sidor
▼
tisdag 10 augusti 2010
Teknik: Fingervirkning -- även för vuxna!
Fingervirkning, fingerstickning, fingerpåtning -- kärt barn har många namn. När jag var liten fick vi lära oss att fingervirka, troligen på syslöjden, vilket ledde till fingervirkningsfeber. Tekniken är enkel att lära och dessutom snabb, vilket troligen är två av anledningarna till att barn än idag fastnar för fingervirkningen. Ofta använde vi billiga garn och utseendet var inte så viktigt -- det var ju själva arbetet som var kul.
Men även om nu fingervirkning oftast är något som görs av barn så behöver snoddarna absolut inte bara vara något av intresse för de som ännu inte blivit vuxna. Vi kanske inte längre tävlar i att skapa de längsta snoddarna, men vi kan fingerpåta smycken istället. På The Beading Gem's Journal kan du se hur Pearl har använt sig av tekniken för att skapa ett halsband till ett av sina hängen. Istället för de färgstarka billiga akrylgarn vi som barn fick att leka med, har hon valt att arbeta med en mer "sober" tråd som passar en vuxen smak.
Instruktioner och tips
Instruktioner finns lite här och var på nätet och det kan vara bra att poängtera att det finns två olika sätt att trä garnet/tråden runt fingrarna: jag har lärt mig att man ska lägga garnet i en ögla kring varje finger medan flera andra instruktioner "väver" tråden mellan fingrarna. Ibland menade vi barn att fingervirkning var namnet för tekniken med öglor medan vävningen var fingerstickning -- men detta var troligen en efterhandskonstruktioner för att förklara skillnaderna i teknik. De olika namnen används oftast som rena synonymer. (Just "fingerpåtning" kan dock ibland användas för att beskriva en typ av påtning med två trådar, som görs utan påtdocka eller andra redskap.)
PS -- I Made This visar i en svit med bilder hur du "virkar". Än fler länktips finner du hos Needlepointers: av dem har troligen Knitty de tydligaste bilderna. Även WikiHow har bra bilder. I alla dessa exempel används främst "vävmetoden", för "öglemodellen", se Craftzine.
Experimentera gärna med olika trådar för att få ett resultat som passar dig. Pearl använder en mjuk tråd, som ger en följsam, lite tätare snodd medan P.S. -- I Made This använder en lite styvare tråd och dessutom inte drar ihop "maskorna" lika mycket, vilket ger en luftigare och bredare snodd. En tunn tråd ger en smalare snodd, men blir lätt lösare också med mycket luft mellan maskorna; en tjock tråd ger ett fylligare resultat.
Själv har jag experimenterat med inslag av pärlor. Några preliminära slutsatser jag kan dra från mina försök är att det går att fingervirka med pärlor, men tänk på att välja lagom stora pärlor och använd inte en för mjuk tråd som inte tål tyngden utan att pärlorna drar i maskorna.
Två små tips
Du behöver för övrigt inte påta på alla fyra fingrar: armbanden på fotot ovan är virkade/påtade över tre fingrar.
Behöver du släppa virkningen innan du är färdig? Trä upp maskorna på fingrarna på en penna, rundstav eller liknande, ett finger åt gången.
Alternativ: påtdocka
Vill du inte påta på fingrarna eller vill du ha en tunnare och tätare snodd, som dessutom passar bättre till pärlor? Tekniken fingervirkning görs precis på samma vis som när du påtar med hjälp av en påtdocka (eller påtring). Läs mer om detta under Påta med pärlor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.