Dåliga ekonomiska tider brukar betyda att folk vill investera i guld, vilket driver upp guldpriserna. De senaste årens globala finanskris har inte varit något undantag. Lägg till detta att metallfyndigheterna ständigt minskar, vilket också stegrar priset. Länge har detta omfattat guld och silver, men de senaste åren har även kopparpriserna stigit mycket (vilket bl a ligger bakom ibland rent livsfarliga kopparstölder).
Detta påverkar så klart smyckesmakare och inte bara de som arbetar med ädelmetall. Många smyckesdelar görs på koppar- eller mässingsbas samtidigt som ädelmetallpriserna ökat så mycket att det även märks på kostnaden för plätering. Äkta guld- och silverpläteringar har blivit dyrare och speciellt mycket har förstås priset ökat på högkvalitativa produkter, som har ett tjockare lager ädelmetall än billiga.
Eftersom butiker ofta sätter sina priser baserat på inköpspris snarare än dagspriset på metallen ifråga så kan kostnadsökningarna många gånger släpa efter för pärlare. Det vill säga, så länge ett lager av billigare silverdelar finns kvar behålls de gamla priserna, men så fort lagret tar slut och nya delar måste inhandlas av butiken så kan priserna höjas rejält. Vissa butiker har försökt hålla priserna på sin gamla nivå trots ständigt ökade inköpspriser, men har på senaste tiden varit tvugna att ändå justera priserna pga av den allt snävare vinstmarginalen.
Det är bl a dessa prisökningar, kombinerat med nickellagstiftningar, som bidragit till att zinklegeringar blivit vanligare i smyckesdelar. Zink är en metall jag kommer att skriva mer om längre fram.
Före jul bedömde vissa experter att vi kommer att få se prisökningar på guld, koppar och silver även under 2011. Även om världsekonomin förbättras, vilket brukar leda till en dämpad prisutveckling på ädelmetall då färre ser det som en säkrare investering än värdepapper, så är det dock ett faktum att många naturresurser börjar tömmas ut och metalltillgången minskar (återvinning är redan idag en mycket viktig källa till "ny" metall). Minskad tillgång innebär ökade priser då fler slåss om ett krympande utbud. Ytterligare skäl som påverkar metallpriserna är förändringar på råvarumarknaden i form av t ex terminshandel och ökad spekulation. Samt självklart valutautvecklingen: olika länder har drabbats olika hårt, vilket framför allt märks i USA där dollarn länge varit svag.
Silverpriserna är ett ämne som dyker upp då och då i olika pärlsammanhang. En läsvärd artikel av Lori Anderson har nyligen publicerats på Art Bead Scene Blog: The Hight Cost of Silver. Den tar bl a upp diskussionen kring hur man kan tackla detta problem med dramatiskt ökade materialkostnader som smyckesmakare.
Verkligen tråkigt att priserna ökar. Det är rätt svårt ändå att kunna sätta rättvisa priser på hantverk om man ska ta hänsyn till arbetet som ligger bakom. Nåväl, jag har snöat in på wire och tänker fortsätta öva. Det är väldigt kul! Frågan är om det går att sälja smycken i koppartråd eller mässing eller brons...
SvaraRaderaJa, oädel metall, speciellt i färger som inte är "silvriga" verkar i vissa fall vara lite svåra att få sina kunder att nappa på. Men det finns de som lyckas. Lori Anderson gav ett exempel på hur hon gjorde: hon började med att blanda silver och koppar i sina smycken för att hennes kunder gradvis skulle vänja sig vid den nya metallen och efter ett tag började de uppskatta hennes rena kopparsmycken. Detta och mer kan du läsa i hennes artikel om de höga silverpriserna på Art Bead Scene Blog: http://artbeadscene.blogspot.com/2011/01/high-cost-of-silver.html [jag har också lagt till länken i inlägget ovan.]
SvaraRaderaI övrigt kan det vara en ren PR-fråga: om koppar, brons och mässing får större plats i t ex damtidningarnas smyckestips så kan intresset och acceptansen öka även om vissa lär fortsätta att nobba metallerna pga av deras färg eller benägenhet att ärga om de inte skyddas. En guldsmedsaffär jag brukar frekventera har Lotta Djoussou-smycken och hon använder bl a mässing.
Glöm inte heller stål, som ju redan är vanligt i herrsmycken. Inte helt idealisk för coiling pga av hårdheten, men funkar bra till andra trådarbeten och den påminner om silver i färg, vilket gör den lättare att passa hos svenskor som så ofta ser sig som "silvertjejer" än koppar/mässing/brons. Rostfritt stål kallas även ädelstål, vilket kan ge positiva associationer hos kunderna. Bl a Beadalon har lanserat rostfritt för smyckesmakare med tråd i de rätta dimensionerna och även halvrund respektive fyrkantig tråd utöver den vanliga runda. Det finns även kedjor, hängen och smyckesdelar i stål att köpa.
Zink och zinklegeringar börjar komma mer och mer i smyckesdelar, men däremot är det kanske inte så vanligt i tråd så det hjälper inte oss som vill arbeta med wirework.