sidor

fredag 17 maj 2013

Inspiration: Pärla med flerfärgad tråd






För den som gillar att leka med färger kan det vara kul att pärla med flerfärgad tråd. Flerfärgad eller melerad tråd kan i detta fall dela in i tre grupper: flamfärgad/ombré (tråd i en färg som går från mörkt till ljust), brokfärgad (flera olika färger, som på bilden ovan) samt blandade trådar (använda trådar i olika färger samtidigt).

Att använda sig av klara pärlor och flerfärgad tråd är kanske framför allt något som är vanligt i pärlvirkning, men man kan även se det i vissa pärlbroderi (t ex hos Yukiko Ogura). Det finns dock inget som säger att metoden bara kan användas i dessa två tekniker. Varför inte sticka med flerfärgat garn eller använda sig av flerfärgad tråd/snöre/gypsy leather i trädda smycken med klara, ofärgade pärlor? Eller varför inte knyta ett halsband med tråd i regnbågens alla färger?

Det finns ett par saker att tänka på dock för att få ett så bra resultat som möjligt.


 

Val av tråd

Bäst fungerar tekniken med trådar som verkligen fyller ut pärlhålet. Tunna pärltrådar som K.O och Nymo är för tunna och diskreta (vilket också gör att sydda tekniker inte passar så bra till detta). Broder- och virkgarn däremot fyller ut bättre samtidigt som de är tunna nog att kunna användas till seeds och cylinders.

Använd gärna en riktigt tunn tråd som s k collapsible eye needles (de av tunn tvinnad ståltråd) så du kan trä med en så tjock tråd som möjligt. Kom ihåg: ju tjockare tråd (och tunnare pärlor), desto bättre syns färgerna.

Ett exempel på hur det kan se ut när man pärlbroderar med Mingles, ett tvåfärgat brodergarn, kan du läsa om på min andra blogg. Se även bilden ovan. För exempel på pärlvirkning med melerat garn trädda på klara och/eller frostad klara pärlor, se Stintas Sida.

När det gäller val av färg är det bra att testa och trä en testbit då pärlan kan få färgen att upplevas lite annorlunda (se bilden nedan med silkestråden brevid de trädda pärlorna). Tänk också på att om du använder dig av läggsöm eller gör trädda smycken så kommer en del av tråden att döljas på baksidan av broderiet eller insidan av pärlvirkningen, vilket kan påverka hur färgskiftningen ser ut i det färdiga arbetet. Om en färg tar upp 1 dm tråd så är det inte självklart så att 1 dm av ditt pärlarbete får denna färg med andra ord.

Du kan använda dig av metallictråd (helt eller delvis) för att skapa något som påminner om metal-lined rocaillepärlor. Testa att blanda metallic brodergarn med vanligt brodergarn eller blanda olika metallicfärger, som i mitt (inte helt välfotograferade) test här. Se även bild nedan.



Val av pärlor

Vanligtvis används helt klara (crystal) pärlor eller -- vilket är mindre vanligt -- frostade/matta klara pärlor, men du kan även testa att använda pärlor i ljusa, transparenta färger (som i mitt minglesexempel). Experimentera med olika färgkombinationer så som chockrosa till pärlor i black diamond (transparent grå som gör färgen murrigare) eller en vit och lila tråd till light amethyst (som i mingles bilden ovan). Och så vidare.

Förutom färgen så påverkar även pärlornas form, storlek och hålstorlek hur bra tråden syns och hur reslutatet av pärlarbetet blir. Cylinders, som Delicapärlorna på fotot nedan, har tunna väggar och stora hål vilket gör att man inte bara kan trä dem på en relativt tjock tråd utan också gör att trådarna fyller ut mer av pärlan. Med större pärlor, som har mindre hål relativt sett, så "färgar" tråden en mindre del av pärlan -- det blir enbart en linje med färg på mitten (jämför med silver-lined pärlor och skillnaden mellan en s/l delica och en s/l 4 mm fire-polished pärla).

Drops och triangles är lite speciella då deras form gör att tråden (på samma sätt som i colour- eller metal-lined pärlor i dessa former) förstoras i vissa vinklar. Detta kan utnyttjas i designen.

Ytfinishar påverkar hur färgen i pärlan och tråden upplevs, men kan också helt enkelt skyla trådfärgen beroende på hur opak eller färgstark finishen är.

Även om mycket av grejen med att använda flerfärgad tråd är att låta färgen skina genom pärlorna så måste det inte betyda att flerfärgad tråd inte kan användas med opaka pärlor. Du skulle kunna kombinera opaka och klara/transparenta pärlor så att färgskiftningarna bara syns i delar av pärlarbetet. Eller, om du gör ett knutet smycke, använda dig enbart av opaka pärlor och bara låta något av tråden synas mellan pärlorna (enbart knutarna i ett vanligt knutet halsband eller längre bara sektioner i ett s. k. tin cuphalsband).




Val av broderiunderlag

En sista sak att tänka på om du vill använda dig av tekniken i pärlbroderi är att underlaget kommer att skymta igenom de transparenta pärlorna något. Hur mycket beror på valet av pärlor och tjockleken på tråden. Fundera på om du vill ha ett underlag som är neutralt (t ex vitt som på fotona här), matchar en eller flera av färgerna på tråden eller helt kontrasterar mot trådens/pärlornas färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.