sidor

lördag 1 november 2008

Teknik: Värmepatina


Det finns många sätt att patinera metall, inte minst med olika typer av kemikalier men även så vanliga saker som akrylfärger, stämpelbläck och oljepastellkritor, ett ägg eller salt- och vinägerchips. Jinks McGrath har även recept där hon patinerar koppar med bl a tobak. Denna gång hade jag dock främst tänkt fokusera på att färga metall med enbart värme. Det finns flera metaller som du kan värmepatinera: koppar, titan och rostfritt stål är kanske de som oftast dyker upp.

Patinan är en form av oxid och inte minst på koppar förändras den eller försvinner snabbt om du inte skyddar den med bivax, mikrokristallint vax, renaissance wax, jade oil, skyddslack för metall eller schellack. Det finns dock de som inte vill täcka patinan eftersom det kan förändra färgen och istället väljer att låta naturen ha sin gång. Lack och patina kommer också att nötas ned med tiden. Glöm inte att all metall måste vara helt ren innan du värmer den: minsta lilla fingeravtryck kommer annars att synas på ytan (se hjärtat på bilden ovan). Beta eller tvätta rent metallen med sprit.

Koppar kan färgas i hushållsugn, värmepistol, brännugn eller under en gaslåga. För att färga koppar i ugn, "grädda" metallen i 150 -- 205 graders värme och ta ut den när du fått en fin färg. Hur länge det tar beror på flera olika faktorer så titta till ugnen då och då. Ett experiment med olika värme och tider kan du läsa resultatet till hos Beading Consumer Help Web.

För att färga med låga kan du använda allt från enkla butangasbrännare till propan- eller mer avancerade acetylenbrännare. Det går också bra att använda lågan från en gasspis om du saknar brännare. Jag har vid ett tillfälle även guldfärgat en kopparpärla med en vanlig tändare, men det var för svårt att få upp temperaturen så högt att jag kunde få fram andra färger. Det kan vara klurigt att få en jämn färg med gaslåga och rekommendationen är att försiktigt hetta upp metallen genom att föra lågan över hela ytan. Du kan värma upp kopparn som den är eller, för att få en stark rosenröd färg, först täcka båda sidorna av biten med flussmedel. Värm sedan upp metallen tills den glöder orange, vänd upp andra sidan, upprepa och släpp ned i kallt vatten. För mer om tekniken se t ex Metal Art Work (punkt 12 under Coloring Solutions), Wire Tree och Copper Colorist (se videoklippet under "Teaching DVD").

Titan brukar vanligen färgas genom anodisering, vilket även fungerar på aluminium och niob, men kan också färgas med en gaslåga eller i en brännugn för emaljering. Färgerna lär dock inte bli lika starka som vid anodisering och det är även svårt att få fram vissa av färgerna, men är ett alternativ till den som inte vill investera i utrustning för anodisering eller helt enkelt inte vill arbeta med starkström. Se Mr Titanium, Ganoksin och Reactive Metals för tips och instruktioner.

Slutligen kan även rostfritt stål värmepatineras med gaslåga (obs! Elda däremot inte galvat stål som avger hälsovådliga ångor), ugn eller brännugn. Se M.A.I.L för instruktioner -- där finns även ett referat av en person som patinerat sina stålringar på en stekpanna. Ryktesvägen har jag hört att denna patina är beständigare än värmepatina på koppar, men i vilket utsträckning det stämmer vet jag tyvärr inte. Järntråd och stål kan också svartglödgas, även om det vanligaste är att stål svärtas genom exempelvis linoljebränning. Stål/järn svartglödgas genom att den rengjorda metallen upphettas till en mörk färg och sedan får svalna och "förseglas" med vax.

Det finns även flera tekniker där metallen först bestryks med kemikalier innan den hettas upp. Jag tänkte inte gå närmare in på det här, men se tips och instruktioner hos t ex Portrait Sculpture (fina bilder), Science Company, Ganoksin och David M Bowman.

En enkel variant på detta med preparerad värmepatina kan användas på mässing för att ge den en antikbrun färg. Du kan få en liknande färg genom att oxidera metallen med svavellever, men det kan vara svårt att få mässing att reagera. Hos B'Sue Boutique får du bl a tips på att låta mässing dra i äppelcidervinäger och salt innan den bakas i en hushållsugn. Artikelns 400-425° F motsvarar ungefär 204-218° C.

*

Förutom länkana ovan finns även böcker som är specialiserade på just patinering, t ex Jinks McGraths The Jeweller's Directory of Decorative Finishes (2005, A & C Black Publishers), som tar upp mycket mer än bara patinering, samt Richard Hughes & Michael Rowes "moderna klassiker" The Colouring, Bronzing and Patination of Metals (1982, Craft's Council).

***

Bilderna: Rosenröda ringar köpta från E2SSupplies och (lackat) fjärilshänge från Artbeads, båda i koppar. Drakhänget i rostfritt stål köptes "naturellt" (från Beadsneeds) och jag har sedan färgat det med en butangasbrännare, liksom hjärtat som är utklippt från tunn rostfri stålplåt (Panduro) och katthängena (Slöjd-detaljer). Katten t v är en varit på de tekniker jag nämde sist: som ett experiment lade jag lite blött salt på kopparn innan jag hettade upp den, vilket skapade det prickiga mönstret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.