sidor

måndag 9 november 2009

Lästips: Silver Threads -- skapa smycken i filigranteknik


Jeanne Rhodes-Moen: Silver Threads. Making Wire Filigree Jewelry. (2006, Kalmbach Books) 112 s.

*

Filigran är en urgammal och över nästan hela världen spridd teknik, som jag skrivit om tidigare. Författaren till denna bok är amerikan -- bördig från ett land där filigrantekniken aldrig rotade sig, men Jeanne Rhodes-Moen lärde sig den i Norge av sin dåvarande fästman. Hon utgår alltså samma sorts filigranarbete, som används i norskt dräktsilver (sølje).

Med sina sirliga silvertrådar och små detaljer så tvekar många inför att prova denna i deras ögon så komplicerade teknik, men Jeanne uppmanar läsaren att inte bli för ängslig inför smyckena. Själv var filigran den första teknik hon lärde sig inom silversmide -- vilket visar att många saker blir svåra att lära först när någon sagt att de är svåra.

Det bör kanske nämnas att jag själv inte lödar och därför inte har försökt mig på hennes projekt? Varför har jag då en gång köpt en bok, som jag vid det tillfället inte kunde nyttja fullt ut då jag inte var intresserad av att börja löda? Jo, dels var det självklart ett intresse för filigran och tanken att jag en dag skulle lära mig löda -- men också för att de komponenter som används för att bygga upp filigranmönstren även är intressanta för den som arbetar med trådarbete/wirework, vilket jag gör. Ett tips för alla er andra som tvekar inför lödning.

Men åter till boken. För den som är intresserad av filigransmycken från hela världen så är det inledande kapitlet speciellt intressant: här visas smycken från författarens samling av filigran från hela världen -- Norge självklart, men även Mexiko, Egypten, Ryssland, Indien, Bali, Marocko, Portugal osv. Även "filigranimitationer" som utsågade mönster, stampings, gjutna fattningar, silverlera- och metalltrådsarbeten finns med i slutet.

Själva instruktionerna börjar med en genomgång av tillbehör, material och verktyg samt tips på hur du gör din egen filigrantråd om äkta vara inte är tillgänglig (vilket är fallet i USA). Instruktionerna till hur du lödar är i jämförelse med övriga presentationer kort, men det kommer något mer information i de inledande projekten. Har du inte lödat förr kan det dock vara på sin plats att antingen köpa en grundbok i silversmide eller gå en introduktionskurs i ämnet. Det varierar ju ofta från person till person hur mycket information som behövs i början. Däremot går poleringen av de färdiga smyckena mer på djupet.

Det finns också ett grundläggande kapitel om hur du formar tråden till de komponenter som varje smycke utgörs av. Här får du steg för steg lära dig grundformer som spiralen, "limabönan", hjärtat, witch's hat och droppen samt några tips på variationer av dessa. Instruktioner till hur du gör de små dekorativa silverkulor, som ofta används tillsammans med silvertråden.

Boken omfattar tolv olika projekt, som inleds med örhängen i klassisk norsk design (Kronesølv). Sedan följer hängen och örhängen i ökande svårighetsgrad, varav några inkluderar fastlödning av fattningar för stenar (här används oftast fattningar i halvfabrikat, som du inte själv måste tillverka från grunden utan bara löda fast). Du finner även en ring samt två halsband. I början är måtten och materialanvisningarna noggranna, men fram mot de sista större projekten, halsbanden, så blir dessa mer övergripande och du uppmuntras att själv skapa former och välja trådtjocklekar utifrån vad du lärt dig och från bilderna på det färdiga smycket.

En bra detalj i instruktionerna är att man förutom fotona, som oftast visar smyckena i förstoring, får datorgenererade illustrationer av projekten i naturlig storlek. Text och mått i all ära, men som nybörjare är det svårt att uppskatta storlekar om det inte finns några bilder som faktiskt visar den riktiga skalan. Så det är en viktig aspekt som inte glömts bort. Fotona ger möjlighet att närgranska detaljerna medan illustrationerna ger en uppfattning av skala.

Till sist avslutas boken med först ett galleri av Jeannes smycken och sedan några sidor med tips på hur du designar dina egna mönster för hand eller i dator, viktiga detaljer i smyckets uppbyggnad (t ex svaga punkter i skarvar) samt tips på hur du förbereder smycket så att du kan se att delarna går ihop innan du lödar dem.

Som sammanfattning kan jag säga att jag finner boken intressant och inspirerande -- så länge man gillar snirklar och snurrar för raka rena linjer och minimalism handlar det inte så mycket om i filigran. Projekten är varierade och på drygt hundra sidor får vi en inblick i en gammal smyckesteknik och hur den kan användas i moderna smycken. Texten är lättläst och det finns i projekten många bilder som visar hur du steg för steg lödar fast de olika komponenterna och bygger upp ditt smycke. Tekniken som används ger en öppen och ganska enkel filigranstil, som inte är lika intrikat, komplicerad och tålamodsprövande som den du kan finna i vissa gamla smycken (jämför med detta foto) -- ett bra exempel på hur olika en och samma grundteknik kan utvecklas.


Tips: På bokens hemsida, Silver Threads Filigree, kan du se utsnitt ur boken likväl som titta på tre korta videor, som visar hur det går till att löda samman ett smycke.

2 kommentarer:

  1. Den här boken måste jag ha, trots att jag vet att jag aldrig kommer att arbeta med äkta filigran. Intressant att läsa och inspireras av. Direkt till önskelistan. >^..^<

    SvaraRadera
  2. Du har rätt i att det allt för ofta saknas referens till den verkliga storleken på smyckena i tidskrifter, böcker och på nätet. Måttanvisningar säger faktiskt inte så mycket, och även sådana kan saknas helt. Man blir grymt besviken om något som man trodde var ett litet smycke visar sig i stället vara i mastodontstorlek, eller tvärtom. Det bästa är om man får se hur smycket ter sig när det bärs av en person, vilket faktiskt kan illustreras av en enkel linjeteckning eller genom att fotografera smycket tillsammans med ett föremål av välkänd storlek. Tack för alla recensioner och tips på bra böcker.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.