sidor

fredag 2 maj 2014

Lästips: Albion Stitch & Albion Stitch: Book Two (recension)




Titel: Albion Stitch respektive Albion Stitch: Book Two
Författare: Heather Kingsley-Heath
Förlag och år: The Useful Booklet Company, 2009 resp. 2010
Sidantal: 64
Sammanfattning: En introduktion och fördjupning i en sydd teknik framtagen av författaren själv. Du lär dig grundtekniken samt flera olika variationer genom 19+21 projekt.
Plus: Kul att lära sig om en mindre känd teknik och hur mycket den kan varieras. Bokens upplägg med kapitel och inspirationssidor är både pedagogiskt och idégivande. Bred variation i projekten. Spiralryggen praktisk.
Minus: Innehållsmässigt inga större minus.
Rekommenderas till: Den som gillar sydda tekniker och vill lära sig något nytt. Både nybörjare och de mer erfarna kan finna roliga och inspirerande projekt. 

Pärlsömnad, sydda tekniker, är kanske en av de mest intressanta pärlteknikerna, eller snarare grupp av tekniker eftersom begreppet omfattar en mängd olika sömmar och stygn varav vilka är mycket kända och spridda medan andra är mer obskyra. Grundteknikerna är i många fall mycket gamla och i många fall har en teknik uppstått på flera olika platser oberoende av varandra, men det finns även exempel på enskilda personer som utvecklat egna tekniker eller teknikvariationer på senare tid. Albion stitch är ett sådant exempel, skapat av engelska pärlaren Heather Kingsley-Heath. Tekniken har hon presenterat i två böcker: Albion Stitch -- An introduction to the new beadwork stitch samt Albion Stitch Book Two -- Developing the new beadwork stitch. Eftersom bok två är en direkt fortsättning på den första boken så behandlas de här i en och samma recension.

För den som gillar sydda tekniker så är böckerna sitt lilla format till trots fullproppade med teknikvariationer och projekt, men även ren inspiration i form av de "moodboards" med fokus på färg (bok 1) respektive form  (bok 2) som inleder varje kapitel. I den första boken introduceras tekniken. I tydliga diagram presenteras först grundtekniken och den terminologi som denna kräver. Därpå kommer de åtta kapitel, som vart och ett introducerar en ny variation på grundtekniken genom totalt 19 projekt: du får lära dig att enkla variationer på grundtekniken, variera stygnlängden, sy cirkulära och tubulära varianter, göra pärlade pärlor och forma kurvor. Vill du sedan ta tekniken ytterligare ett steg så fortsätter du med bok två, som fokuserar på mer tredimensionella former som pärlade infattningar (beaded bezels), vågor, kuber och konstruktioner (askar, skålar), blommor och blad samt, avslutningsvis, fåglar och insekter.




Ovan kan du se en (tyvärr haldåligt inskannad) bild från inledningen av kapitel sex i första boken med ett moodboard på temat somriga citrustoner till vänster och introduktionen till nästa steg, den tubulära variationen, till höger. Varje kapitel har sitt tema, som  helt eller delvis sätter tonen för de följande projekten. Både moodboardsen och projekten är mycket varierande i stil och färgkombinationer, vilket bidrar till att göra boken intressant. Till skillnad från vissa böcker är det inte bara olika varianter på ett tema i fråga om färg och/eller form utan här finns allt från sprakande citrustoner och strama projekt till neutrala paletter och romantiskt filigraninspirerade mönster.

(Här kan du också se den stora fördelen med det enkla spiralbundna formatet: när du slår upp boken på en sida så ligger uppslaget platt mot bordet utan att sidorna behöver hållas på plats för att inte slå igen. Mycket praktisk, men inte så vanlig, detalj på alla former av instruktionsböcker.)

Ofta påpekar jag att jag personligen föredrar teknikböcker framför projektböcker, men i detta fall är upplägget med projekt som steg för steg utvecklar tekniken så bra att jag inte skulle vilja ha det på något annat vis. Den ovan nämnda mönstervariationen bidrar till att man finner varje nytt projekt intressant och man får inte bara lära sig något nytt utan får lite ny inspiration på köpet.

Jag har förstås inte testat alla mönster, men hittills har jag upplevt instruktionerna lätta att följa. I de flesta fallen kompletteras texten med tydliga diagram (i något lite mer avancerat mönster visas bara ett delvis diagram, men å andra sidan kan man där följa texten) och själva grundtekniken med dess olika variationer förklaras tydligt och pedagogiskt. På grund av hur tekniken är uppbyggd så kräver den en delvis ny terminologi  (foundation row, stalk, tip, spacer row, anchor row) utöver den som all pärlsömnad kräver. Som med all terminologi kan det kanske kännas som mycket nya begrepp att memorera på en gång, men om man följer bokens steg och tittar på diagrammen så lär/vänjer man sig fort. Förklaring av terminologin inleder båda böckerna.

"Bör böckerna köpas och läsas tillsammans?" kanske du frågar dig nu. Personligen gillade jag det eftersom bok 1 gav grunderna medan bok 2 innehöll den typ av mönster jag gillar bäst. Är du nybörjare i sydda tekniker så kan den första boken räcka långt, men för den som har mer erfarenhet erbjuder bok 2 större utmaningar och mer spännande former. Skulle då en erfaren seedbeader kunna skippa bok 1 om hon/han bara är intresserad av mönstren i andra boken? Eftersom jag läste böckerna i ordning och lärt mig grunderna när jag kom till bok 2 vågar jag mig inte på ett definitivt svar, men det vore inte omöjligt.

Oavsett om du väljer att läsa bara första boken eller båda två så har du dock en trevlig bekantskap att göra i Heathers böcker och i Albion stitch (Albion = gammalt namn för Storbritannien). Det finns många sydda tekniker och albion stitch har varit en kul pärlsömnadsteknik att lägga till de jag redan kan. Den har redan hittat sin plats bland mina andra favoriter, som den nu kompletterar väl. Jag uppskattade böckerna och tekniken som erfaren seedbeader och tror även jag skulle ha gillat dem som nybörjare.

~*~

Inköpsställen: Böckerna kan finnas i vissa bokhandlar och pärlbutiker, men du kan också köpa den direkt från författarens hemsida, Heatherworks. Där kan du även köpa mönster och kit, inklusive sådana som helt eller delvis görs i albion stitch.


Tidigare recenserade böcker inom pärlsömnad:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.