sidor

lördag 22 november 2008

Teknik: Gör dina egna örstickare och -krokar

Örkrokar och örstickare är inte så komplicerade att göra när man väl fått till rätt proportioner. Nedan följer instruktioner till olika typer av krokar och stickare där du förhoppningsvis hittar något som passar din stil.

Fördelen med att göra sina egna örhängesdelar är att de kan göras personliga, t ex genom form, material eller dekor. Vill du t ex har örhängen i niob, titan eller koppar finns det kanske inte så många varianter i din pärlbutik. Du kan också göra örhängen som går i samma stil som hänget du sätter på dem. Samtidigt tar det lite tid så ibland är det billigare och snabbare att köpa färdiga. För en diskussion om detta samt hur du räknar ut kostnaden för dina egentillverkade krokar, se Ear Wires -- Make or Buy? på jewelrylessons.com.

Kärt barn har många namn heter det och det stämmer även örhängen. Jag har försökt använda de namn jag oftast hört och satt alternativa svenska och engelska alternativa namn inom parentes. Hur du gör cuffs, örhängen som inte kräver hål i öronen, kan du läsa under Clips, örskruvar och cuffs.


Örstickare
Örstickare (örstift, ear studs, post earrings, posts) består av en bit rak metalltråd som sätts fast i örat. Hur du gör klassiska pärlörhängen med egna stift kan du lära hos wire-sculpture.com eller, i en elegantare tappning, av de'Cors. Ett annat alternativ är att göra örstickare med en ögla för hänge, se Wig Jig. Spiralen kan också dekoreras, t ex som hos Gailavira, som coilar den (missa inte Student Gallery t h där du kan se varianter av örhängen baserade på hennes tutorial). Instruktioner för denna typ hittar du även i t ex boken Pärlteknik (2007, Prisma) av Sarah Withers och Stephanie Burnham (där du även hittar örkrokar). Ytterligare en variant är att göra örstickare med ett fast hänge, som i Fun Jewelry Ear Wires eller varför inte testa The Wire Jewelers annorlunda örstickare med ringar.

Om du vill löda så kan du också enkelt göra örstickare genom att löda en tråd på t ex en lite metallplatta, se instruktioner hos Ganoksin eller Silverarbete för nybörjare.

TIPS: Örstickare har ofta ett litet "hack", som litter i stiftet en bit bakom snurrebussen. Detta hack kan du göra genom att du tar en tunn rundtång, klämmer åt och för runt stiftet.


Örkrokar
Örkrokar (french hook ear wires, shepherd's crook earwires) är troligen den vanligaste typen av egentillverkade örkrokar och följdaktligen finns det en hel uppsjö sajter med instruktioner på nätet. En tutorial på svenska hittar du här. Videoinstruktioner hittar du hos Art Jewelry. Hos Wig Jig kan du lära dig att göra krokar med hjälp av en mönsterjigg (saknar du större 'pegs', se SoftFlexGirl instruktioner). En klassisk variant är att göra en kula på tråden innan du formar örhängen, men du kan också löda fast metall som i Nanz Aalunds Golden Opportunity. Du kan även variera genom att göra en spiral på änden eller kanske öglor. Ännu ett alternativ är att fästa en pärla på kroken. Hos jewelrymaking.about.com finns instruktioner på liknande örkrokar, men som tillverkas "baklänges".

Krokar kan varieras på många, många sätt. Här följer länkar till lite olika modeller jag hittat på nätet: lååånga krokar (betalmönster), "skruvade", runda krokar (se även WigJig), ellipsformade (scrolla nedåt), "sleek wire bars", "paper clips", upp-och-nedvänt V/rombformade, kvadratiska, rektangulära, "trassliga", "säkerhetsnålar" samt spiraler och klädhängare.

Visste du att det även finns verktyg för att forma örkrokar? Eurotool gör en speciell manick kallad Easy Ear Wire för den som tycker det är svårt att göra sina egna krokar jämna.

TIPS: Om du gör örkrokar som exempelvis de med spiral på öglan (se första stycket) kan du lämna lite mellanrum mellan kroken och spiralen. Då får du örkrokar där kunden själv på ett enkelt vis kan byta ut hängen à la Pandoras Mix & Match. Marie Cristine har instruktioner till en annan variant av Interchangeable Coiled Ear wires.


Låsbara örkrokar
En ganska populär variant på örkrokar är den typ som har en hake nedtill, vilket minskar risken att bäraren tappar sina örhängen. Namn jag sett på dessa är låsbara örkrokar och kidney earwires. Hur du gör dessa kan du lära på wire-sculpture.com. Hos Wig Jig hittar du en lite udda variant på dessa, kallade lock back earrings.


Creoler
Creoler (hoops) används dels om ringar som är "öppna" på baksidan, lite i stil med örstickare, och ringar där ändarna fästs samman. Hos Wig Jig hittar du också instruktioner till 'coilade' creoler. Enkla ringar hittar du hos wire-sculpture.com. Sådana ringar kan även böjas till så de blir mer droppformade, fyrkantiga eller vilken form du nu föredrar. En variant hittar du också på Youtube.


Snurrebussar
Du kan även tillverka din egna snurrebussar (butterfly nuts, scroll), även om det innebär en del jobb. Instruktioner hittar du t ex i Frants Kristensens bok Silverarbete för nybörjare (1999, ICA Bokförlag).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.