sidor
▼
fredag 1 mars 2013
Material: Naturlig vs. syntetisk filt
Filt är ett populärt, kreativt och mångsidigt material som bl a används i textila smycken och (pärl)broderier. Mer information om materialet kan du läsa i detta blogginlägg. Vad som dock inte togs upp där var hur man väljer rätt typ av filt. Vilken typ av fiber som passar bäst till vad.
Traditionellt görs filt av ull, men idag är även syntetisk filt av polyester samt ylle-polyesterfilt vanligt. På senare år har även andra typer av filt dykt upp så som akryl (alias kunin), rayon/viskos, ylle-viskos, bambuviskos och återvunnen pet-plast/ecofi samt syntetisk filt med inslag av glitter eller paljetter. Även moderna pärlbroderiunderlag består av en eller annan typ av filt. Det finns med andra ord mycket att välja mellan, även om utbudet i den närmaste hobbybutiken kan vara mer begränsat.
Val av material beror på många faktorer så som budget, användningsområde/val av tekniker, miljöhänsyn, kvalitet och, som alltid, tycke och smak. Vissa föredrar att arbeta med ylle, som är slitstarkt, mjukt och genuint, medan andra använder polyester då det är billigt och passar till tekniker där ylle inte fungerar, t ex att värma filten med en varmluftspistol tills hålmönster uppstår: polyester smälter av värmen medan ylle blir bränt. Ytterligare andra prioriterar filt från återvunnet material av miljöskäl.
Så vad ska man då välja? Det finns de som gjort jämförelser och redovisat dem. Två exempel är Windy River och Craft Critique. Se även American Felt and Craft, som är uttalat mot akryl och för ylle, där skillnaderna diskuteras i en serie blogginlägg: Part 1. Wool, Part 2. Acrylic felt & eco felt same damn thing, Part 3. Wool felt blends och Felt Smackdown (där ylle så klart vinner).
1 kommentar:
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Intressant! Här lär man sig alltid mycket om olika material. Anna
SvaraRadera