sidor

onsdag 10 oktober 2012

Teknik: Bevara seedbeadfinishar





Vissa typer av finishar och färger på seed beads, speciellt galvade metallfärger, är kända för att inte vara så hållfasta. Speciellt om de används i smycken kan slitage vid användning leda till att färgen börjar flagna eller blekas. Ibland kan pärlor t o m vara av så dålig kvalitet att färgen försvinner redan när de träs på tråd!

Anledningen till att färgerna är så instabila beror på att de först utvecklades för pärlarbeten som skulle beskådas bakom glas och ram snarare än användas i smycken, som utsätts för en helt annan sorts slitage och oftare exponeras för uv-ljus än exempelvis pärlvävda tavlor och franska pärlblommor. Eftersom många idag använder rocaillepärlor i smycken så har det blivit ett problem.

Att välja pärlor

Det finns flera olika sätt att tackla detta problemet. Vissa undviker helt galvaniserade pärlor och andra färgtyper, som är kända för att hålla dåligt, men för många är det inte ett alternativ eftersom de vill använda just den typen av metallfärger i sina arbeten. Andra är noggranna med att t ex välja bort galvaniserade pärlor och satsa på metallicfärger istället när de vill ha en metallfinish.

Det är definitivt skillnad på metallfinishar och metallfinishar, vilket redan inledningsvis nämndes. 2010 gjorde Foxan (alias Olga Vinnere Pettersson) ett test av många av de metallicpärlor som fanns på marknaden då. Detta test, som omfattar både bilder och en sammanfattande tabell, kan du läsa om på Pärlplatsen. Skillnaden -- i tillverkning och hållbarhet -- mellan metallic och galvanized kan du läsa om på Beading Daily.

I tjeckiska pärlor finns det också olika varianter av metallfinishar på seeds.Den billigaste, de galvaniserade pärlorna, kan variera mellan helt ok till hopplösa -- i värsta fall kan färgen flagna i händerna redan när smycket sys! -- medan den dyrare anses mer hållbar. Du kan läsa om skillnaderna mellan painted (galvanized) och baked finishes hos importören Wild Things Beads.

Japanska tillverkarna Miyuki och Toho har utvecklat mer hållbara finishar, som säljs under namnet Duracoat respektive Permanent Finish (PF). Permanent finish har lanserats av Toho som "95 % hållfast". En utvärdering av Duracoat kan du läsa om här.  Miyuki har också själva tagit fram en tabell över hållfasthet på Delicafärger (många av färgerna används även på deras andra seeds), som du kan läsa här.

Summa summarum så kan det löna sig att testa hållbarheten på olika metallfinishar, själv eller genom att ta del av andras tester. Kvalitet är en viktig faktor att tänka på här. Men även om vissa pärlor är mycket hållbarare idag måste man komma ihåg alla typer av ytfinishar försvinner om de slits tillräckligt hårt. Inget varar för evigt. Du kan bara välja hur länge det ska vara.

Att skydda metallfinishen

När du valt de pärlor du vill ha finns det olika sätt att minska risken för nötta pärlor. Det finns många råd kring att få metallfinishar att hålla längre. Det kan vara allt från att undvika svettiga händer när man pärlar eftersom ämnen i svett kan påverka finisharna negativt och att förvara pärlorna torrt, utom räckhåll för solljus (uv-ljus kan ha en negativ effekt), till att vara noga med att inte blöta ned smyckena eller utsätta dem för kosmetika (parfym, krämer, rengöringsprodukter) och rengöra dem försiktigt varje gång de använts. Generellt bör man även undvika kosmetika, vatten, fukt osv eftersom det kan oxidera både metallfinishar och metal linings på insidan av pärlorna.

Ett bra tips är också att använda pärlorna där de inte slits så mycket, t ex på framsidan av ett pärlbroderat hänge, i örhängen osv snarare än i t ex fingerringar, halsbandskedjor och armband som får utstå hårdare slitage.

Men det tips som kanske diskuteras mest är att skyddslacka pärlorna. Det är inte något alla tycker om att göra och vissa är tveksamma till om det verkligen gör någon skillnad, men andra använder sig rutinmässigt av metoden. Det finns olika sätt att skyddslacka pärlor. I princip handlar det antingen om att sprejlacka pärlor före användandet (t ex med konstnärsfixativ) eller att doppa dem i hård golvpolish efter att pärlarbetet är färdigt.

Du kan läsa mer om dessa olika knep och tips i artiklar som Extending the life of your seed beads, All About Seed Bead Finishes, How to Keep the Finish on Metallic and Dyed Beads, Bead Durability -- Galvanized and Dyed Beads, Ask the Experts, Clear up confusion abour dyed beads,

Färdiga pärlarbeten kan doppas i hårdglans för att både skydda metallfinisharna och göra arbetet fastare. Detta beskrivs i Beading Dailys artiklar The Secret Ingredient to Firm and Protect Beadwork samt 3 Tips for Strong Beadwork. Future, som nämns i dessa sammanhang, är en produkt från SC Johnson som numer heter Pledge Extra Protection Wax på svenska (tidigare Pledge Klarpolish och efter det Pledge Hårdglans -- allt enligt modellbyggarkällor på nätet). 

Skyddslackning används ibland även på andra typer av metallfinishar som kan nötas, t ex baksidan på rivolis och andra folierade kristall- och glasstenar. Vissa använder transparent nagellack för detta.


OBS! Testa alltid på ett par pärlor först innan du sprejar eller doppar alla för att försäkra dig om att det inte förekommer några negativa reaktioner på finishen.

2 kommentarer:

  1. Intressant inlägg. Har funderat på metallseeds från BeadSmith, men vet inget om hållbarheten eller om hålen är vassa. Jag törs inte efterbehandla mina smycken med golvpolish, och det passar inte alls för matta pärlor.

    SvaraRadera
  2. Jag är mycket nöjd med Tohos permanent finish seeds. Gör ofta smycken med dessa "guldpärlor", och har inte lagt märke till något slitage. Irina

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.