sidor
▼
torsdag 25 september 2014
Färger och finishar: Metallfinishar på ädelstenar
Yteffekter och finishar används oftast på artificiella material som glas och plast, men i takt med att ädelstensmaterial av hög kvalitet blivit mer och mer sällsynt (och därmed dyrare) så har man börjat använda finishar även på stenar, t ex i form av pläterade sötvattenspärlor och metallicfärgad agat.
Det finns flera olika typer av finishar av detta slag. En av de första som dök upp på marknaden var mystic. Från början användes den mest på slipade topaser och kvarts, men idag används den även på pärlor. Idag finns det även många andra effekter med namn som metallic, metallic rainbow, aura, coated eller plated. Mystic och aura är skyddade namn, som bara får användas av upphovsmännen.
Finisharna skapas på samma sätt som vakuumfinisharna (vacuum coatings) på glas och kristall: materialet behandlas med metallångor, som fäster på stenens yta. Finishen kan göras på en eller flera sidor av stenen (jämför yteffekter på kristall). Färgerna skiftar beroende på vilka metaller som används. När niob eller titan används, som i fallet med mystic och rainbow aura, så bildar regnbågsfärgade finishar, medan en del andra metallfinishar ger mer enfärgade resultat. Exempelvis ger Aqua Aura (se fotot nedan), som görs med guldångor, en ljusblå effekt utan inslag av andra färger.
Mystic och andra metallicfinishar på stenar passar kanske inte den som föredrar att behålla naturmaterial så naturliga som möjligt, men de har skapat spännande pärlor och hängen för den som gillar färgstarkt skimmer och material med wowfaktor. Det är dock viktigt att poängtera att detta inte är naturliga färger utan en "övermålning" gjord av människohand, något som tyvärr många idag inte känner till trots att metoden använts sedan slutet av 1990-talet.
En annan sak som är viktigt att tänka på är att finishar, oavsett om de appliceras på glas, plast, ädelstenar eller andra material, sitter på ytan, vilket gör dem känsligare än färger som sitter "inuti" materialet. Om du försöker slipar eller kapa en behandlad sten så försvinner ytan och stenens naturliga färg framträder.Om du har pärlor eller smyckeskomponenter med en metallicfinish så bör du vara försiktig vid rengöring och förvaring för att förhindra att repor uppstår. Använd en mjuk, fuktad trasa eller mjuk tandborste och inget starkare än en mild tvållösning. Smycken bör alltid förvaras så att hårdare material inte kan repa mjukare (ett extremt exempel är att inte blanda diamant- och sötvattenspärlsmycken löst i en ask). Med yteffekter på stenar och glas/kristall är det ännu viktigare eftersom reporna inte bara dämpar glansen utan tar bort färgen. De tål en del slitage och det kan ta många år innan ytan börjar nötas, men en finish vara sällan för evigt.
Foto: 1) mystic blue quartz av Jessica Barst [cc by-nc 2.0], 2) aqua aura quartz av mangovall [cc by-nd 2.0], 3) mystic topaz av Kimberly Simmons [cc by-nc-nd 2.0] via Flickr.com.
1 kommentar:
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Det finns massor med stenar till salu som påstås vara behandlade med titanium enligt den amerikanska Chemical Vapor Deposition-metoden, men som i själva verket är målade med färg som lätt skavs av. Dessa förfalskningar kommer som vanligt från Kina och Indien. Det finns tecken som avslöjar om den vackra stenen är "äkta" CVD coated eller inte. I värsta fall kan en "Vapor Coated Quartz Drusy" vara tillverkad av en vanlig sten, påklistrat sandpapper och färg. Jag tycker att de här ytbehandlingarna är underbart vackra, trots att jag själv inte vill ha smycken med dem. De påminner om skalbaggsvingar...Milka
SvaraRadera