sidor

tisdag 5 mars 2013

Material: Trädrötter


Rotvälta -- naturmaterial med potential


Trädrötter är ett gammalt slöjdmaterial, som i Sverige använts i allt från halländska korgar av till samiska renostformar. Valet av träd varierar, men gran och björk är vanliga alternativ. Starkast har traditionen varit i norra delarna av landet. Och det är också härifrån mycket av smyckena i rotslöjd stammar, kanske inte minst i form av sameslöjd (duodji). Smyckena är ofta ett sätt att låta en gammal, kanske obsolet, teknik få en nytändning på ett område som är mer efterfrågat. Just nu är det kanske inte det hetaste smyckesmaterialet, men det är fortfarande intressant och väl värt att känna till.

En introduktion till rotslöjd kan du se i Stundars Youtubevideo om rotslöjdaren Charlotta, som beskriver och demonstrerar hantverket. Hos Strömsö finner du en artikel som i t ext och bild skildrar processen bakom ett skoltsamiskt rotarmband med växtfärgade fiskpärlor av Matlena Fofonoff. Artikeln anknyter till det avsnitt av tv-programmet, som visades på YLE 2011-10-16. Mer om samisk rotslöjd kan du läsa hos Sápmi. Ytterligare bildexempel på rotslöjdssmycken finner du hos exempelvis Sonjas rotslöjd, Kravallslöjd och Hans o Greta.

En introduktion till rotslöjd, hur rötterna förbereds och de korgtekniker som används -- i såväl rotkorgar som rotsmycken -- finns på Språngmurs. (Notera för övrigt att många korgtekniker även används i metalltrådssmycken -- coiling är bara ett exempel.) På biblioteket eller antikvariatet kan du med lite tur finna en bok i ämnet så som Eva Nilssons Rotslöjd: Tradition Teknik Inspiration från 1987. Studieförbunden arrangerar också kurser i rotslöjd på några få orter för den som är intresserad.


Tips: För en mer modern känsla kan man färga in rötter -- se t ex Margarets rotslöjd för bild på infärgade rötter.

2 kommentarer:

  1. Intressant att läsa om gamla tekniker och levande hantverk. Man kan köpa flätade korgar och fat från utlandet. Kanske borde man satsa på något som är tillverkat härhemma i stället? Många tycker nog att ett afrikanskt eller asiatiskt fat är trendigt men en svensk slöjdprodukt töntig.

    Nu vet jag varför du arbetade med en massa bilder på rotvältor förut. Jag undrade så vad det var för musik som inspirerat dig till att fotografera sådana och använda dem som i inspiration till ett smycke...tillsammans med frusna bäckar. Det var riktigt mystiskt. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du -- det var faktiskt en slump att rotvältorna och detta inlägg tillkom samtidigt, om jag ska vara ärlig. Att det blev rötter var inte planerat utan dök upp när jag efterforskade något annat. Men nu när du nämner det så var det förstås en intressant slump. Kanske undermedvetet styrd mot detta?

      Men visst är det så: hemslöjd kan fortfarande kännas mossigt eller 70-talstöntigt medan etno är spännande. Något som skulle göra stor skillnad i just det här fallet hade nog varit om man satsat mer på färg och kom bort från det där gulaktiga som kanske är det som främst ger åtminstone mig 70-talsvibbar (ja, jag var ju inte med på den tiden, men växte upp med mycket gamla grejer: orange lampor, mörkbrunt porslin, gulnad furu osv). De bästa slöjdtraditionerna tål alltid att förnyas.

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.