sidor

fredag 10 maj 2013

Hållbar utveckling: Vad är ekosilver och fairtradeguld?





Gruvbrytning har många och omfattande negativa miljö- och hälsoeffekter, något som gör att metaller kommer med tunga "ekologiska ryggsäckar". Lägg till det att tillgängliga fyndigheter är begränsade och det finns många skäl till att förespråka effektiv återvinning av metaller. Och lägg sedan på det faktum som att gruvbrytning ofta sker i fattiga länder av fattiga arbetare som exponeras för farliga kemikalier och stendamm i en riskabel miljö samtidigt som de förvägras att organisera sig fackligt. Det finns många anledningar till att miljömupparna talar om smutsigt guld!

Så här skriver juveleraren Martin Taber om guldets fula baksida på Fair Jewellery Action:
30 tons of crushed, cyanide-soaked ore to make one wedding ring?
 .
Really!??!!
 .
Millions of displaced peoples around the globe scrabbling in lead contaminated gold fields, or panning downstream of highly contaminated industrial mining sites for a few flecks of gold just to feed their families for a few more days?
.
I think I just lost my appetite…
 .
Industrial mining operations gouging massive holes in the earth that can be seen from outer space, extracting massive profits with little responsibility for what happens to the land after they leave?
 .
Not on my watch!

 

Återvunnen metall

Redan idag återvinns metall, även om mycket också hamnar direkt på soptippar, inte minst i form av e-skrot där guld och andra metaller döljs i våra elektroniska prylar som mobiltelefoner. Exempelvis kan smyckestillverkare sälja s k guld- och silverskot till företag som låter återvinna det. Det är inte bara med tanke på miljön utan även med tanken på det ekonomiska värdet. Ädelmetall återvinns oftare än oädel metall just på grund av att även mycket små mängder har ett högt pris. Metallerna i våra smyckesdelar och halvfabrikat kan alltså komma både från nyutvunnen metall och återvunnen i varierande proportioner.


Definition av ekologisk metall?

Ekologiskt guld och silver är en beskrivning som dykt upp framför allt de senare åren och som avser produkter som framställts med enbart återvunnen metall. Inte minst handlar det om att kunna visa upp dokument på detta och spårbarhet är ofta ett viktigt ord: man ska kunna vara trygg i att veta var materialet kommer ifrån. För viss ekologisk metall innebär detta att hanteringen är miljöcertifierad och undergår revision. Hittills har fokus främst legat på guld, men numer finns även silver som marknadsförs som ekosilver.

Ekologisk metall används ibland också om metaller, som inte är återvunna, men utvinns på ett mer skonsamt sätt än förr. Det kan t ex innebära att man inte längre använder mycket miljö- och hälsoskadliga kemikalier för att extrahera metallen ur bergsmassorna. Bland fattiga guldletare är exempelvis cyanid och kvicksilver billiga men livsfarliga kemikalier, som används för att vaska fram guld -- något Naturskyddsföreningen rapporterat om här.


Fairtrade och fairmined

Även socialt ansvarstagande kan omfattas av begreppet ekologisk metall och åtminstone vissa typer av ekologiskt guld är fair trade-certifierade. 2011 påbörjades en certifiering av guld, som var "fairtrade and fairmined" (FT & FM) och 2012 presenterades de första FT & FM platinasmyckena. I certifieringen av guld ingår punkter som t ex förbud mot barnarbete, facklig frihet, jämställda rättigheter för kvinnliga gruvarbetare, krav på skyddsutrustning, garanterade minimipriser, långvariga affärsförbindelser och miljövänligare arbetsmetoder.

Nyligen splittrades FT & FM-märkningen upp bl a på grund av ett utbud av schysst guld som överstigit efterfrågan, olika svårigheter för de små guldgrävarna (s k ASM, artisanal and small-scale mining) jämfört med resurserna hos multinationella gruvbolag i guldbranschen och olika syn på om rättviseguldet skulle kunna blandas med annat guld. Detta har lett till tanken att fairtrade gold ska vara en märkning för guld, som är till 100 % utvunnet enligt principerna för rättvis handel, medan fairmined används för guld, som utvinns enligt samma etiska principer, men som kan vara uppblandat med annat guld tillgängligt på marknaden. Du kan läsa mer om denna senaste utveckling hos Fair Jewellery Action.


Fairtrade smycken utan fairmined metall?

Hur är det då med fairtradecertifierade smyckeskomponenter och smycken? Måste de innehålla etiskt och ekologiskt schysst utvunnen metall? Certifiering av inte minst silver är så nytt att det bara nyligen kommit ut smycken, som skapats med denna etiska metall, men etiska principer och socialt ansvarstagande inom gruvindustrin har diskuterats länge och en miljöcertifiering innebär t ex att man ska i möjligaste mån försöka köpa in så miljövänliga råvaror/komponenter som möjligt. Det sagt skulle jag inte förlita mig på att fairtrade smyckeskomponenter alltid innehåller metall som är utvunnen efter ovan nämnda etiska principer, bl a på grund av svårigheten för vissa guldutvinnare att nå ut på marknaden. Är du osäker och tillverkaren av fairetradesmyckesdelarna inte har information på sin hemsida är det bra att fråga om detta.


Mer information/vidare läsning

Etisk och miljövänligare metallutvinning är ett stort område där denna text enbart är tänkt som en kort introduktion. För mer information, se artiklarna och hemsidorna nedan, som är ett axplock av tillgänglig information om etik och miljö rörande guld och silver.

3 kommentarer:

  1. Anna Stina Sandelius10 maj 2013 kl. 10:00

    Hej och TACK för viktiga information! Nu ska jag lära mig göra öronkrokar. Blir de fulare än de jag brukar köpa (och det blir de säkert!) är de i alla fall bra på andra sätt!
    (Jag har lärt mig så mycket bra på din blog och äntligen kommer jag ihåg att skriva det till dig.)

    SvaraRadera
  2. Anna Stina Sandelius10 maj 2013 kl. 10:07

    Hej och TACK för viktig information! Nu ska jag lära mig göra örkrokar och göra dem av fair trade silver. Blir de mindre snygga än de silverkrokar jag brukar köpa (och det blir de!), har de ju andra kvaliteter!

    SvaraRadera
  3. Viktig information med bra länkar. Tack! Milka

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.