sidor
▼
fredag 16 november 2012
Färger och finishar: Hurricane
Hurricane är benämningen på de tjeckiska glaspärlor som görs av glasmassa i olika färger, vilka rörts ihop innan pärlorna pressats. Eftersom många faktorer påverkar exakt hur färgerna blandar sig och skapar olika virvlande mönster är varje omgång glas unik och det mycket svårt att upprepa exakt samma nyanser och mönster.
Just strimmiga mönster är kanske de som många först och främst tänker på när de hör ordet hurricane, men färgerna kan även blandas på ett sätt så att strimmorna som syns i pärlorna ovan inte är lika tydligt. Storleken och formen på pärlorna påverkar också hur strimmigt glaset upplevs: mönstren blir tydligare i större och plattare pärlor än i små. Ett exempel kan du se i daggersen nedan.
Hurricaneglas ska inte förväxlas med glas som skiftar i olika färger eftersom det belagts med en ytfinish, vilket annars är vanligt på glaspärlor. I hurricanefärger sitter alla nyanser i glaset, inte på det. Detta innebär att det inte finns någon finish som kan nötas bort eller instabil infärgning som kan blekas eller fälla med tiden.
PS! Inte alla butiker använder begreppet hurricane om denna typ av glaspärlor. Färgerna kan ibland beskrivas som marbled (marmorerade) eller striped (randiga).
2 kommentarer:
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Det finns seeds som säljs som striped. De är verkligen tydligt "randiga". Hurricane glas som ser marmorerade eller strimmiga ut säljs tydligen också som striped. De två typerna av pärlorna tillverkas ju på olika sätt. Usch, det här med pärlor är verkligen en djungel av termer som förvirrar. Jag har lärt mig mycket om pärlor tack vare din blogg.
SvaraRaderaRoligt att höra att bloggen varit användbar för dig.
RaderaHåller med dig om att det ibland kan bli mycket olika ord och begrepp, speciellt när samma ord används på olika vis (som tip-drilled vs top-drilled till exempel och sötisar som biwa och keshi).
Just randiga seed beads planerar jag att skriva mer om i framtiden, för övrigt, men hade gärna väntat tills jag fått tillfälle/pengar att shoppa lite fler sorter att fota.