sidor

fredag 18 september 2009

Teknik: Etsa metall med saltvatten

Att etsa metall brukar involvera diverse starka kemikalier, som inte alla är förtjusta i att hantera av olika skäl. På Art Jewelrys hemsida kan du dock ladda ned Ron Paschos artikel Free Metals Project: D Battery + Saltwater = Cheap, Acid-Free Etching gratis.

Med denna metod, elektrolytisk etsning, kan du etsa koppar, mässing, brons och nysilver. Det är ingen ny teknik, den togs fram redan under senare delen av 1800-talet, men den är kanske inte lika känd som andra metoder, vilka inkluderar frätande kemikalier. Mer om teknikens historia kan du läsa på exempelvis Green Prints.

Tekniken bygger på elektrolys, vilket innebär att du alltså till skillnad mot vanliga metoder måste bygga ihop en liten hållare för batterierna samt ledningar för strömmen att flöda från batteriet till vattenbadet. Du använder bara ett vanligt batteri så inte risk för några farliga stötar heller. Förutom koppartråd, kopparbitar, batteri, glas- eller plastburk, krokodilklämmor etc så behöver du även en akvariepump med airstone och slang för att hålla vattnet i ständig rörelse, vilket behövs för en jämn etsning. I dessa instruktioner används en batteriladdare istället för batterier.

Notera att elektrolytisk etsning även kan göras med kopparsulfat. Denna metod diskuteras exempelvis i ovan nämnda Green Prints. Kopparsulfat används som ogräsmedel och klassas liksom övriga kopparsalter som hälsovådligt och miljöfarligt.


OBS! Vattnet får inte hällas ut i avloppet efter användning. Det kommer nämligen att vara fullt av kopparsalter. Kontakta ditt lokala renhållningsföretag om behöver med information om var och hur du kan lämna in lösningen. Ett andra viktigt råd är att alltid respektera ström, även i låga volt- och ampereantal.

1 kommentar:

  1. Tack!
    Jag har hållit på och letat i minst en halvtimme efter information om hur jag bör hantera resultatet av 6-åringens "experiment" med ett vattenglas och några koppargem samt krokodilklämmorna till 4,5 V batteriet... Kemilärarnas hemsidor visar bara hur man gör och vilket resultat man får (det visste vi ju redan av egen erfarenhet...) inte hur man ska hantera den läbbiga utfällningen som bildats. Tack för hjälpen!

    /Erika

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.