sidor

torsdag 31 januari 2013

Teknik: Rakuemaljering




Emaljering kan ta sig många uttryck (se innehållsföretckningen för tidigare nämnda tekniker här på bloggen). Ett lite annorlunda sätt att arbeta med emalj är så kallad rakuemaljering där man använder sig av en bränningsprocess som liknar den som används vid rakubränning av lergods: efter sista bränningen tas objekten från brännugnen till en metallbehållare fylld av brännbart material, som tar fyr av värmen, varefter behållaren tillsluts. Tekniken används för att skapa spännande iridiserande eller metalliska yteffekter och kan bäst beskrivas som oförutsägbar -- något som vissa tycker är spännande medan andra mest finner det frustrerande.

Jean Tudor har skrivit en artikel om sin erfarenhet av rakuemaljering, som du kan läsa på emaljtidskriften Glass on Metals hemsida eller hennes egen hemsida. Jewel Clark har skrivit om sina experiment med tekniken, delvis baserade på Tudors artikel, på sin blogg. Ytterligare en introduktion till rakuemaljering finner du hos Enamel Jewellery.

Beaducation erbjuder workshops (ej online) i tekniken, vilket kanske inte så många svenskar har möjlighet att delta i, men på kurshemsidan kan man i alla fall se några ytterligare exempel på smyckesdelar emaljerade på detta vis. Kursledaren, Steven Smith, använder sig av s k torch-fired enamelling snarare än brännugn som de tidigare nämnda emaljerarna använder.

Raku nämns även i vissa böcker i ämnet så som Beginner's Guide to Enamelling av Dorothy Cockrell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.