sidor

tisdag 8 april 2014

Material: Shibuichi


Ring a Day 192&193/365



Shibuichi är en japansk silver- och kopparlegering. Namnet betyder "en fjärdedel", vilket står för legeringens innehåll enligt det vanligaste receptet: en del silver till tre delar koppar. Det exakta innehållet kan dock varieras beroende på vilket färg man vill få på metallen. Det finns varianter med så lite som 5-10 procent silver, vilket ger en mörkare grå metall, likväl som shibuichi med upp till 30 procent silver, vilket ger en ljusare metall. Ju mer koppar i legeringen, desto tydligare rosa eller kopparfärgad ton har den annars silveraktiga metallen.

Shibuichi patineras ofta. Till skillnad från västerländsk tradition där man ofta arbetat med få legeringar men många olika patineringslösningar så har man i Japan en tradition av att använda ett fåtal patinor och istället variera metallegeringarna för att få fram olika färger på metallen. Därav de många shibuichivarianterna, vilka alla ha sitt namn (se lista här -- samt beskrivningen av resultat av patinering här). En vanlig typ av traditionell patina som används är rokushō, vilken på shibuichi ger dova gröna och blå nyanser.

Liksom shakudo, en annan känd japansk legering, användes shibuichi från början mycket i dekorativa detaljer på katanasvärd. I och med Meijireformerna förändrades inriktningen för de flesta svärdsmakare, som övergick till att skapa dekorativa objekt när deras svärdsköpande kunder, samurajerna, försvann.  Därmed kom metallen att användas till bland annat smycken.

Shibuichi används ofta i mokume-gane, som du kan läsa om här, men även i ensamt majestät, som du kan se exempelvis i de patinerade ringarna ovan. Det tillverkas även smyckeskomponenter i shibuichi, även om det inte är den allra vanligaste metallen. Två tillverkare som erbjuder det är Saki Silver och Green Girl Studios.

Det finns för övrigt en legering av shibuichi och shakudo med tillsats av en extra liten gnutta guld, som kallas kuro-shibuichi eller kin-ichibusashi. Denna legering blir svart när den patineras, men får inte exakt samma mörka nyans som shakudo får.


PS! Hur du kan imitera shibuichi med hjälp av silverlera på koppar har du kunnat läsa om tidigare i denna bloggtext.


Foto: Thomasin Durgin [via Flickr.com], Creative Commons BY-NC-SA 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.