sidor

torsdag 30 juli 2009

Färger och finishar: Aurora borealis (AB)


Aurora borealis, oftare känt under förkortningen AB, är den kanske vanligaste finishen eller yteffekten på pärlor. Ja, den är så vanlig att den ofta inte förklaras, vilket kan ställa till det för nybörjare som helt plötsligt får hem ett pärlpaket med pärlor täckta av en "konstig" skimrande film som denne inte förväntat sig.

Detta är två bra anledningar till varför jag inleder den nya kategorin Färger och finishar med just AB -- trots att jag personligen faktiskt inte är ett stort fan av denna finish (med vissa undantag).

*

Yteffekten skapades ursprungligen av Daniel Swarovski, de världsberömda kristallernas upphovsman, i samarbetet med designern Christian Dior 1956. Den döptes till Aurora Borealis då färgskimret påminde om norrskenets fantastiska färgskiftningar. På en kristallpärla ökar finishen färgspelet eftersom den metalliska ytan reflekterar ljuset i olika färger, precis som en prisma.

Idag används AB-finish i någon form av många pärltillverkare. Främst på glas-, kristall- och plastpärlor, men den förekommer även på andra material som exempelvis snäckskal. Andra namn på denna typ av finish är rainbow, regnbågsskimmer, regnbågslyster och liknande.

Kvaliteten kan dock variera betänkligt. Nedan syns en AB-finish på glaspärlor av låg kvalitet (från ett armband, inköpt från en känd butikskedja med billiga bijouterier). Notera hur tjock och ojämn filmen är, till skillnad från hur det ser ut på en tjeckisk eller österrikisk pärla. Den är även repad trots att smycket aldrig använts.



Finishen kan även kombineras med andra yteffekter, varav matt/frostad är den vanligaste. Frostad AB benämns ibland ghost. På fotot ovan finns även några bicones som förutom AB har en satinfinish (en gråaktig effekt från Swarovski). Andra exempel på effekter som används kombinerat med AB är Swarovskis satin.

Normalt sett applicerar en yteffekt endast på enda sidan av en kristall för att den ska ses genom glaset, men just AB kan med fördel appliceras på båda sidor då den även är vacker att se på direkt. Då betecknas finishen AB2x eller 2xAB. Enligt min personliga mening är detta allra snyggast på mörka, transparenta färger som ruby, siam, sapphire, emerald, hyacinth med flera samt även jet. Medan effekten får en hårdare, mer metallisk glans på opaka färger som exempelvis turquoise. På ljusa färger blir effekten inte lika tydlig, men dock mer synbar är endast AB. 2xAB används kanske främst på tjeckiska och österrikiska kristallpärlor.


PS! Om du vill få en uppfattning av hur AB och 2xAB förändrar den ursprungliga pärlans (upplevda) färg så har K Gottfried en mycket bra och tydlig färgkarta, som gärna rekommenderas. För musen över färgen i fråga så ändrar den stora pärlan till vänster om färgkartan nyans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.