sidor

torsdag 7 april 2011

Hållbar utveckling: Sveriges Natur om "miljösmarta" smycken

I senaste numret av Sveriges Natur (nr. 2/11), Naturskyddsföreningens medlemstidskrift, finns två artiklar på temat smycken. Här följer ett referat, men om du vill läsa hela artiklarna och inte har tidningen så finns de på tidskriftens hemsida: Kvicksilverfritt guld och Smartare smycken.

Mats Hellmark skriver hur kvicksilvret håller på att försvinna från norra Filippinernas guldbrytning tack vare en proaktiv gruvarbetarorganisation. Kvicksilver används i den småskaliga utvinningen då det är en enkel och billig metod för de enskilda guldgrävarna, men priset är miljöförstöring och hälsoproblem. Speciellt allvarligt har detta setts på då även barn, som reagerar fortare på miljögifter, är iblandade i arbetet. Nu har landets gruvarbetarorganisationer lyckats få ned användningen med 90 % och målsättningen är att kvicksilveranvändningen helt ska ha försvunnit 2015.

Fortfarande överskuggar dock de mer direkta farorna livet för gruvarbetarna: bl a uppskattas 7-10 personer dö under varje tyfonsäsong då hålen i bergssidan kollapsar över dem. Säkerheten är ibland bristande då en stor del av guldgrävarna saknar tillstånd, men den småskaliga utvinningen är viktig för den lokala befolkningens försörjning. De ansvariga för organisationerna hoppas på en framtid som säkrar småskaligheten och styr utvinningen mot säkrare, miljövänligare metoder. Se även detta bildspel.

Cecilia Bertilsson skriver under rubriken Smartare smycken om vilka alternativ det finns till miljöfarliga guldsmycken (det är inte bara en fråga om kvicksilver i Filippinerna utan guld ger upphov till stora mängder avfall). Hon tar bl a upp vintagesmycken, rättvisecertifierade Kazurismycken samt smycken tillverkade i återvunna material som porslin, tygspill, afrikanska flip-flops, bänkskivor med mera. Flera av materialen har jag redan tipsat om i bloggen så googla gärna för mer inspiration.

Lina Söderström från märket Florin, som bl a gör smycken av gammalt stött porslin, intervjuas och sätter fingret på något viktigt när hon ser en framtid för "schysta smycken":
"Vi konkurrerar med klädaffärernas bijouterier som säljs för några tior. Men för många börjar det bli uppenbart att det inte finns några billiga smycken. Det är alltid någon som betalar priset, genom låg lön eller usel miljö." (s. 69)
Artikelförfattaren nämner även "det allra senaste": kulbytardag. Det innebär att man tar några gamla smycken, som man tröttnat på, och klipper upp dem. Pärlorna samlas i en burk och byts med andra, som sedan skapar nya smycken av dem. Ett miljövänligt swaptema, med andra ord.

1 kommentar:

  1. Vad roligt att se att du refererar lilla mig från artikeln "smarta smycken"
    Har nyligen hittat din blogg av en tillfällighet men den fick en given plats bland mina favoriter.Nu när jag är på jakt efter nån butik som säljer små prislappar så tänkte jag att jag borde hitta nån länk här och blev glatt överraskad av att hitta detta! Kul!

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.