sidor
▼
fredag 18 februari 2011
Tillbehör: Stålull/polerull
Stålull finns i många olika grovlekar. Väldigt fin stålull, som ibland också kallas polerull, kan vara mycket användbar när du arbetar med metall. Tänk på att inte använda s k tvålull, som är impregnerad med rengöringsmedel och används tillsammans med vatten.
Bl a Sharilyn Miller tipsar att du kan använda polerull i grovleken 0000 (kallas även 4/0) för att rengöra metalltråd (ej pläterad eller färgad) innan du använder den. Tråden kan nämligen vara oljig, ha små missfärgningar där den oxiderat och/eller ha små limrester om tråden köptes hoptejpad.
Polerull är perfekt att använda när du oxiderat metall för att putsa fram lystern igen på de högtliggande partierna. Se det buckliga gamla kopparmyntet nedan, som har en fin patina jag inte ville förstöra. Samtidigt gjorde den mörka oxideringen att motivet på myntet nästan försvann. Genom att putsa det med polerull framträdde reliefen tydligare. För bättre lyster kan du avsluta med att gnida metallen med en putsduk, som polerar fram en högre glans.
Stålull ger inte någon hög lyster, vilket innebär att du kan använda den för att skapa en snygg matt eller sidenmatt finish på metallytor. Du kan se ett bra exempel på detta hos Beading Daily. För en tydligare, "rustikare" effekt använder du grövre stålull medan fin polerull ger en mjukare finish.
För att rengöra och ge en sidenmatt finish på metall finns också ett alternativ till polerullen i form av borstar med mjuk stålborst. Stålborstar används ofta på "vita" metaller (silver, tenn, aluminium osv) medan mässingsborstar används på alla typer av metall. Liksom stålull finns borstarna i olika grovlek som ger olika grova finishar på metallen. Många borstar är lite grövre jämfört med mässingsborstar, vilket ger en mer "repad" yta.
Förutom arbeten med metall används polerull för att arbeta in och polera vax på trä samt för att slipa färglager mellan målningarna. 4/0 polerull repar inte trä, vilket gör den idealisk för vaxning och mild rengöring. Därför kan du också finna polerull bland trävårdsprodukter (ullen på fotot ovan kommer från ett märke mest känt just för träbehandling).
4 kommentarer:
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Det här var mycket intressant att läsa om. Jag har dåligt med plats och stålull är lättare att förvara än borstar. Jag ska dessutom till att arbeta i trä -små grejer- och tänker använda stålull för att bearbeta ytan. Abbelix
SvaraRaderaVilket fantastiskt fint mynt. Jag letar just efter något liknande, behöver tre stycken... Finns det fler där du hittade ditt, tror du? Vet du vilket land det kommer från? Tacksam för svar, gärna här, men om du vill svara och om du isåfall hellre vill mejla så finner du en adress längst ner på mina bloggar. (Vill helst inte publicera adressen här, av spamskäl.)
SvaraRaderaNågra av mina finaste mynt och precis som många andra av mina favoriter är de asiatiska. Indiska närmare bestämt. De är från 40-talet, dvs från slutet av kolonialtiden.
RaderaJust det myntet kommer från amerikanska rings-things.com, som har en del olika gamla asiatiska och afrikanska mynt. De indiska pices-mynten är en av deras bästsäljare. Men du kan säkerligen finna liknande på säljsajter och mynt- och samlarmässor på närmare håll också. Faktum är att jag vid en snabb titt fann just det myntet på Tradera, men då var det bara ett mynt.
Om du behöver tre mynt, tänk på att de är gamla och använda vilket gör att vissa kan vara mer slitna än andra om du köper dem hos t ex Rings & Things så det kan vara värt att köpa ett eller två extra om du vill att de ska se ungefär likadana ut. På vissa mynt kan mönstret vara nästan helt bortnött, medan andra mynt verkar näst intill oanvända.
Stort tack för snabbt och bra svar! Jag har sett din fina blogg förut, men då har det inte blivit av att kommentera. Keep up the good work!
SvaraRadera