sidor

söndag 14 december 2008

Teknik: Basketweave, twining och netting


Det finns få saker jag gillar så som att arbeta med metalltråd, vilket kanske märks. Det finns många som gillar trådarbete, men ibland så verkar coiling dominera helt över andra tekniker. Själv föredrar jag andra tekniker än just coiling och de tänkte jag presentera idag. Jag hoppas att jag med detta kan öka även ditt intresse för dessa tekniker.

Basket weave och twining är närmare besläktade med varandra än netting. Vad de har gemensamt är dock att de kan användas både för metalltråd och fiber samt att de är vanliga i korgtillverkning. Namnen kan ibland variera: jag har valt de som jag är van vid att se dem kallas. Det finns inte så mycket gratisprojekt så jag har fokuserat på en mix av projekt som visar på bredden och användbarheten inom varje teknik.


Basket Weave
Basket weave eller bara weaving är en grundläggande teknik, som ofta används för att fästa ihop trådar eller skapa detalje som upphängningsöglor, men som också kan vara mer framträdande i trådarbete. Tekniken går helt enkelt ut på att väva en tunn tråd över och under tjockare trådar (=stommen). Vanligast är att du väver över två eller tre trådar, men det går också att göra bredare arbeten, vilket då blir en hel väv. Tekniken kan också varieras genom att du virar tråden runt ena tråden/stommen mellan varven. Denna variation är speciellt användsbar när du ska väva över en stomme som böjer sig. En mycket bra gratistutorial för grunderna i basket weave hittar du hos Gailavira/jewelrylessons.com.

För projekt i tekniken, se Iza Malczyks Cross och Indian Feather Earrings, Lisa Claxtons Basket Weave Wire Centerpiece och Ionic Column Earrings, Abbys Enchanted Donut och Oyster Cup Pendant, Eni Okens Basket Weave Bezel och Rainbow Wrap Ring samt Gailaviras Rosebud Earrings, Twisty Woven Bangle Bracelet, Glory Wire Wrapped Donut och Dance Around the Sun. Ett gratisprojekt i lite "slarvig" stil hittar du hos Artistic Wire: Wire Flower Pin. Örhängena på fotot ovan är i basket weave.


Twining
Twining kallas på svenska för korsflätning eller korsvävning. Jag har valt att hålla mig till det engelska namnen, eftersom det är detta du troligen kommer att stöta på. Tekniken är i grunden likadan som basketweave, men du viker tråden på mitten och arbetar med två trådändar samtidigt: när ena änden vävs uppåt vävs den andra nedåt på samma plats. En illustration av tekniken hittar du här samt tydligare men med dubblerad tråd här. Fördelen med de dubbla trådarna är att du kan väva i cirkel med ett jämnt antal trådar eller ekrar, vilket inte fungerar med vanlig vävning/basket weave. Twining kan varieras genom att man vrider trådarna mer än ett halvt varv mellan "stomtrådarna", vilket är det vanliga -- se pennstället på bilden ovan. Grunläggande twining ser du i koppararmbandet bredvid.

Jag har inte hittat så många instruktioner och projekt på nätet, men rekommenderar Mary Hettmanspergers Fabulous Woven Jewelry (se min recension här) som på ett bra sätt tar upp grunderna samt har några olika projekt med metalltråd. En förhandstitt på kapitlet hittar du hos Google Books.


Netting/looping
Netting eller looping kommer ursprungligen från spetssöm och langettstygn som inte broderas fast på tyg utan läggs ovanpå eller mellan tygbitarna. Den här typen av netting kallas också knotless netting eftersom den till skillnad mot vad som är vanligt i spetssöm inte hålls på plats med knutar där tråden korsas. Netting är en förhållandevis enkel och snabb teknik. Utseendemässigt påminner den lite om metalltrådsvirkning eller -stickning med det spetslika öppna mönstret, men är jämnare och striktare.

Bra instruktioner finns i Mary Hettmanspergers ovan nämnda bok, men se även Eni Okens Netted Cap och Net Bezel Pendant, Delia Stones Netted Bezel Pendant och Needle Lace Caged Pendant samt Cristina Amadors Netted Bezel Ring. En broderibok som tar upp spetssöm kan också vara ett alternativ. Den omfattar inte metalltråd, men väl hur själva tekniken fungerar. (För gratisinstruktioner till netting i broderigarn, se t ex denna sida, single buttonhole stitch.) Vill du inte göra ett alltför strikt arbete så kan du göra öppna små "öar" som inte nettas. Detta tas upp i Hettmanspergers bok och Delias andra tutorial, för en snygg variant se även dessa hängen på Sharilyn Millers blog.

Netting kan göras platt (flat) eller cirkulär/tubulär. Vid flat netting måste du tänka på att vända på arbetet så att du alltid arbetar från vänster till höger -- eller tvärtom. Annars blir öglorna fel och arbetet låser inte sig själv på rätt sätt. Vill du inte netta kring en cabochon, sten eller pärla som ska sitta kvar i det färdiga smycket så måste du använda en temporär stomme att väva kring så att omkretsen hålls jämn vid cirkulär netting.


Variation: I varje varv så slår du tråden runt tråden "mitt i öglan". Om du istället slår tråden runt samma ställe som tråden korsats i föregående varv så får du en helt annan stil, som egentligen är ett langettstygn, vanligt använt i klädda knappar, och vilken är samma grundteknik som används i vikingastickning (se mer om det här). Knapparna nedan är gjorda i denna variation. Tyvärr gjorde jag dem lite snabbt i natt för att illustrera detta inlägg så det är inte helt välgjorda. Träpärlan t v är dekorerad med vaxad lintråd medan den flockade pärlan täckts med netting i 34 G silverpläterad tråd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.