sidor

tisdag 5 januari 2010

Övrigt: Vad gör du med ditt avfall?

Så länge du enbart sysslar med pärlande och enklare tekniker så är frågan om avfallshantering inte så stor, men så fort du intresserar dig för hartgjutning, lödning, etsning, oxidering med mera så kommer du att ackumulera kemikalier och andra ämnen, som inte alltid bör slängas i det vanliga hushållsavfallet.


Oxidationsmedel, betbad och andra kemikalier
Även ämnen, som låter ofarliga, kan många gånger behöva gå som farligt avfall. Till exempel om du använder ett betbad baserat på vanlig citronsyra eller etsar med saltvatten så fälls kopparsalter ut, vilka inte bör hällas i avloppet eller ut genom fönstret. I teorin kan du alltid neutralisera en syra med en bas (t ex bakpulver), men vet du inte vad du gör är det bäst att inte tro att det löser problemen. Vad du bör tänka på med kemikalier från smyckestillverkning beskrivs bl a i artikeln Chemical Responsibility -- Disposal solutions for the studio på Lapidary Journals hemsida.

När du lämnar in avfall på en miljöstation, glöm inte att använda bra förpackningar och skriva på dem vad de innehåller. Är du osäker på hur eller var du ska göra dig av med kemikalier och rester så är det bästa alltid att kontakta ditt lokala renhållningsföretag. De kan ge dig bra information och brukar även ge ut broschyrer och liknande med information kring avfallshantering där du bor. Mer information kan du även finna genom att gå via din kommuns hemsida.


Metall
Många metaller kan återvinnas, vilket gör det både miljömässigt och ekonomiskt dumt att slänga alla överblivna stumpar. Arbetar du i silver eller guld är det speciellt dyrt i längden att slänga även små bitar i papperskorgen. Vill du inte själv smälta ned ditt metallskrot (små bitar är perfekta att göra kulor av) så kan du sälja det till exempelvis vissa butiker som säljer silver och guld. I USA kan du även sälja gold-filled till återvinning, men detta har jag inte sett i Sverige.

I övrigt gäller det som alltid att den bästa miljöåtgärden är att inte slösa i onödan. Lär dig t ex hur lång bit metalltråd du behöver så slipper du hamna i situationen att kapa tråden flera gånger med oanvändbara småbitar som följd.

Visste du för övrigt att du kan skicka överblivna stumpar av SoftFlex smyckesvajer och tomma trådrullar så återvinner de dem? Givet är dock att miljövinster blir större om inte flygpost varit involverat, men det är ett exempel på att många ting vi inte alltid tänker på kan återvinnas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.