sidor

onsdag 16 mars 2011

Material/teknik: Täljsten


Täljsten (eng. soapstone) är Jämtlands landskapssten och som namnet antyder har stenen en speciell egenskap: till skillnad från de flesta stenar kan den bearbetas med enkla verktyg, t ex täljas med kniv, eftersom den består av minst 50 % mjuk talk. Täljsten har en hårdhet på 1-2 på Mohs skala, vilket betyder att den kan repas med en nagel. Mängden talk avgör hur lättbearbetad stenen är medan övriga mineral (bl a klorit) avgör färg och utseende. Färgen kan variera stort, från vit över rosa, brun, grå och jadegrön till helt svart.

På många språk har täljsten/såpsten namn som kommer sig av att ytan kan uppfattas som fet: soapstone (engelska), pierre à savon (franska), speckstein/seifenstein (tyska) samt fedtsten eller kleberstein (danska och norska) med flera.

Historiskt sett har stenen använts till kokkärl -- därav det gamla namnet grytsten -- och gjutformar pga av dess värmeledande förmåga och lättbearbetade struktur. Redan på stenåldern användes, som synes på fotot nedan, täljsten för pärltillverkning och en egyptisk skarabéamulett finner du en bild på här. Idag används den till så väl kaminer och köksbänkar som småföremål, vilka sträcker sig från kylande "isbitar" till smycken. Den används ibland som jadeimitation.

Neolithic talc necklace - PRE.2009.0.237.1.IMG 1833-black

I princip kan du bearbeta stenen med samma verktyg som du använder till trä -- med reservation för att sågblad kan bli utslitna snabbt. Vissa hobbybutiker som Creativ Company, Kinn och Skapamer.se säljer verktygskit för täljstensbearbetning. Det finns även täljstensolja, som man kan använda för att få bättre lyster på stenytan. För ett exempel på arbetsgången för tillverkning av hängen eller pälor, se projekten Täljstensfigur och How to Carve Stone Jewelry. Hur du skapar gjutformar i stenen beskrivs i Pewter Cast Pendants (stenen passar både till tenn- och silvergjutning).


PS! Förutom täljsten finns ännu en mjuk sten som ofta används vid snideri etc: alabaster. Vanlig alabaster är en typ av gips, som har samma hårdhet som täljsten.


Huvudsaklig källa:
Wikipedia: Soapstone
Wikipedia: Täljsten

Foton: (överst) Ra'ike i enlighet med GFDL eller CC-BY-SA-3.0, via Wikimedia Commons (ovan) Rama i enlighet med CC-BY-SA-2.0-fr, via Wikimedia Commons.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.