sidor

torsdag 3 april 2014

Historia: Pärlbroderade hyllbårder






Pärlor har använts för att pynta mycket genom historien. När jag och min syster fick det trasiga pärlarbetet ovan (för att plocka det på pärlor!) så undrade vi vad det en gång använts som. Efter ett tag fick vi några förslag på våra efterlysningar och det svar som återkom mest var: det är viktorianska hyllbårder.

Från mitten av 1800-talet till en tid in på 1900-talet kunde man använda sig av dessa breda pärlbroderier -- och även broderier utan pärlor -- för att smycka sina hyllor, ofta hörnhyllor. Bårderna, eller lambrekängerna som de också kallades, fästes längs kanten på hyllplanet och förvandlade på detta vis en enkel trähylla till något mer i tidens smak. Även andra föremål i huset kunde smyckas med liknande broderier så som tidningsställ och dockhusmattor.

På våra museer och då främst Nordiska museet kan du faktiskt hitta flera exempel på dessa pärlsmyckade hyllor. Och jag kunde inte hålla mig från att visa ett urval. Den äldsta är från någon gång efter 1854 och de yngsta är från 1900-talet.

Notera att du kan klicka på bilderna för en förstoring. Länkarna i bildtexten går till respektive bilds sida på Digitalt Museum där du kan läsa mer om objektet.

Nordiska museet. Foto: Thomas Adolfsson, CC BY-NC-ND 3.0
Bohusläns museum
Nordiska museet. Foto: Thomas Adolfsson, CC BY-NC-ND 3.0
Nordiska museet. Foto: Thomas Adolfsson, CC BY-NC-ND 3.0
Nordiska museet. Foto: Thomas Adolfsson, CC BY-NC-ND 3.0
 
 Den vanligaste tekniken tenderar vara broderi på stramalj. Pärlorna, som kan sys i varierande tekniker från halva korsstygn till stjälkstygn och relieftekniker, blandas ofta med en bakgrund av korsstygn med brodergarn. I vissa fall används sammet som bakgrund och då är denna inte broderad. Ibland används pärlor enbart i fransarna medan resten broderas med ylle eller annat garn.

Men, som du kan se nedan, är inte stramaljbroderiet allenarådande. Även friare sömsätt kan användas.

Bohusläns museum
  Hyllbårderna är vanligen stora och breda, men från 1900-talet finns också exempel på nättare varianter:

Nordiska museet. Foto: Thomas Adolfsson, CC BY-NC-ND 3.0
Nordiska museet, CC BY-NC-ND 3.0

Den sista hyllan i mörkt gjutjärn är faktiskt en liten hylla för barnen, klassificerad som leksak av museet.

Pärlade hyllbårder försvann, men hyllbårderna i sig höll sig kvar ett tag till efter att de stora, viktorianska lambrekängerna togs bort. Nu dock i form av smalare, enklare broderade band och pappersbårder, ofta inte bredare än själva hyllplanet. 

Dessa iögonfallande pärlarbeten är väl långt ifrån vad de flesta gör och tycker om idag -- så till vida man inte är neoviktorian eller vill återskapa en gammal stil -- men det ger en kul liten inblick i en tid med andra stil- och inredningsideal, en tid då man kunde och ville lägga mycket tid på att brodera utsmyckningar till hemmet (eller betala för att låta andra göra det åt en).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.