sidor

måndag 29 mars 2010

Teknik: Tenntrådsflätning -- tenntrådsbroderi




Tenntrådsflätning eller tenntrådsbroderi, som det ibland också klassas som trots att inslagen av broderi är få, har sin grund i gammalt samiskt hantverk (sameslöjd) där tenntråd broderas på skinn eller tyger. De flätade smyckena lär dock inte vara något äldre samiskt påhitt. Då och då har det blivit mycket populärt som hobby även i resten av landet och de senaste åren har varit just en sådan period.

Det som kanske skiljer ut dessa moderna tenntrådssmycken -- eller tenntrådsarmband som det främst handlar om -- är att man dels ibland inkluderar pärlor i flätorna och dels att det finns inte bara den vanliga tenntråden utan också spunnen koppartråd, som emaljeras/färgas i många nyanser. På samma sätt kan man köpa renskinnsremmar i flera färger. I Panduros vårkatalog, som kom för ett tag sedan, var de nyaste tillkomna färgerna vitt, silver och lila (kromgarvat lammskinn, ej traditionellt renskinn), som kombinerades med tenntråd för en vintrig och isig effekt med sina kalla toner -- under devisen "tenntrådsbroderi de luxe: nu har glamouren trängt in i folkkonsten". Notera även hur ett av armbanden är gjort med makraméknutar snarare än en fläta. Alla flätor sys idag inte heller fast på en bas av skinn utan används som de är, med avslut och lås monterade direkt på flätan.

Det finns inte så särskilt mycket instruktioner på nätet, men ett par projekt hittar du hos Med glimten i ögat (fläta med swarovskipärlor: se även hennes läder- och tenntrådsflätor), Slöjd-Detaljer, YLE (klockarmband -- se även makraméarmbandet här), Hemmets Journal (brett armband) och Min Fritid . Hos Panduro finner du en vägledning med flera olika flätor för halsband och armband, vilket inkluderar pärlade varianter.

Not Only Quilts (alias Maria Wallin) har tre tutorials på engelska: Sami bracelet -- the tutorial, Simple Katarina bracelet och Macrame.

I bokhandeln eller på biblioteket kan du finna böcker som Tenntrådsflätning av Maggie Alexandersson (Brevskolan), som innehåller många olika flätor, samt Tenntrådsbroderier av Mona Callenberg (ICA Bokförlag), som dock också fokuserar på traditionella tenntrådsbroderier snarare än enbart smycken. Gällivare Textil har gett ut Gällivare Textils Mönsterbok för skinnsömnad och tenntrådsbroderi. Det finns även instruktions-DVD:er, se nedan.

Det finns materialsatser för tenntrådssmycken att köpa bl a hos Agnetas Allehanda (som också håller kurser i Stockholm samt säljer instruktionsfilmer), Slöjdmaterial i Luleå (även de arrangerar kurser), Slöjd-detaljer, Kero, Luleåtråden, Gällivare Textil och Panduro. De har så klart även material att köpa fritt. Förutom ovan nämnda butiker kan tenntråd och koppartråd köpas exempelvis hos Pearlshop.

1 kommentar:

  1. Du skriver att:
    "De flätade smyckena lär dock inte vara något äldre samiskt påhitt."
    Det är visserligen sant. De tillhör inte den traditionella dräkten. Men konstuktionen för armbanden är snarlik den för det sydsamiska kvinnobältet. Flätad och tvinnad tenntråd används i det traditionella samiska hantverket, men oftast inte enbart en flätning, som i armbanden. Utan i kombination med broderi.

    Armbanden började tillverkas av de samiska kvinnorna, antagligen för att sälja till turisterna när fjällvandring började bli vanligt. Man nöjde sig med att fläta tenntråden, för att spara tid och möda. Under åren har det som förr var bruksslöjd, utvecklats till konsthantverk, och samiska slöjdare tillverkar sedan länge även smycken i egen design, med utgångspunkt i sin mönstertradition.

    Hobbymaterialföretag som Panduro hobby kopierade tidigt designen och kommersialiserade idén. Och numera har jag sett att armbanden marknadsförs som "svensk etno", vilket jag kanske tycker är fel, när material och ursprung är traditionellt samiskt. Å andra sidan blir det ju inte bättre när de marknadsförs som sameslöjd. Ditt val av term (och som många också använder), tenntrådsarmband, tycker jag därför är bra.

    Sen tänker jag att det går att göra mycket fint av skinn och tenntråd utan att behöva kopiera samiska mönster.

    Detta var bara ett tillägg som jag hade, som var tänkt att bli kort, men som blev ganska lång. Tycker att det du skrivit är bra, så det är ingen kritik, bara min reflektion.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.