vanligare än ennålsvarianten för att sy pärlbollar, en klassiker i exempelvis sötvattenspärlor och grunden för att sy japanska pärldjur. Samma teknik används även för att göra "hugs and kisses" och fyrkantstekniken, som båda är dekorerade varianter av RAW.

Det finns en variant av cross-weaving som ibland kallas triangle-weave. För instruktioner, se Bead-patterns.com. Tekniken kan även sys med en nål.


Ladder stitch
Ladder används ofta som bas för t ex brick stitch och herringbone/ndebele, men i tvånålsvarianten används ofta i bl a franska pärldjur och viktorianska pärlbl0mmor likväl som i sydda smycken. Tekniken påminner om 2-needle RAW med den skillnaden att pärlorna läggs i rader och inte "på sidan". För en "tvånålsstart", en pärla bred, se Pärlplatsen. För att göra djur och blommor använder du samma teknik, men med metalltråd och flera pärlor i rad (för mer om denna teknik, se Pärlblommor eller gå direkt hit för exempel). Med plasttråd/fiskelina används tekniken också för att göra ponnypärlmotiv.


Pärlbroderi
Även i pärlbroderi kan två nålar användas för den teknik som kallas läggsöm eller couching, se Pärlplatsen för instruktioner. Den ena nålen och trådänden används för att trä upp pärlorna på och den andra, som ligger på baksidan av underlaget, används för att fästa tråden.

2 kommentarer:

  1. finns det någon mall på allt på denna bild?

    SvaraRadera
  2. Armbandet på fotot är min egen design så det går tyvärr inte att hitta något mönster på.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.